Οι περισσότεροι ξέρουμε ποιες τροφές μπαίνουν στο ψυγείο και ποιες όχι, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες που... διχάζουν.
Tην επόμενη φορά που θα βγάλετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από τις σακούλες, ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε πού πρέπει να αποθηκεύσετε τα προϊόντα που αγοράσατε.
Ερευνητές τροφίμων από το Two Wombats αποκάλυψαν τις τροφές που πρέπει να διατηρείτε στο ψυγείο, προκαλώντας έκπληξη.
«Είναι προφανές ότι προϊόντα όπως φρέσκο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο», εξήγησαν. «Αλλά υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα έχετε αποθηκεύσει με λάθος τρόπο».
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν 10 τροφές που δεν περιμένατε ότι πάνε στο ψυγείο και είναι καλό να τις αποθηκεύετε εκεί. Κάποιες είναι περισσότερο και κάποιες λιγότερο αναμενόμενες.
Οι 10 τροφές που πρέπει να αποθηκεύετε στο ψυγείο:
- Κέτσαπ
Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η κέτσαπ πρέπει να φυλάσσεται στο ράφι του ντουλαπιού, όπως ακριβώς στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, μόλις ανοιχτεί, οι ειδικοί λένε ότι η κέτσαπ πρέπει να μπάινει στο ψυγείο.
«Όταν δεν είναι ανοιχτό και είναι σφραγισμένο, είναι καλό να αποθηκεύεται στο ντουλάπι», εξήγησαν.
«Αλλά μόλις ανοιχτεί, είναι καλύτερο να το φυλάξετε στο ψυγείο για να διατηρήσετε το φυσικό επίπεδο οξύτητας, τη γεύση, τη μυρωδιά και το χρώμα του».
2. Καλαμπόκι
Εάν ετοιμάζετε καλαμπόκι για το επόμενο μπάρμπεκιου ή τη σαλάτα σας, είναι καλύτερο να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
«Αν βάλετε στο ψυγείο το καλαμπόκι αμέσως μετά την αγορά, θα επιβραδύνει σημαντικά τη μετατροπή των σακχάρων του σε άμυλα», λένε οι ειδικοί.
«Αυτό θα διατηρήσει τη φυσική του γλυκύτητα και την τραγανή υφή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
3. Αλεύρι ολικής αλέσεως
Ένα από τα πιο εκπληκτικά είδη στη λίστα είναι το αλεύρι ολικής αλέσεως.
Ενώ άλλοι τύποι αλεύρων συνήθως αποθηκεύονται στο ντουλάπι, το αλεύρι ολικής αλέσεως έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι, επομένως μπορεί να ταγγίσει εάν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
«Η φρεσκάδα και η γεύση μπορούν να διατηρηθούν ψύχοντάς το, καθιστώντας το ιδανικό για ψήσιμο», είπαν οι ειδικοί.
4. Βούτυρο
Είναι τεχνικά σωστό να αποθηκεύετε βούτυρο στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας. Ωστόσο, εάν θέλετε να παρατείνετε τη φρεσκάδα και να βελτιώσετε τη γεύση του, είναι καλύτερο να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
«Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το βούτυρο για να αλείφεται και να είναι φρέσκο είναι να το βγάλετε για την ώρα του γεύματος και να το αφήσετε εκτός ψυγείου περίπου μία ώρα πριν από τη χρήση, ώστε να μαλακώσει σωστά», είπαν οι ειδικοί.
5. Τορτίγες
Αν αγοράζετε τακτικά τορτίγιες, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μουχλιάζουν ενοχλητικά γρήγορα. Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, οι ειδικοί προτείνουν να κρατάτε τις τορτίγιες σας στο ψυγείο.
«Τα πακέτα τορτίγιας είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία και να οδηγήσουν σε μούχλιασμα», εξήγησαν.
«Όταν τις αποθηκεύετε στο ψυγείο, οι τορτίγιες καλαμποκιού μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ εβδομάδες, οι τορτίγιες με αλεύρι έως και τέσσερις και οι σπιτικές τορτίγιες για επτά ημέρες αντί για τις συνηθισμένες δύο ή τρεις».
6. Ξηροί καρποί
Αν σκοπεύετε να καταναλώσετε ξηρούς καρπούς μέσα σε ένα μήνα από την αγορά τους, είναι καλό να τους κρατήσετε στο ντουλάπι σας.
Ωστόσο, αν θέλετε να τους διατηρήσετε φρέσκους για περισσότερο καιρό, καλύτερα να τους βάλετε στο ψυγείο.
«Τα ακόρεστα λιπαρά στους ξηρούς καρπούς είναι ευαίσθητα και μπορούν γρήγορα να ταγγίσουν, επηρεάζοντας τη φυσική τους γεύση και καθιστώντας τους λιγότερο απολαυστικούς», λένε οι ειδικοί.
7. Φυσικό φυστικοβούτυρο
Τα φυσικά φυστικοβούτυρα είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλή, χάρη στα βασικά συστατικά τους και την έλλειψη σταθεροποιητών.
Όπως και με τους ξηρούς καρπούς, εάν πρόκειται να καταναλώσετε το φυσικό φυστικοβούτυρο μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ντουλάπι.
Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να το διατηρήσετε για περισσότερο, είναι καλύτερα να το διατηρήσετε στο ψυγείο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Σε αντίθεση με το συμβατικό φυστικοβούτυρο, οι φυσικές παραλλαγές δεν περιέχουν σταθεροποιητές, επομένως η ψύξη τους βοηθά να διατηρείται το άλειμμα πιο ομαλό και πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξήγησαν.
«Για να αποτρέψετε το φυσικό φυστικοβούτυρο από το να διαχωριστεί, ανακατέψτε το και φυλάξτε το στο ψυγείο ανάποδα».
8. Μαγειρεμένο ρύζι
Αν σας περισσέψει ρύζι, μπορεί να είναι επιβλαβές να το αφήσετε έξω στον πάγκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Όλες οι ποικιλίες άψητου ρυζιού μπορεί να περιέχουν σπόρια Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ασθένειες όπως έμετο ή διάρροια», είπαν.
«Αυτά τα σπόρια είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και επιβιώνουν ακόμη και μετά το μαγείρεμα».
«Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων, συνιστάται να χωρίζετε μεγάλες παρτίδες ρυζιού σε μικρότερες μερίδες και να τις αφήνετε να κρυώσουν πιο γρήγορα απλώνοντάς τις σε ένα ρηχό δίσκο πριν τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
«Αυτή η μέθοδος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων και αποτρέπει το ρύζι από το να σβωλιάσει ή να γίνει χυλός όταν ξαναζεσταθεί».
9. Μαρμελάδα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη, μπορεί να πιστεύετε ότι η μαρμελάδα είναι ασφαλής για αποθήκευση στο ντουλάπι. Ωστόσο, μόλις ανοίξει, μπορεί γρήγορα να εμφανιστεί μούχλα και ζύμωση.
«Μόλις βγάλετε το καπάκι από το βάζο, ήρθε η ώρα να το βάλετε στο ψυγείο», είπαν οι ειδικοί.
«Η χρήση ενός καθαρού κουταλιού κάθε φορά που αφαιρείτε τη μαρμελάδα μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της. Επιπλέον, η αποθήκευση της μαρμελάδας στο ψυγείο αμέσως μετά από κάθε χρήση θα βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού μούχλας και στη διατήρηση της ποιότητάς της».
10. Μαγιά
Είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα, αλλά η μαγιά είναι πολύ ευαίσθητη στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Όταν δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία, μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά συνιστάται ανεπιφύλακτα η ψύξη μόλις ανοιχτεί.
«Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στο ψυγείο συμβάλλουν στη διατήρηση της δραστηριότητας της μαγιάς και την αποτρέπουν από το να χαλάσει, διασφαλίζοντας ότι παραμένει επαρκής για τις ανάγκες ψησίματος», πρόσθεσαν οι ειδικοί.
«Μόλις ανοίξετε μια συσκευασία μαγιάς, είναι σημαντικό να μεταφέρετε οποιαδήποτε αχρησιμοποίητη μαγιά σε ένα αεροστεγές δοχείο πριν τη βάλετε στο ψυγείο. Αυτό εμποδίζει την υγρασία να απενεργοποιήσει τη μαγιά. Όταν αποθηκευτεί σωστά, η μαγιά μπορεί να διατηρήσει τη δραστηριότητά της για περίπου 4 έως 6 μήνες μετά το άνοιγμα».
Φωτογραφίες: Unsplash