Η ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία πλήττει περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, αποτελούσε πάντα μια ιατρική πρόκληση.
Μέχρι τώρα, ο ακριβής εντοπισμός αυτής της παθολογίας απαιτούσε επεμβατικές διαδικασίες, όπως οσφυονωτιαία παρακέντηση ή κοστοβόρες σαρώσεις PET, τεχνικές που δεν είναι προσβάσιμες στους περισσότερους ασθενείς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Η ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην προσέγγιση της νόσου.
Επιστήμονες από την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ιταλία ανέπτυξαν ένα τεστ ικανό να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ χρησιμοποιώντας ένα απλό δείγμα αίματος, αναλύοντας την πρωτεΐνη p-tau217 ως βασικό βιοδείκτη.
Η έρευνα προωθήθηκε από φημισμένα ιδρύματα όπως το Hospital del Mar, το BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το Ίδρυμα Pasqual Maragall και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βαρκελώνης (BIST).
Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 1.767 άτομα με γνωστικά συμπτώματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε τόσο σε εξειδικευμένα κέντρα όσο και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, χρησιμοποιώντας την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα Lumipulse, η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη σε πολλά νοσοκομεία και εργαστήρια.
Έγκαιρη και προσιτή διάγνωση της νόσου
Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά: ο βιοδείκτης p-tau217 έδειξε πολύ υψηλή ακρίβεια στον εντοπισμό της νόσου, ακόμη και σε πρώιμα στάδια.
Η πιο επαναστατική πτυχή αυτού του ευρήματος είναι ότι επιτρέπει τη διενέργεια μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου από τα ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φέρνοντας τη διάγνωση πιο κοντά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Ο Δρ Eloy Rodríguez, επικεφαλής της Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Marqués de Valdecilla-IDIVAL, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της προόδου, σημειώνοντας ότι «εκδημοκρατίζει τη διάγνωση ακριβείας» και εξαλείφει την ανάγκη για επεμβατικές ή απαγορευτικά δαπανηρές διαδικασίες.
Πρακτικές επιπτώσεις αυτής της επιστημονικής ανακάλυψης
Η ενσωμάτωση αυτής της εξέτασης αίματος στα ιατρικά πρωτόκολλα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, επιτρέποντας στα άτομα με συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης να έχουν γρήγορα πρόσβαση σε μια ακριβή, ανέξοδη και απλή διάγνωση.
Η ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά ανοίγει επίσης την πόρτα σε εξατομικευμένες θεραπείες και νέες κλινικές έρευνες που αποσκοπούν στην επιβράδυνση ή την ανακοπή της εξέλιξης της νόσου.