Η Xiaoxhai Tiankeng είναι η μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο.
«Ανακαλύφθηκε» από τον έξω κόσμο μόλις το 1994 και οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς σχηματίστηκε.
Κοιτάζοντας από το Διάστημα στο καταπράσινο τοπίο του αγροτικού δήμου Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, εμφανίζονται μια σειρά από βαθιές, σκοτεινές σχισμές που βαθουλώνουν τη γη σαν εξωγήινο αποτύπωμα.
Πώς σχηματίστηκε η αποβάθρα
Ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν αυτοί οι μυστηριώδεις σχηματισμοί είναι το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ενός μετεωρίτη στη Γη. Άλλοι πιστεύουν ότι σχηματίστηκαν σταδιακά μέσα σε περίπου 128.000 χρόνια, καθώς το νερό που διέρρεε σε υπόγεια ποτάμια χάραζε σιγά-σιγά τον περιβάλλοντα ασβεστολιθικό βράχο στο ταξίδι του.
Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο, όπως αναφέρει το BBC: με βάθος 660 μέτρων και όγκο 130 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, η Xiaoxhai Tiankeng της Κίνας είναι η βαθύτερη και μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο, που φιλοξενεί ένα ακμάζον οικοσύστημα με περίπου 1.285 είδη φυτών και ζώων - συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων ειδών gingko και της νεφελώδους λεοπάρδαλης.
Η καταβόθρα Xiaozhai Tiankeng είναι γνωστή στους ντόπιους από την αρχαιότητα. Το Xiaozhai είναι το όνομα ενός εγκαταλελειμμένου χωριού κοντά και κυριολεκτικά σημαίνει «μικρό χωριό», ενώ το Tiankeng ουράνιος λάκκος. Μια σκάλα 2.800 σκαλοπατιών έχει κατασκευαστεί προκειμένου να διευκολυνθεί ο τουρισμός.
Εκτός από το τεράστιο μέγεθός του, ο σχηματισμός είναι επίσης μοναδικός, καθώς πρόκειται για μια διπλά φωλιασμένη καταβόθρα που περιέχει δύο κρατήρες που ενώνονται με μια επικλινή άκρη. Κατά την περίοδο των βροχών ένας καταρράκτης περνάει από το στόμιο του λάκκου, τροφοδοτώντας ένα υπόγειο ποτάμι και ένα δίκτυο σπηλαίων στη βάση του.
Ενώ οι ντόπιοι γνώριζαν για τις καταβόθρες εδώ και αιώνες, «ανακαλύφθηκαν» από τον έξω κόσμο μόλις το 1994, όταν Βρετανοί εξερευνητές επιχείρησαν να ερευνήσουν το δαιδαλώδες υπόγειο σύστημα σπηλαίων της. Παρά την προσπάθεια χαρτογράφησης του υπόγειου ποταμού πέντε φορές σε διάστημα δέκα ετών, οι σπηλαιολόγοι βρήκαν τον ορμητικό χείμαρρο πολύ δύσκολο για να πλοηγηθούν και η ομάδα δεν τα κατάφερε ποτέ. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο βαθύς, σκοτεινός υπόκοσμος παραμένει ένα από τα μεγάλα γεωλογικά μυστήρια της Κίνας.