Επτά ελάχιστα γνωστές καθημερινές πρακτικές για την ενίσχυση της μνήμης: Το Χάρβαρντ τις συνιστά - iefimerida.gr

Επτά ελάχιστα γνωστές καθημερινές πρακτικές για την ενίσχυση της μνήμης: Το Χάρβαρντ τις συνιστά

κοπελα κρυβει ματια
shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μνήμη είναι καθοριστικός παράγων της διαμόρφωσης της καθημερινής μας ζωής εξού και το ενδιαφέρον για την τόνωσή της και τη φροντίδα της.

Δίνοντας μικρά τιπς που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρησή της μνήμης και ταυτόχρονα προάγουν την πνευματική ευκινησία, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HMS) έχει προσπαθήσει να μοιραστεί τεχνικές που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Συνεχίστε να μαθαίνετε

Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, η συνεχής μάθηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης της μνήμης. «Η πρόκληση του εγκεφάλου με νοητικές ασκήσεις πιστεύεται ότι ενεργοποιεί διαδικασίες που βοηθούν στη διατήρηση των μεμονωμένων εγκεφαλικών κυττάρων και διεγείρουν την επικοινωνία μεταξύ τους», σημείωσαν.

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει;

Δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως το διάβασμα, τα παζλ ή το σκάκι, όπως και η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή η ενασχόληση με ένα χόμπι.


2. Διεγείρετε τις αισθήσεις όταν μαθαίνετε

Η συμμετοχή πολλαπλών αισθήσεων στη διαδικασία μάθησης βελτιώνει τη δημιουργία μνήμης ενεργοποιώντας περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Μια απλή σύσταση για την εξάσκηση αυτής της πρακτικής είναι να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε τα συστατικά σε ένα νέο πιάτο ενώ το μυρίζετε και το δοκιμάζετε. Όσο περισσότερες αισθήσεις εμπλέκονται, τόσο βαθύτερο είναι το αποτύπωμα που αφήνουν οι πληροφορίες στη μνήμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Πιστέψτε στον εαυτό σας

Η στάση απέναντι στη γήρανση επηρεάζει άμεσα τη μνήμη. Η διατήρηση της καλής αυτοεκτίμησης και η υιοθέτηση θετικών σκέψεων για τις νοητικές ικανότητες μπορεί να προωθήσει τη διατήρησή τους σε αντίθεση με τις αρνητικές σκέψεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά.

4. Κάντε εξοικονόμηση στη χρήση μνήμης

Η χρήση ημερολογίων, σημειωμάτων κλπ. απελευθερώνει το μυαλό σας από το βάρος της απομνημόνευσης πληροφοριών ρουτίνας. Το Χάρβαρντ συμβουλεύει επίσης τη δημιουργία σταθερών θέσεων για καθημερινά αντικείμενα, όπως κλειδιά ή γυαλιά. Αυτή η πρακτική όχι μόνο σας διευκολύνει να παραμένετε οργανωμένοι, αλλά σας επιτρέπει επίσης να εστιάσετε καλύτερα σε πολύπλοκες εργασίες.

5. Επαναλάβετε ό,τι θέλετε να μάθετε

Το να επαναλαμβάνετε δυνατά ή να γράφετε ό,τι θέλετε να θυμάστε μπορεί να βοηθήσει να αποτυπωθεί καλύτερα στη μνήμη σας.

6. Εκμάθηση σε βάθος

Γνωστή ως «πρακτική κατάτμισης», αυτή η τεχνική υποστηρίζει την μάθηση τμηματικά και σε διάρκεια χρόνου προκειμένου να επιτρέπεται στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και διευκολύνοντας την ανάκτησή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Χρησιμοποιείστε κόλπα μνήμης

Για να θυμάστε πιο εύκολα χρησιμοποιείστε δημιουργικά εργαλεία που θα σας βοηθούν να θυμάστε συγκεκριμένα πράγματα. Ο συσχετισμός λέξεων με εντυπωσιακές εικόνες ή η χρήση ακρωνύμιων και απλών φράσεων είναι αποτελεσματικοί τρόποι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μνήμη εγκέφαλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ