Η Ρόδος κατατάσσεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και η κοσμοπολίτικη Λίνδος, με το περήφανο κάστρο στην κορυφή της, αποτελεί κορυφαίο τοπόσημο του νησιού.
Η Λίνδος απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και αποτελεί δημοφιλέστατο προορισμό για κάθε εποχή, που συνδυάζει τον αρχαιολογικό χώρο με τις πιο ανεβασμένες τουριστικές υποδομές, ενώ αποτελεί ένα από τα θερμότερα μέρη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 21,4 °C .
Η κοσμική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού στη Λίνδο, η διασκέδαση, η νόστιμη τοπική κουζίνα, τα σμαραγδένια νερά της θάλασσας, ιδανικά για κολύμπι και καταδύσεις και η σημαντικότητα του αρχαιολογικού χώρου, αποκαλύπτουν τα μυστικά για στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.
Μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής στη Ρόδο
Η παραδοσιακή πόλη της Λίνδου είναι ένα μοναδικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η Λίνδος υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, με το μεσαιωνικό, βυζαντινό και αραβικό στυλ να δημιουργούν μαζί την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των σπιτιών της.
Η Ακρόπολη της Λίνδου είναι αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται χτισμένος πάνω σε έναν απότομο βράχο ύψους 116 μ, δεσπόζοντας πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου στη Ρόδο.
Μαρτυρά την πλούσια ιστορία της Ρόδου
Καθώς η Λίνδος κατοικείται αδιάλειπτα στο πέρασμα των αιώνων, ο χώρος αυτός έχει πλούσια ιστορία και έχει αποκαλύψει αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαϊκή εποχή και μεταγενέστερα, αλλά και οικοδομική δραστηριότητα που φτάνει ως την εποχή της Ιπποτοκρατίας (14ος-16ος αι.).
Αυτή η πλούσια ιστορία, σε συνδυασμό με την, μοναδικής ομορφιάς, φυσική θέα του χώρου καθιστούν την ακρόπολη της Λίνδου ως έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς κατατάσσεται τρίτη σε σειρά επισκεψιμότητας.
Η ιστορία του κάστρου της Ρόδου
Σύμφωνα με την παράδοση, η Λίνδος ιδρύθηκε από το Δαναό και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο, με ηγεμόνα της τότε τον Τληπόλεμο. Διατέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως και στην ακρόπολή της είχε περίφημο ναό της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος πήρε την τελική του μορφή γύρω στο 300 π.Χ.
Η λατρεία της θεάς Αθηνάς πρέπει να εγκαταστάθηκε στην ακρόπολη κατά τον 9ο αι. π.Χ., στα γεωμετρικά χρόνια. Το 700 π.Χ. ήταν ήδη ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής και είχε ναυτική δύναμη. Στα αρχαϊκά χρόνια, η Λίνδος εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναµη, υπό την διακυβέρνηση του μετριοπαθούς τυράννου Κλεόβουλου (6ος αιών. π.Χ.), ενός από τους «επτά σοφούς» της αρχαιότητας.
Στους κλασικούς χρόνους, αν και δωρική πόλη, συμμετείχε στην Συμμαχία της Δήλου αλλά στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου συμμάχησε με τους Λακεδαιμόνιους. Η σημασία της σταδιακά μειώθηκε μετά την ίδρυση της Ρόδου το 407 π.Χ. Η αρχαία ακρόπολή της, αξιοποιήθηκε όχι μόνο από τους αρχαίους, αλλά και μετέπειτα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τέλος, από τους Τούρκους.
Κάστρο στους πρόποδες εντυπωσιακού βράχου
Στους πρόποδες ενός εντυπωσιακού βράχου, πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, φωλιάζει ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου, που αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό, στο νησί της Ρόδου. Λευκά κυβόσχημα σπιτάκια, που περιβάλλονται από το απόλυτο γαλάζιο του Αιγαίου στέκονται περήφανα πάνω στο βράχο, προσδίδοντας σε αυτόν τον διατηρητέο οικισμό μια απαράμιλλη γοητεία.