Καρκίνος NUT: Ποια είναι η σπάνια μορφή καρκίνου που χτύπησε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη - iefimerida.gr

Καρκίνος NUT: Ποια είναι η σπάνια μορφή καρκίνου που χτύπησε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Καρκίνος NUT Αλέξανδρος Νικολαΐδης Ολυμπιονίκης καρκίνος
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών, από καρκίνο NUT, ο δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης / EUROKINISSi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε σε ηλικία 42 ετών ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, σήμερα, Παρασκευή, καθώς νικήθηκε από τον σπάνιο καρκίνο NUT.

Θλίψη επικρατεί από την είδηση του θανάτου του αργυρού Ολυμπιονίκη στις Ολυμπιάδες της Αθήνας και του Πεκίνου στο τάε κβον ντο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, από μία σπάνια μορφή καρκίνου, τον καρκίνο NUT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καρκίνος NUT Αλέξανδρος Νικολαΐδης Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 / EUROKINISSI

Τι είναι ο καρκίνος NUT;

Σύμφωνα με το cancer.gov, ο καρκίνος NUT (NC), γνωστός και ως καρκίνωμα μέσης γραμμής NUT, είναι ένας τύπος σπάνιου καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα. Συνήθως, εντοπίζεται στο κεφάλι, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Ο καρκίνος NUT αναπτύσσεται από τα πλακώδη κύτταρα του σώματος, τα οποία είναι κύτταρα που αποτελούν το δέρμα και την επένδυση ορισμένων οργάνων, όπως οι πνεύμονες και το στομάχι. Αυτή η σπάνια μορφή καρκίνου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος NUT;

Ο καρκίνος NUT είναι τόσο σπάνιος που υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν αυτή τη σπάνια μορφή του καρκίνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου NUT;

Τα συμπτώματα του καρκίνου NUT (NC) εξαρτώνται από το πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένα γενικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πόνος
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Βήχας
  • Δύσπνοια

Απεικόνιση: Εάν έχετε συμπτώματα καρκίνου NUT, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και PET για να εξετάσει πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο μεγάλος είναι. Θα ελέγξει επίσης για ενδείξεις ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Βιοψία: Για να ελέγξει αν ο όγκος είναι καρκίνος NUT, ο γιατρός θα κάνει βιοψία, λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα από τον όγκο με μια βελόνα. Ένας ειδικός, που ονομάζεται παθολόγος, θα μελετήσει τα κύτταρα από το δείγμα στο μικροσκόπιο για να δει τι είδους όγκος είναι. Για να διαγνώσει τον καρκίνο NUT, ο παθολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα για έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται NUT. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διάγνωση του καρκίνου NUT.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος NUT;

Η θεραπεία για κάθε ασθενή είναι μοναδική. Ο καρκίνος NUT είναι τόσο σπάνιος που δεν υπάρχει τυποποιημένη θεραπεία. Ο καρκίνος NUT είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει ανθεκτικός στη θεραπεία. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στη θεραπεία του καρκίνου NUT για να αποφασίσετε την καλύτερη προσέγγιση για τον όγκο σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεραπευτικές επιλογές που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Μόλις διαγνωστεί ο καρκίνος NUT, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνος NUT. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες επιλογές.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί γύρω από τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης. Η ακτινοβολία στοχεύει στην περιοχή του όγκου για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του όγκου μετά την αφαίρεσή του.

Χημειοθεραπεία: Όταν οι όγκοι του καρκίνου NUT είναι μεγάλοι ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, τότε η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μαζί με τη χειρουργική επέμβαση.

Είναι ο καρκίνος NUT οικογενειακός;

Όχι, ο καρκίνος NUT δεν είναι γνωστό ότι είναι οικογενειακό σύμπτωμα.

Πώς σχηματίζεται ο καρκίνος NUT;

Γνωρίζουμε ότι στον καρκίνο NUT, τα χρωμοσώματα (τα μέρη των κυττάρων σας που περιέχουν όλα τα γονίδιά σας) διαλύονται και ενώνονται ξανά με λάθος τρόπο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Στον καρκίνο NUT, ένα γονίδιο που ονομάζεται NUT ενώνεται με μια άλλη περιοχή, συνήθως μια περιοχή που ονομάζεται BRD4. Οι γιατροί θα αναζητήσουν αυτή την αλλαγή στα χρωμοσώματα για να επιβεβαιώσουν ότι ο καρκίνος σας είναι ο καρκίνος NUT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιά είναι η πρόγνωση για κάποιον με καρκίνο NUT;

Η εκτίμηση για το πώς θα σας επηρεάσει μια ασθένεια μακροπρόθεσμα ονομάζεται πρόγνωση. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η πρόγνωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Πού βρίσκεται ο όγκος στο σώμα σας
  • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας
  • Πόσο από τον όγκο αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Εάν θέλετε πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωσή σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ποιος ο χρόνος επιβίωσης με καρκίνο NUT

Οι γιατροί εκτιμούν τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου NUT με βάση το πώς τα έχουν πάει ομάδες ατόμων με την ίδια μορφή καρκίνου στο παρελθόν. Επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι ασθενείς με καρκίνο NUT, τα ποσοστά αυτά μπορεί να μην είναι πολύ ακριβή. Ο καρκίνος NUT είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και η μέση διάρκεια επιβίωσης είναι περίπου 10 μήνες. Το ποσοστό επιβίωσης 2 ετών είναι 30%.

Συγκλονίζει η ανάρτηση του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης συγκλονίζει με την ανάρτησή του, καθώς περιγράφει το ταξίδι των τελευταίων δύο χρόνων και τη βοήθεια που είχε από τους γιατρούς που ήταν δίπλα του καθ' όλη τη διάρκεια της σπάνιας μορφής καρκινώματος, τον καρκίνο NUT:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ξεκινήσω με αυτό το κλισέ, ότι για να διαβάζετε τώρα αυτή τη δημοσίευσή μου, μάλλον έχω φύγει για κάπου καλύτερα ή και για το πουθενά.

Δύο χρόνια βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο. Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, τον καρκίνο NUT, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα Έλληνες γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν. Ευτυχώς, ο δικός μου γιατρός, ο υπέροχος Γιάννης Μπουκοβίνας, που με πήρε από το χέρι στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής μου, τον γνώριζε αυτόν τον σπάνιο τύπο και έκανε τα πάντα για να με σώσει ή να μου χαρίσει λίγη παραπάνω ζωή. Κίνησε γη και ουρανό να φέρει φάρμακα κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της Γης για να τα δοκιμάσω.

Καρκίνος NUT Αλέξανδρος Νικολαΐδης ολυμπιονίκης
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατά την απονομή του αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 / EUROKINISSI

»Δύο χρόνια δεν είπα ποτέ ''Γιατί σε εμένα;''. Δεν υπάρχει πιο εγωιστική σκέψη από αυτήν. Σε κάποιον τυχαίνει, στον διπλανό μας, στον γείτονά μας, στον συνάνθρωπό μας. Και πλέον τυχαίνει σε πολλούς. Αν βάλω ένα πρόσημο τύχης στη ζωή μου, θα σας πω ακόμα και τώρα ότι ήμουν τυχερός άνθρωπος. Είχα την ευλογία να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα, να ανέβω στο βάθρο πολλές φορές, να δοξάσω τον αθλητισμό και τη χώρα μου, να γνωρίσω ανθρώπους από όλον τον κόσμο, να μάθω τον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, αξίες τόσο σημαντικές, και να προσπαθήσω να τις κάνω πράξη και στη ζωή μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχα την τύχη να με αγαπήσει η πιο υπέροχη γυναίκα του κόσμου, το δώρο μου από τον Θεό, όπως είναι και το όνομά της, και να αποκτήσουμε μια πανέμορφη οικογένεια.

Έτσι και σε αυτή την ατυχία που με βρήκε είπα ευχαριστώ, που αν αυτό ήταν γραφτό να έρθει στην οικογένειά μου δεν βρήκε εκείνη ή τα παιδιά μου. Εγώ έπρεπε να το ανέβω αυτό το βουνό, έχω έπρεπε να σηκώσω αυτό το βάρος. Όχι εκείνοι.

Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι στάθηκα τυχερός γιατί συνοδοιπόρο είχα την αλληλεγγύη και τη φροντίδα τόσο πολλών ανθρώπων, που πολλές φορές αναρωτήθηκα τι έκανα για να αξίζω όλα αυτά που με ανιδιοτέλεια μου προσέφεραν. Πρώτος ο γιατρός μου ο κ. Μπουκοβίνας, ο πρύτανης, ο κ. Δημόπουλος, που βοήθησε τόσο πολύ στην πρώτη φάση της ασθένειάς μου αλλά και αργότερα, στο να πάρω κάθε θεραπεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο κ. Ηλιάδης ο θωρακοχειρουργός μου, ένας εξαιρετικός επιστήμονας που με αγκάλιασε σαν πατέρας στο πολύ δύσκολο χειρουργείο μου, στους πνεύμονες, ο κ. Πέιος, ο νευροχειρουργός που μου απάλυνε τους φριχτούς πόνους και πολλοί-πολλοί άλλοι, από νοσηλευτές μέχρι τραυματιοφορείς, όλοι μου έδειχναν την αγάπη τους και αυτή η αγάπη μού έδινε δύναμη.

Και, τέλος, θέλω να σταθώ στον άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου και μου χάρισε τη φιλία του, τη σκέψη του, το αδελφικό του νοιάξιμο, σαν να με ήξερε από πάντα. Μου απέδειξε ότι όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και η αριστερά είναι πραγματική στάση ζωής. Με στήριξε ηθικά και πρακτικά και έκανε και αυτός τα αδύνατα δυνατά για να έχω την καλύτερη φροντίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καρκίνος NUT Αλέξανδρος Νικολαΐδης Ολυμπιακοί Αγώνες ολυμπιονίκης
Το θερμότερο χειροκρότημα για τους τρεις αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο των μεταλλίων για το αγώνισμα του τάε κβον ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 / EUROKINISSI

»Θέλω να πω σε όλους τους κάτι:

Πετύχατε. Με κρατήσατε στη ζωή περισσότερο από όσο αναλογούσε στον πολύ επιθετικό καρκίνο μου, μου χαρίσατε το χρυσό μετάλλιο της παράτασης της ζωής μου σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν η κόρη μου η Ελεάννα ήταν μόλις 3,5 ετών και δεν θα θυμόταν τίποτα από εμένα, ενώ τώρα στα 5,5 της χρόνια θα με θυμάται έστω σαν μακρινή ανάμνηση και θα μπορεί να διηγηθεί ιστορίες στον μικρό της αδερφό τον Γιώργο, ώστε να με κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους για πάντα.

Φίλοι μου, σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι' αυτό, αν είμαι εγώ ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής με καρκίνωμα nut στη χώρα μας, ας γίνω η αφορμή για την ενημέρωση γιατρών, ασθενών, πάνω σε αυτόν τον τύπο καρκίνου που αν διαγνωσθεί εγκαίρως, ίσως σωθούν ζωές. Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές.

Αν ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για κάποιον σκοπό, εγώ έχω αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός: Να προσφέρω ελπίδα μέσα από όσα κατάφερα στη ζωή μου, από τα όμορφα μέχρι τα άσχημα. Για αυτόν τον λόγο, τα δύο μου αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, της Αθήνας και του Πεκίνου, που για χρόνια κρύβω καλά, ήρθε η ώρα να βγουν και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, στις πανανθρώπινες αξίες. Τελευταία επιθυμία μου είναι τα δύο αυτά μετάλλια να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου.

Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου.

Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ