Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα υπενθυμίζει τις τραγικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από από τον επίσημο λογαριασμό του στο facebook.
Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αποτελεί μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, την κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου στην Ευρώπη με υπαιτιότητα στο 90% των καρκίνων του πνεύμονα, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του στόματος και του λάρυγγα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων του πνεύμονα. Κάθε χρόνο, σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, 650.000 πολίτες χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα και το 50% των καπνιστών πεθαίνουν πρόωρα, με μέσο όρο τα δεκατέσσερα έτη νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Οι έρευνες μάλιστα υπογραμμίζουν πως και οι παθητικοί καπνιστές είναι εκτεθειμένοι στους ίδιους κινδύνους, κυρίως οι ευάλωτες μικρότερες ηλικίες, παιδιά και βρέφη. Οι αριθμοί μάλιστα προειδοποιούν ότι αυτή τη στιγμή ένας στους πέντε πολίτες είναι παθητικός καπνιστής, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο καλύτερος τρόπος να το κόψεις είναι να μην το αρχίσεις ποτέ»
Ο αγώνας κατά του καπνίσματος φαίνεται πως έχει δρόμο ακόμα καθώς ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες, άνω των 15 ετών, είναι καπνιστής. Σύμφωνα με την επίσημη πολιτική της ΕΕ για τη μείωση του καπνίσματος και κατ' επέκταση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών της, στηρίζει την πολιτική που αποτρέπει, κυρίως τους νέους, να ξεκινήσουν το κάπνισμα, στη λογική του «Ο καλύτερος τρόπος να το κόψεις είναι να μην το αρχίσεις ποτέ». Πέρα από ενημερωτικά προγράμματα όπως το «ex-smokers are Unstoppable» (οι πρώην-καπνιστές είναι ασταμάτητοι), το οποίο απευθύνεται στις ηλικίες 25-34, ήδη έχουν τεθεί επιπλέον περιορισμοί σε επίπεδο διαφημίσεων εταιρειών καπνού καθώς και άλλου είδους μέτρα σχετικά με την, κατά το δυνατόν, μείωση των επιβλαβών ουσιών του καπνού, ακόμα και επιβαρύνσεις στο ΦΠΑ, ως επιπλέον μέτρο αποτροπής για κάποιον να αγοράσει καπνό και τσιγάρα.
Οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές οδηγίες παροτρύνουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών στη δημιουργία ελεύθερων από καπνό τοποθεσιών, σε χώρους αναψυχής, εργασίας, μέσων μεταφοράς κ.α, ενώ σημειώνονται τα άμεσα και θετικά αποτελέσματα από την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.