Stohrer: Η παλιότερη patisserie στο Παρίσι -Άνοιξε το 1730, ένας ναός των γλυκών - iefimerida.gr

Stohrer: Η παλιότερη patisserie στο Παρίσι -Άνοιξε το 1730, ένας ναός των γλυκών

Η παλιότερη patisserie στο Παρίσι
Η παλιότερη patisserie στο Παρίσι /Φωτογραφία: Shutterstock

Το Stohrer είναι η παλαιότερη patisserie στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1730 από τον Nicolas Stohrer, πρώην προσωπικό ζαχαροπλάστη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ'.

Βρίσκεται ακόμη στη διεύθυνση 51 Rue Montorgueil, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού, και προσφέρει παραδοσιακά γαλλικά γλυκά εδώ και σχεδόν τρεις αιώνες. Με την πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Nicolas Stohrer θεωρείται ο δημιουργός του baba au rhum, ενός επώνυμου γλυκού που παραμένει η κύρια σπεσιαλιτέ του καταστήματος.

Το εσωτερικό του ζαχαροπλαστείου διαθέτει μια πολυτελή διακόσμηση με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, σχεδιασμένη από μαθητή του Paul Baudry, ο οποίος επιμελήθηκε και την διακόσμηση της περίφημης Opéra Garnier.

Σήμερα, η ιστορική αυτή επιχείρηση είναι καταχωρημένη ως πολιτιστικό μνημείο.

Εδώ και αιώνες, αυτός ο «ναός» των γλυκών και αλμυρών λιχουδιών, όπου τα πάντα παρασκευάζονται μέσα στο εργαστήριο, προσφέρει την καλύτερη παραδοσιακή γαλλική ζαχαροπλαστική, από εκλεπτυσμένα μπριός μέχρι ντελικάτα viennoiseries.

Ανάμεσα στις διάσημες δημιουργίες του είναι, εκτός από τα baba au rhum, τα puits d’amour, παραδοσιακές religieuses και εξαιρετικό vol-au-vent.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιστή στις παραδόσεις, η οικογένεια Dolfi, που διαχειρίζεται σήμερα την patisserie Stohrer, επιθυμεί να διατηρήσει το πνεύμα του ζαχαροπλαστείου, βασιζόμενη στην πλούσια κληρονομιά και την εξειδίκευση των έμπειρων ζαχαροπλαστών του.

Η ίδια οικογένεια κατέχει επίσης τη Mère de Famille, τη παλαιότερη σοκολατοποιία στο Παρίσι, καθώς και δύο ιστορικά καταστήματα σοκολάτας στη Γαλλία.

Nicolas Stohrer: Η κληρονομιά ενός οραματιστή ζαχαροπλάστη

Ο Nicolas Stohrer υπήρξε ζαχαροπλάστης του Stanislas Leszczynski, Δούκα της Λωρραίνης, πρώην βασιλιά της Πολωνίας και πατέρα της Marie Leszczynska, που αργότερα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΕ' της Γαλλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Stohrer ήταν ο δημιουργός του διάσημου baba au rhum, μιας συνταγής-θρύλου. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Stanislas παραπονέθηκε ότι το Kouglof του (ένα μπριός από την Αλσατία) ήταν πολύ ξηρό. Ο Nicolas τότε το μούλιασε σε κρασί Tokay ή Malaga (υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές), το οποίο αργότερα αντικατέστησε με ρούμι.

Εκτός από το rum baba, ο Stohrer δημιούργησε και άλλα κλασικά γαλλικά γλυκά, όπως:

  • Tarte à la crème Chiboust
  • Puits d’amour
  • Παραδοσιακές religieuses.

Το puits d' amour ήταν ένα μικρό γλυκό που ο Λουδοβίκος ΙΕ’ πρόσφερε στις ερωμένες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχική συνταγή τροποποιήθηκε από τον Nicolas Stohrer, ο οποίος το δημιούργησε με ζύμη σφολιάτας, γέμιση με κρέμα βανίλιας και επικάλυψη από καραμέλα, που καψαλιζόταν με ένα παραδοσιακό κόκκινο σίδερο καραμελοποίησης – μια τεχνική που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως σήμερα.

Το Stohrer φημίζεται και για τη bouchée à la Reine, μια αλμυρή εκδοχή του puits d’amour, αφιερωμένη στη Marie Leszczynska.

Παρασκευάζεται παραδοσιακά με κοτόπουλο ή μοσχαρίσιες quenelles, μανιτάρια και σάλτσα μπεσαμέλ, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με γλυκάδια και foie gras.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διάσημα και πολύ δημοφιλή είναι ακόμη τα: Saint-Honoré, Éclair au chocolat, Flan και τάρτα λεμονιού.

Ο Nicolas Stohrer έφερε μια μοντέρνα προσέγγιση στο επάγγελμά του. Όταν άνοιξε το κατάστημά του στη Rue Montorgueil, προσέφερε chou pastry σε πολλές διαφορετικές μορφές.

Θεωρείται ο εφευρέτης της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής καθώς ήταν ο πρώτος που συγκέντρωσε κάτω από την ίδια στέγη τεχνικές που μέχρι τότε ήταν ξεχωριστές τέχνες:

  • Αρτοσκευάσματα και σφολιάτες
  • Γλυκά
  • Κέικ
  • Παρασκευή γκοφρέτας, βάφλας και αρωματισμένου ψωμιού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάρη στον Nicolas Stohrer, οι ζαχαροπλάστες δεν περιορίζονταν πλέον μόνο στην παρασκευή αλμυρών πιτών, αλλά αγκάλιασαν όλες τις μορφές γλυκισμάτων.

Ωστόσο, ο Stohrer δεν σταμάτησε ποτέ να φτιάχνει τα περίφημα vol-au-vent του, για τα οποία οι Παριζιάνοι εξακολουθούν να συρρέουν στο κατάστημα στην 51 Rue Montorgueil.

Η κληρονομιά του Stohrer είναι μοναδική, και το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να προσφέρει τα καλύτερα της κλασικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Όλα αυτά τα εμβληματικά γλυκά είναι δημιουργίες του Nicolas Stohrer και παραμένουν σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια Dolfi ανέλαβε τη διαχείριση του Stohrer το 2017, σηματοδοτώντας τη συνένωση δύο ιστοριών και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο στη Rue Montorgueil.

Σήμερα, το Stohrer συνδυάζει την κλασική του αριστεία με την τεχνογνωσία της οικογένειας Dolfi, η οποία, μέσα στα χρόνια, έχει γίνει «θεματοφύλακας» της τέχνης των γαλλικών γλυκών κερασμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ