Τραβηχτή: Το street food της Μάνης -Η ξεχωριστή λιχουδιά που σερβίρεται με μπουζοπούλα ή με σουβλάκι και τυρί - iefimerida.gr

Τραβηχτή: Το street food της Μάνης -Η ξεχωριστή λιχουδιά που σερβίρεται με μπουζοπούλα ή με σουβλάκι και τυρί

Τραβηχτή Μάνης με μπουζοπούλα
Τραβηχτή Μάνης με μπουζοπούλα
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Λένε ότι για να δεις την ψυχή της Μάνης θέλεις τρεις ζωές: Μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της.

Το ταξίδι στη Μάνη αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία και το συνειδητοποιείς από την πρώτη στιγμή. Ένας τόπος τόσο άγριος και συνάμα τόσο συναρπαστικός, που η ομορφιά του συνεπαίρνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφετηρία την Αρεόπολη ή το Γύθειο, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα μανιάτικα μονοπάτια, να βρεθεί σε γνωστές παραλίες αλλά και μυστικούς κόλπους, να γευτεί τους θησαυρούς της θάλασσας αλλά και τις ντόπιες γεύσεις. Άλλωστε, οι μνήμες για έναν τόπο κλείνουν μέσα τους και τα όσα γεύτηκατε σε αυτόν, όχι μόνον όσα αντίκρισατε.

Σε αυτόν τον τόπο θα φάτε μοναδικά, όπου και να καθίσετε. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα ψάρια του Τάκη στο Λιμένι και τη μακαρανόδα με κωλοχτύπα στον Κουρμά ή για τη βεράντα του Κυρίμαι στον Γερολιμένα, που αποτελεί εμπειρία.

Ωστόσο, η γεύση κρύβεται στα μικρά και δεν χρειάζεται πολλά-πολλά για να απολαύσεις ένα αυθεντικό μανιάτικο έδεσμα, που δεν είναι άλλο από την τραβηχτή.

Η τραβηχτή Μάνης έχει θρέψει γενιές και γενιές. Οι Μανιάτισσες τις έφτιαχναν σε δύσκολες περιόδους, όπως πολέμου και ανέχειας, με την απλή συνταγή να περνά από γενιά σε γενιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνταγή μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά θέλει μαεστρία και κάθε μάγειρας καυχιέται ότι έχει το δικό του μυστικό. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιοι που όταν τους ζητάς τη συνταγή για τη ζύμη δεν στη δίνουν!

Όπως και να έχει, όμως, εάν ο δρόμος σε βγάλει στη Μάνη, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τραβηχτή. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας, με καφέ, μπύρα και τσίπουρο.

Πού θα φάτε νόστιμη τραβηχτή Μάνης

ΜάνηBella

Στο Νέο Οίτυλο, στην Τσίπα, όπως λένε την περιοχή οι ντόπιοι, αρώματα και γεύσεις προσφέρει απλόχερα το ΜάνηBella.

Όπως λένε οι άνθρωποι πίσω από το μαγαζί, «η χειροκίνητη «ΜάνηΒellα» μας είναι καρπός αγάπης, έμπνευσης και φροντίδας, μιας μεγάλης οικογένειας ανθρώπων η οποία απολαμβάνει να συνδιαμορφώνει το αγαπημένο της στέκι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παραλία με το χοντρό βότσαλο θα γευτείς τραβηχτή όνειρο. Εκείνη που στο τηγάνι παίρνει χρυσαφένιο χρώμα, που έχει όσο λάδι χρειάζεται και που λιώνει στο στόμα.

Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σκέτη, με γραβιέρα -ρίξτε λίγο λεμονάκι, θα απογειωθεί, με χωριάτικο αυγό και σφέλα. Μη φύγετε από εκεί, όμως, αν δεν τη φας με μπουζοπούλα, με ντόπια γουρουνοπούλα, δηλαδή. Ό,τι καλύτερο!

Η Τραβηχτή στο Γύθειο

Από την άλλη πλευρά της Μάνης, στο πανέμορφο και γραφικό Γύθειο, βρίσκεται «Η Τραβηχτή». Μέσα στους δρόμους της πόλης, κάποιοι φτάνουν στην Τραβηχτή συστημένοι και άλλοι «πέφτουν» τυχαία επάνω της και αφήνουν τις μυρωδιές να τους οδηγήσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο λιτό μαγαζί, τα τηγάνια παίρνουν κάθε μέρα φωτιά και με μεράκι σερβίρουν το μανιάτικο έδεσμα.Το ζυμάρι ανοίγεται, τραβιέται και βυθίζεται στο τηγάνι, βγαίνοντας τραγανό και αφράτο.

Η τραβηχτή, που σερβίρεται με τυρί και σουβλάκι, ονομάζεται τριπλέτα. Δοκιμάστε, επίσης, τραβηχτή με σύγκλινο ή πανσετάκι, ενώ από το μενού δεν λείπουν και πιο γλυκές εμπνεύσεις, με το ζυμάρι να γεμίζει μέλι ή πραλίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάνη street food Φαγητό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ