Μια νέα μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας αποκάλυψε πόσα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Η διαρκής κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με σημάδια εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου 2025 στο περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Η μελέτη ανέλυσε τον εγκεφαλικό ιστό από σχεδόν δύο χιλιάδες νεκρούς και βρήκε υψηλότερο επιπολασμό αγγειακών βλαβών και δεικτών που συνδέονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες σε ορισμένες ομάδες χρηστών αλκοόλ.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ Αλμπέρτο Φερνάντο Ολιβέιρα Ζούστο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
Ένας τύπος βλάβης που παρατηρήθηκε ήταν η αρτηριακή υαλίνωση, μια κατάσταση που σκληραίνει και στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας βλάβη στους ιστούς. Ανιχνεύθηκε επίσης αυξημένη παρουσία δομών που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο Ζούστο σημείωσε ότι η μελέτη προσφέρει μια εικόνα για το πώς η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο καθώς γερνάμε.
Σε ποια κατηγορία ανήκετε;
Πληροφορίες για τις καταναλωτικές συνήθειες λήφθηκαν μέσω συνεντεύξεων με μέλη οικογενειών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν σε εβδομαδιαία βάση:
- απέχοντες
- μέτριοι πότες (έως 7 αλκοολούχα ποτά εβδομαδιαίως)
- βαρείς πότες (από οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα)
- πρώην πότες που είχαν επίσης υπερβεί αυτό το όριο στο παρελθόν.
Κάθε ποτό θεωρήθηκε ισοδύναμο με 14 γραμμάρια αλκοόλ, που μεταφράζεται περίπου σε μια μπύρα 350 ml ή ένα ποτήρι κρασί των 150 ml ή 45 ml από αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Οι πρώην πότες είχαν το υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών αγγειακών κακώσεων, στο 50%. Ακολούθησαν οι μέτριοι πότες (45%), οι υπερβολικοί (44%) και οι απέχοντες (40%). Προσαρμόζοντας την ηλικία, το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα, όσοι έπιναν πολύ είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτά τα προβλήματα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πιει ποτέ. Οι πρώην πότες παρουσίασαν αύξηση 89% και οι μέτριοι πότες παρουσίασαν αύξηση 60%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Neurology.
Οι αυτοψίες αποκάλυψαν επίσης υψηλότερη συχνότητα μπερδέματος τύπου ταυ στους εγκεφάλους όσων έπιναν πολύ και πρώην πότες. Αυτοί οι βιοδείκτες σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές διεργασίες. Στην πρώτη, ο κίνδυνος ήταν 41% υψηλότερος και στους δεύτερους 31% υψηλότερος από ό,τι στους απέχοντες.
Εκτός από τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο, η μελέτη βρήκε μια αξιοσημείωτη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής. Οι άνθρωποι που έπιναν πολύ πέθαναν, κατά μέσο όρο, 13 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν καταναλώσει ποτέ αλκοόλ. Αυτό το εύρημα προσθέτει στα στοιχεία που συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση με αυξημένο συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν, ωστόσο, σημαντικούς περιορισμούς. Η μελέτη δεν αξιολόγησε τη διάρκεια χρήσης ή τη γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής. Ούτε έκανε διάκριση μεταξύ τακτικής και σποραδικής κατανάλωσης.
Ωστόσο, η Δρ Λεάνα Γουέν, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, είπε στο CNN ότι τα αποτελέσματα είναι «ενδεικτικά» και θα πρέπει να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με τη σχέση κάποιου με το αλκοόλ. Η Γουέν τόνισε ότι η ζημιά που παρατηρήθηκε σε πρώην πότες δείχνει ότι οι συνέπειες μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη διακοπή του ποτού.