Εκείνο που μετρά είναι το μήκος, τουλάχιστον όσον αφορά στα κριτήρια κατάταξης των μεγαλύτερων ιστιοφόρων του πλανήτη στη σχετική λίστα που δημοσιεύει ανά διετία το περιοδικό “Βoote Exclusiv”.
12 νέα σούπερ-γιοτ περιλαμβάνει ο τελευταίος κατάλογος, αλλά κανένα εξ’ αυτών δεν πιάνει την πρώτη δεκάδα.
Sailing Yacht A
Στην κορυφή της εξακολουθεί να φιγουράρει το τρικάταρτο ιστιοφόρο Sailing Yacht A του Ρώσου δισεκατομμυριούχου βιομήχανου και φιλανθρώπου Αντρέι Μελνιτσένκο, επιστήθιου φίλου του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Το μήκους 142.81 μέτρων ιστιοφόρο που φέρει την υπογραφή του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή Φιλίπ Σταρκ, γκουρού του μοντέρνου design του 21ου αιώνα, ναυπηγήθηκε από τη Naval Yardsστο Κίελο της Γερμανίας, παραδόθηκε προ διετίας στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος κατέβαλε περί τα 430 εκατ. ευρώ και μπορεί να πιάσει τους 21 κόμβους χάρη σε ένα υβριδικό ντίζελ και ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.
Έχει διαφανές υποβρύχιο σαλόνι, οκτώ καταστρώματα, ελικοδρόμιο, χώρο στάθμευσης για αυτοκίνητα, χόβερκραφτ, τζετ σκι, τρία τεράστια κατάρτια από ανθρακονήματα -το μεσαίο φθάνει τα 100 μέτρα (!) και πανιά συνολικού εμβαδού περίπου 4.500 τ.μ. τα οποία -όπως και την άγκυρα – μπορεί να χειρίζεται το πλήρωμα με το άγγιγμα μιας οθόνης.
Black Pearl
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για να διασχίζει τους ωκεανούς μόνο με την ισχύ των ανέμων στα πανιά του, το Black Pearl είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο με μήκος 106 μέτρων.
Κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Oceanco στην Ολλανδία και παραδόθηκε το 2018 στον ιδιοκτήτη του, τον Ρώσο μεγιστάνα -πρώην μεγαλομέτοχο της πετρελαϊκής εταιρείας Burneftgaz- Όλεγκ Μπουρλάκοφ, η περιουσία του οποίου φθάνει στα 650 εκατομμύρια δολάρια.
Το «Μαύρο Μαργαριτάρι», η αξία του οποίου σύμφωνα με το Forbes, αγγίζει τα 220 εκατομμύρια δολάρια, διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά -όπως ένα εξελιγμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας, ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης και μηχανοστάσιο μονού επιπέδου- βάσει των οποίων ανακηρύχθηκε η καλύτερη θαλαμηγός του 2019 στην κατηγορία των ιστιοφόρων θαλαμηγών.
EOS
Mε μήκος 93 μέτρα η Εοs θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ( αξίας 100.000.000 δολαρίων) ιστιοφόρα του κόσμου. Μέχρι προ διετίας η τρικάταρτη σκούνα κρατούσε επί 11 χρόνια την κορυφή στη λίστα του “Βoote Exclusiv”. Ανήκει στον Μπέρι Ντίλερ, τον Αμερικανό μεγιστάνα των ΜΜΕ, ιδρυτή της Fox Broadcasting Company Μπέρι Ντίλερ, που έκανε πέρυσι κρουαζιέρα με το EOS στα ελληνικά νησιά παρέα με τη σύζυγό του, την ιέρεια της μόδας Diane von Furstenberg.
Κατασκευάστηκε το 2006 βάσει σχεδίων του Bill Langan και του Francois Catroux και ανακαινίστηκε πλήρως μετά από μια πυρκαγιά το 2012. Τα πανιά του έχουν εμβαδό 2.500 τ.μ. ενώ διαθέτει δύο κινητήρες 1740 kW έκαστος.
Athena
Η μήκους 90 μέτρων Athena κατασκευάστηκε το 2004 στα ναυπηγεία Royal Huisman της Ολλανδίας για τον Αμερικανό επιχειρηματία της Silicon Valley και ιδρυτή της Netscape Communications Corporation, Τζιμ Κλαρκ, λάτρη της ιστιοπλοΐας, που παρήγγειλε το design του ιστιοφόρου του να ακολουθήσει το κλασικό στιλ των δεκαετιών του 1930 και του 1940 .
Διαθέτει τέσσερις καμπίνες και μία master suite με jacuzzi, μπορεί να φιλοξενήσει 10 άτομα και να πιάσει ταχύτητα 19 κόμβων, που του επιτρέπει να αφήνει πίσω του τα περισσότερα άλλα ιστιοφόρα γιοτ. Ο Κλαρκ προσπάθησε μάταια τα τελευταία χρόνια να πουλήσει την Athena μαζί με το μήκους 42 μέτρων γιοτ Hanuma έναντι 95 εκατ. ευρώ.
Maltese Falcon
Με τον απαράμιλλο σχεδιασμό του και τα κατάρτια του, που αγγίζουν το ύψος 20όροφου κτιρίου, το Maltese Falcon μαγνητίζει τα βλέμματα, όπου αγκυροβολήσει, όπως πρόσφατα στη Σύμη.
Με μήκος 88 μέτρα το «Γεράκι της Μάλτας» διαθέτει δύο κινητήρες 1480 kW έκαστος, ιστία συνολικής επιφάνειας 2.400 τ.μ., 19μελές πλήρωμα, έξι πολυτελείς καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση 12 καλεσμένους.
Ναυπηγήθηκε το 2006 από την Perini Navi στην Κωνσταντινούπολη και ανήκει στην Ελληνίδα επιχειρηματία Ελένη Αμβροσιάδου, που το απέκτησε έναντι 60 εκατομμυρίων στερλινών και το ναυλώνει σε τουρίστες έναντι 375 χιλιάδων στερλινών (ήτοι 418.990 ευρώ) την εβδομάδα.