4 βασικές τροφές (και 2 απαγορευμένες) για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη - iefimerida.gr

4 βασικές τροφές (και 2 απαγορευμένες) για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη

τροφές
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο, τέσσερις ομάδες τροφίμων είναι σημαντικές, ενώ άλλες δύο πρέπει να αποφεύγονται.

Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη που διεξήχθη από την επιδημιολόγο-διατροφολόγο Mercedes Sotos Prieto, του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με αυτή, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόρεστα λίπη και ξηρούς καρπούς (κάστανα, αμύγδαλα και καρύδια) έζησαν περισσότερο, ενώ όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά και γλυκά πέθαναν νωρίτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η έρευνα συνέκρινε τη μεσογειακή δίαιτα και μία διατροφή φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, διαπιστώνοντας ότι και οι δύο μείωσαν σημαντικά τους κινδύνους θνησιμότητας (κατά 21% και 22%, αντίστοιχα).

Η μέση ενεργειακή κατανάλωση ήταν περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα.

Στην περίπτωση της μεσογειακής δίαιτας, το πρότυπο ήταν πλούσια κατανάλωση εποχιακών λαχανικών, ολικής άλεσης δημητριακών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους.

Σε αυτή την περίπτωση υπήρχε επίσης υψηλότερη κατανάλωση λευκών και άπαχων κρεάτων από τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και αυγών.

Στην περίπτωση της δεύτερης δίαιτας, η έμφαση δινόταν σε λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ακόρεστα λιπαρά, καθώς και σε μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αμυλούχων λαχανικών, πουλερικών και ψαριών, καθώς και χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, κόκκινου κρέατος και πρόσθετων σακχάρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μελέτη συμμετείχαν 11.488 άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 18 και 96 ετών, και οι πληροφορίες συλλέχθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2008 και Οκτωβρίου 2010. Η διατροφή κάθε συμμετέχοντα αξιολογήθηκε ποσοτικά, ώστε να διαπιστωθεί αν το διατροφικό του πρότυπο ευθυγραμμιζόταν περισσότερο με τη μεσογειακή ή με την πλανητική διατροφή. Ελήφθη επίσης υπόψη η κατάσταση υγείας και οι θάνατοι που σημειώθηκαν στην υπό μελέτη ομάδα κατά τα επόμενα 14,4 χρόνια. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, 1.157 πέθαναν τα επόμενα χρόνια.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε

Και οι δύο δίαιτες θεωρήθηκαν καλές στρατηγικές για την υγεία. Οι συμμετέχοντες που τηρούσαν πιο πιστά τη φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον δίαιτα είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που την τηρούσαν λιγότερο.

Στην περίπτωση της μεσογειακής δίαιτας, εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν την ακολουθούσαν πλήρως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μεγαλύτερη συμμόρφωση και στις δύο δίαιτες συσχετίστηκε, με παρόμοιο τρόπο, με χαμηλότερη θνησιμότητα που προκαλείται [από τη διατροφή] και με συγκρίσιμα χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τονίζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία και για τον πλανήτη από την υιοθέτηση μιας από αυτές τις δύο φυτικές δίαιτες» επισήμανε η ερευνήτρια, σύμφωνα με την οποία στην Ευρώπη ένας στους πέντε πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να προληφθεί με μια καλύτερη διατροφή.

Επισήμανε, επίσης, τις τέσσερις ομάδες τροφών που συνδέθηκαν ανεξάρτητα με χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων που τις κατανάλωναν συχνά: φρούτα, γαλακτοκομικά, ακόρεστα έλαια και ξηρούς καρπούς.

Άλλες δύο θεωρήθηκαν επιβλαβείς, και όσο χαμηλότερη ήταν η κατανάλωσή τους τόσο χαμηλότερη ήταν η θνησιμότητα του πληθυσμού. Αυτές ήταν τα αναψυκτικά και τα γλυκά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ