Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες της ανακαίνισης του θρυλικού Μεγάρου Λόγγου ή αλλιώς του «Κόκκινου Σπιτιού», που ανήκει πλέον στον Ιβάν Σαββίδη.
Και αναμένεται να μετατραπεί στο «στρατηγείο» του επιχειρηματία.
Οι εργασίες, που είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2017 προχωράνε με γοργούς ρυθμούς και όπως όλα δείχνουν, το πρώτο διάστημα του ερχόμενου έτους θα είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί το νέο του ιδιοκτήτη. Ηδη, οι σκαλωσιές επί της Ερμού έχουν απομακρυνθεί (έχουν παραμείνει στην Αγίας Σοφίας), ενώ στο ισόγειο του κτιρίου, ετοιμάζεται για να λειτουργήσει και η μπουτίκ της ομάδας του ΠΑΟΚ, όπως λειτουργούσε και πριν κλείσει λόγω ανακατασκευής. Μάλιστα, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες, αφού απομένουν μόνον οι τελικές λεπτομέρειες για να είναι έτοιμο και διαθέσιμο το κατάστημα στους φίλους της ομάδας. Το εμβληματικό κτίριο, που γι’ αρκετά χρόνια, παρέμεινε σιωπηλό και εγκαταλειμμένο, ετοιμάζεται να μπει σε μία νέα εποχή… Οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής, έγιναν και γίνονται με απόλυτο σεβασμό στην σπάνια αισθητική αλλά και την ιστορία του. Σκοπός είναι να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα αλλά και ο χαρακτήρας του παρελθόντος, απόλυτα όμως εναρμονισμένα με στοιχεία του σήμερα.
Η ιστορία του
Το Μέγαρο Λόγγου, έμεινε στην ιστορία και ως «Κόκκινο Σπίτι» λόγω του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσοψή του (κοκκινόχρωμο κονίαμα). Χτίστηκε το 1928 από τον εμποροβιομήχανο Ιωάννη Λόγγο και η αρχιτεκτονική μελέτη αποδίδεται στον Ιταλό αρχιτέκτονα Τζενάρι. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτίρια που οικοδομήθηκαν στην περιοχή της Πυρίκαυστου, εννέα χρόνια μετά την Πυρκαγιά. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη η προσθήκη και τρίτου ορόφου. Ετσι τα σχέδια τροποποιήθηκαν δίνοντας στο κτίριο τη σημερινή του μορφή. Η εικόνα και η εμβληματικότητά του καθώς και η τοποθεσία του αποδεικνύουν πως έγινε για να ξεχωρίζει! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αποτέλεσε για έναν αιώνα σημείο αναφοράς για την πόλη. Ο Ναουσαίος Κλωστουφαντουργός Ιωάννης Λόγγος και η γυναίκα του Θωμαή Καραμπέρη, αφού αγόρασαν το οικόπεδο το 1923 ζήτησαν από τους ειδικούς να κάνουν ένα μοναδικό κτίριο με όλες τις ανέσεις της εποχής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως άντεξε στο χρόνο. Ωστόσο, δεν στάθηκαν τυχεροί για να το χαρούν καθώς σύντομα απεβίωσαν και έτσι πέρασε μέσω δημοπρασίας στα χέρια του κτηματία από το Νυμφαίο Στέργιου Μίσσιου (1934). Το 2014 που πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Οι μύθοι
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξεκινά μια σειρά περίεργων γεγονότων. Αρχικά, η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε. Ακολούθως η πρότυπη για την εποχή βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά και πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρία του έκλεισε. Ως αστικός μύθος έχουν γίνει ευρέως γνωστές ιστορίες για φαντάσματα ή βρικόλακες που έχουν στοιχειώσει το κτίριο που δεν έχει κατοικηθεί επί δεκαετίες. Μέχρι το 1992 λειτουργούσε το ιστορικό καφέ «Ερμής» στέκι των εκπαιδευτικών και πολλών διανοούμενων της πόλης.
Πηγή: lifeevents