Τα φαραωνικά σαλόνια, τα χαλιά των 500 τμ, η αίθουσα που γυρίστηκε η ταινία «Αμήν» του Κώστα Γαβρά και το μπαλκόνι που φωτογραφήθηκε ο Μάικλ Τζάκσον στο μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης, το παλάτι στο Βουκουρέστι που έχτισε ο Τσαουσέκου.
Στο παγωμένο Βουκουρέστι, όπου ο χειμώνας έχει φτάσει νωρίτερα, τουρίστες από κάθε γωνιά της γης στέκονται υπομονετικά στην ουρά κοντά στην πλατεία Ουνίρι, μέχρι να έρθει η σειρά τους να πάρουν εισιτήριο και να περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας στο ισόγειο του Παλατιού της Βουλής, όπως έχει μετονομαστεί το μεγαθήριο του Νικολάε Τσαουσέσκου. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά το αμερικανικό πεντάγωνο.
Οι ξεναγοί με τα γκρούπ τους, εναλλάσσονται στις αίθουσες όπου η υπερβολή ξεχειλίζει και η ιστορία περιγράφεται με λεπτομέρειες. Το iefimerida ακολουθεί τον Φράνσις, έναν νεαρό ξεναγό που γνωρίζει τους χώρους οι οποίοι είναι ανοιχτοί στο κοινό σχεδόν όπως το σπίτι του.
Αγάλματα, πίνακες, πανάκριβα έπιπλα, απέραντα χαλιά, πελώριοι πολυέλαιοι και βαριές κουρτίνες για τις οποίες χρειάστηκαν χιλιάδες τετραγωνικά υφάσματος, είναι άριστα συντηρημένα και μοιάζουν ανέγγιχτα από τον χρόνο. Στο σαλόνι όπου το ζεύγος Τσαουσέσκου υποδεχόταν τους καλεσμένους σε διάφορες εκδηλώσεις κυριαρχούν δυο πελώριες μαρμάρινες σκάλες που βρίσκονται αντικριστά. «Από τη μία σκάλα κατέβαινε ο Τσαουσέσκου και από την άλλη η σύζυγός του. Συναντιούνταν στη μέση και κατευθύνονταν προς το κέντρο της αίθουσας για να υποδεχθούν τους προσκεκλημένους τους» εξηγεί ο ξεναγός προσθέτοντας: « Το κόκκινο χαλί που βλέπεται έχει επιφάνεια 500 τμ και τα μεγάλα χαλιά φτιάχνονταν εδώ στο παλάτι καθώς ήταν δύσκολο να μεταφερθούν. Το σχέδιο που βλέπετε στα μάρμαρα, στην πραγματικότητα είναι μια κάτοψη του παλατιού ώστε να βλέπει κάποιος σε ποιο σημείο βρίσκεται. Συνολικά στην κατασκευή του παλατιού χρησιμοποιήθηκαν 1 εκατομμύριο τόνοι μαρμάρου».
Ακολουθώντας το ατέλειωτο κόκκινο χαλί , το γκρούπ φτάνει σε μια ακόμα επιβλητική αίθουσα με χριστιανικές εικόνες. Είναι η αίθουσα που γυρίστηκαν σκηνές της ταινία «Αμήν» του Κώστα Γαβρά που σύμφωνα με το σενάριο εκτυλίσσονταν στο Βατικανό. Τα κινητά των επισκεπτών παίρνουν φωτιά σε κάθε γωνιά του Μεγάρου αφού ο Φράνσις έχει επισημάνει ότι οι φωτογραφίες επιτρέπονται παντού, αρκεί να μην περιλαμβάνουν το προσωπικό ασφαλείας του Παλατιού, το όποιο πάντως ήταν …αόρατο αφού δεν το συναντήσαμε πουθενά.
Η επόμενη στάση είναι το μεγάλο μπαλκόνι που βλέπει στην Πλατεία Ουνίρι. Τον πρώτο χαιρετισμό στον Ρουμανικό λαό από το μπαλκόνι αυτό δεν τον απηύθυνε ο Τσαουσέσκου όπως ονειρευότα , καθώς όταν ολοκληρώθηκε το παλάτι το καθεστώς είχε ανατραπεί και ο ίδιος είχε εκτελεστεί μαζί με τη σύζυγό του στην εξοχική τους κατοικία. Τον απεύθυνε ο Μάικλ Τζάκσιν ο οποίος είχε γίνει δεκτός το 1996 στη Ρουμανία με τιμές αρχηγού κράτους. Τότε είχε βγει στο κεντρικό μπαλκόνι, είχε σηκώσει τα χέρια και είχε πει «Γειά σου Βουδαπέστη» μπερδεύοντας την πρωτεύουσα της Ρουμανίας με αυτή της Ουγγαρίας.
Το παλάτι είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 1984 με εντολή του Νικολάε Τσαουσέσκου που λέγεται ότι ζήλεψε τη μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτιρίων της Βόρειας Κορέας σε μια επίσκεψή του. Χτίστηκε από 20.000 εργάτες που δούλευαν σε 24ωρη βάση και για την κατασκευή του χρειάστηκε να κατεδαφιστεί το 20% του ιστορικού κέντρου του Βουκερεστίου, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών μνημείων και εκκλησιών ενώ γκρεμίστηκαν και 7.000 σπίτια
Η συνολική του επιφάνεια φτάνει τα 330.000 τμ , έχει 14 ορόφους και 3.200 δωμάτια , τούνελ διαφυγής και αντιπυρηνικό καταφύγιο κάτω από τη γη. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο ξεναγός, το κόστος του έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά την πτώση και εκτέλεση του Τσαουσέσκου και παρ΄ ότι το κτίσμα είχε πλέον ολοκληρωθεί , προτάθηκε ακόμα και η κατεδάφισή του, ωστόσο αποφασίστηκε να στεγαστούν εκεί η Βουλή, η Γερουσία και ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο, ενώ ελάχιστοι χώροι συγκριτικά με το μέγεθος του κτίσματος, είναι ανοιχτοί στο κοινό.