Euro 2024: Πώς πήραν οι Γάλλοι διεθνείς το παρατσούκλι «πετεινοί» -Μια ιστορία από τα βάθη των αιώνων - iefimerida.gr

Euro 2024: Πώς πήραν οι Γάλλοι διεθνείς το παρατσούκλι «πετεινοί» -Μια ιστορία από τα βάθη των αιώνων

Πώς πήραν οι Γάλλοι διεθνείς το παρατσούκλι «πετεινοί»
Πώς πήραν οι Γάλλοι διεθνείς το παρατσούκλι «πετεινοί»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας, είναι ένα από τα ισχυρότερα φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024. Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ θα επιδιώξουν να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης, έξι χρόνια μετά τον θρίαμβο τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2018) και είναι αλήθεια ότι έχουν αρκετές πιθανότητες να τα καταφέρουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «τρικολόρ» ή «πετεινοί» συμμετέχουν στον 4ο όμιλο με αντιπάλους την Ολλανδία, την Αυστρία και την Πολωνία. Πως όμως, προέκυψαν αυτά τα «παρατσούκλια» των παγκόσμιων πρωταθλητών; Οπως συμβαίνει με κάθε προσωνύμιο, υπάρχει μία «κρυμμένη ιστορία»...

Το προσωνύμιο «τρικολόρ» είναι πλήρως κατανοητό και οφείλεται στην τριχρωμία που έχει η γαλλική σημαία (σ.σ. μπλέ, λευκό και κόκκινο). Δεν σημαίνει όμως το ίδιο με το έτερο «παρατσούκλι» της γαλλικής ομάδας, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν πως προέκυψε το «πετεινοί».

Αν και στις ημέρες μας, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σύμβολα που εκπροσωπούν την Γαλλία, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή αυτής της ομολογουμένως εξαιρετικά ισχυρής εικόνας, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο πετεινός ταυτίζεται με την Γαλλία. Γυρνώντας αρκετούς αιώνες πίσω στον χρόνο, διαπιστώνουμε πως από την αρχαιότητα ο πετεινός συμβολίζει τους Γαλάτες. Μάλιστα οι Ρωμαίοι εκείνης της εποχής, χλεύαζαν τους Γαλάτες επειδή στα λατινικά η λέξη gallus, σημαίνει και κόκκορας ή πετεινός.

Στα χρόνια του Χριστού και αρκετά αργότερα, ο πετεινός «ισχυροποιήθηκε», καθώς όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προειδοποίησε τον Πέτρο ότι θα τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού. Ετσι, θεωρήθηκε το πουλί του φωτός και της πίστης, ο εχθρός του κακού και του σκότους.
 
Προϊόντος του χρόνου, ο πετεινός υιοθετήθηκε από αρκετούς Γάλλους βασιλείς, ενώ από το 1830 και μετά απέκτησε ουσιαστική «δύναμη» και μεγάλη δημοφιλία, καθώς στις 30 Ιουλίου του συγκεκριμένου έτους, αποφασίσθηκε μέσω διατάγματος, πως ο πετεινός πρέπει να εμφανίζεται στα κουμπιά των πανωφορίων και στις σημαίες της γαλλικής εθνικής φρουράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ναπολέων Βοναπάρτης, προσπάθησε αρκετές φορές ν΄ αντικαταστήσει τον πετεινό με τον αετό. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, καθώς όπως αποδείχθηκε, ο «πετεινός» είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, επιβιώνοντας τόσα χρόνια και φθάνοντας μέχρι το στήθος των Γάλλων ποδοσφαιριστών...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ