Τον τελευταίο μήνα του χειμώνα επιλέγουμε ορεινούς προορισμούς για αποδράσεις το Σαββατοκύριακο. Γραφικά χωριά, πανέμορφα φυσικά τοπία και οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό.
Φτάνοντας (επίσημα) στον τελευταίο μήνα του χειμώνα αναζητάμε λίγο παραπάνω τους προορισμούς σε ορεινά χωριά με τα τζάκια να καπνίζουν, τη φύση να είναι «γυμνή», το κρύο λίγο πιο τσουχτερό απολαμβάνοντας τόσο το τοπίο όσο και το φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν εκλεκτά κρέατα, χειροποίητα ορεκτικά και ζεστές σούπες.
Όσο και αν αναζητάμε λίγο πιο εναλλακτικούς προορισμούς, όπως είναι οι αποδράσεις σε ελληνικά νησιά και σε μικρές πόλεις της χώρας μας ή του εξωτερικού, δεν παύουν να μας γοητεύουν οι κλασσικές χειμερινές αποδράσεις στα πανέμορφα ορεινά χωριά που έχουμε και θέλουμε να επισκεπτόμαστε κάθε τέτοια εποχή που το κάδρο είναι πιο ατμοσφαιρικό. Οι γκρίζες ομιχλώδες μέρες με τα τζάκια να καπνίζουν κάνουν πάντα τις βόλτες μέσα στα καλντερίμια των χωριών πιο γοητευτικές αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις και ένα λόγο φυσικά να επιστρέφουμε σε αγαπημένα μέρη ανά την Ελλάδα.
Επιλέξαμε οκτώ ορεινούς προορισμούς, κλασικούς και πιο εναλλακτικούς, για να αποδράσετε τα επόμενα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.
5+2 προορισμοί για αποδράσεις το χειμώνα
Τσεπέλοβο: Το απομακρυσμένο χωριό των Ζαγοροχωριών με τα πέτρινα αρχοντικά
Το Τσεπέλεβο, ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς, που ακολουθεί πιστά την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό των Ζαγοροχωριών και ένας «must» πλέον προορισμούς.
Πέτρινα αρχοντικά διάσπαρτα μέσα σε μια άγρια, μοναδικής ομορφιάς, φύση, σοκάκια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και σε εκκλησίες που χτίστηκαν από τον 18ο αιώνα. Το μικρό αρχοντικό χωριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο δημοφιλή της ευρύτερης περιοχής, αντίθετα έχει πιο ήρεμους ρυθμούς και φυσικά τα αξιοθέατα της εποχής, όπως είναι σε κοντινή απόσταση το περίφημο Γεφύρι του Κόκκορη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χωριό Κήποι και ένα μονοπάτι μέσα στο δάσος συνδέει το Τσεπέλεβο με το γειτονικό Καπέσοβο.
Στο χωριό θα βρείτε ξενώνες και ταβερνάκια για να απολαύσετε τη γαστρονομία του τόπου, κυνήγι και πίτες είναι οι τοπικές νοστιμιές, ενώ αν θέλετε πιο ιδιαίτερες γεύσεις αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό Βίτσα για να απολαύσετε το μενού στο εστιατόριο «Κανέλα και Γαρύφαλλο» που βασίζεται στα μανιτάρια -στα plus και η ενδιαφέρουσα κάβα.
Κοσμάς: Το χωριό κόσμημα του Πάρνωνα για ήρεμες αποδράσεις και ζεστό γαλακτομπούρεκο
Χτισμένο πάνω στο βουνό του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το χωριό Κοσμάς είναι από τα ωραιότερα της Πελοποννήσου και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης των τουριστών. Στον Κοσμά θα φτάσετε από το Λεωνίδιο -περίπου μισή ώρα διαδρομή με πολλές στροφές -και πριν το χωριό θα δείτε σκαρφαλωμένη μέσα στα βράχια τη Μονή Έλωνα.
Ο παραδοσιακός οικισμός είναι σκαρφαλωμένος σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του βουνού με θέα μοναδική, χωμένο μέσα στα έλατα που σύμφωνα με την παράδοση, εικάζεται πως εκεί ήταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Οι Κοσμίτες, οι κάτοικοι του ορεινού χωριού, φημίζονται για τις πέτρινες κατασκευές τους και κάνοντας μια βόλτα μέσα στο παραδοσιακό οικισμό θα δείτε τις προσεγμένες πέτρινες κατοικίες. Η ζωή του χωριού κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κρατάνε το μέρος δροσερό και σκιερό.
Στη πλατεία του χωριού, στα μικρά καφενεία, θα απολαύσετε ελληνικό καφέ, οπωσδήποτε γαλακτομπούρεκο με πλούσια αφράτη κρέμα, ξακουστό γλυκό του τόπου, και στα ταβερνάκια δοκιμάστε παϊδάκια στα κάρβουνα και γίδα βραστή.
Χάνια: Το ορεινότερο χωριό του Πηλίου δίπλα στο χιονοδρομικό
Αφήνοντας πίσω τη Μακρινίτσα, από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου, και τη Πορταριά ο δρόμος μέσα στο βουνό οδηγεί στα Χάνια, το ορεινότερο μέρος στο «βουνό των Κενταύρων». Χτισμένα σε υψόμετρο 1.190 μέτρων πήρε το όνομα του από τα πολλά χάνια που υπήρχαν και φιλοξενούνται όσοι ταξίδευαν στη περιοχή παλαιότερες εποχές.
Μάλιστα, το γραφικό χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ είναι ιδανικό για τη διαμονή σας, θα βρείτε οικονομικές επιλογές, για να γίνει η βάση σας για εξερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή.
Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, ενώνει το δυτικό με το ανατολικό Πήλιο, θα δείτε ότι είναι μέσα στα έλατα και θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια για να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του το τόπου που είναι το σπετζοφάι και η φασολάδα. Μην παραλείψετε τα γλυκά του κουταλιού, καρυδάκι και κάστανο από τις πιο νόστιμες επιλογές.
Ελάτη: Το κοσμοπολίτικο χωριό των Τρικάλων είναι πνιγμένο στα έλατα και έχει τα καλύτερα βότανα
Η Ελάτη, από τα πιο δημοφιλή χωριά της Θεσσαλίας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω στη νότια πλευρά της Πίνδου, μέσα σε ένα δάσος γεμάτα έλατα και με απεριόριστη θέα το βουνό του Κόζιακα.
Κάποτε το χωριό ήταν πιο κοντά στο ποτάμι με το όνομα Τύρνα, ωστόσο κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς όπου κτίστηκε ξανά στη σημερινή του θέση προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ πολλοί Τρικαλινοί διατηρούν την εξοχική τους κατοικία
Το χωριό παλαιότερα ήταν χτισμένο στη δυτική πλευρά πολύ κοντά στο ποτάμι με το όνομα Τύρνα, όμως κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς -πριν χρόνια χτίστηκε ξανά ς αυτή τη νέα θέση.
Φτάνοντας στο χωριό θα συναντήσετε μικρά υπαίθρια μαγαζάκια που πωλούν όμορφες κατασκευές με αληθινά λουλούδια και τοπικά γλυκίσματα, ενώ το κεντρικό σημείο της Ελάτης είναι ο δρόμος που ξεκινούν τα μικρά γουστόζικα μαγαζάκια. Λίγα μέτρα πιο πέρα από τα πολυσύχναστα καφέ θα βρείτε ένα μαγαζάκι με την ονομασία «Το λίκνο» με παραδοσιακά προϊόντα και διάφορα βότανα από το βουνό του Κόζιακα -μάλιστα ο ιδιοκτήτης του είχε αφήσει πριν λίγα χρόνια την Πανόρμου για να μετακομίσει μόνιμα στην Ελάτη εξιστορώντας στο iefimerida.gr τη διαδρομή του.
Για εναλλακτικές δραστηριότητες ανεβείτε μέχρι το Περτούλι που μπορείτε να κάνετε από ιππασία μέχρι βόλτες με γουρούνες και για φαγητό επιλέξτε τον «Παναγιώτη» για να γευτείτε αγριογούρουνο και ψητά κρέατα της ώρας.
Σούλι: Το ιστορικό χωριό της Ηπείρου με την άγρια φύση
Στη κεντρική Ήπειρο φωλιασμένο πάνω στα βουνά βρίσκεται, το Σούλι, ένα ιστορικό χωριό που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία της Ελλάδας. Δεν είναι από τους πιο δημοφιλής προορισμούς, αλλά πρόκειται για ένα μέρος που με το που φτάσεις ως εκεί σε πιάνει δέος.
Ο δρόμος για να φτάσετε ως το Σούλι, ένα από τα πιο γνωστά Σουλωτοχώρια, είναι απότομος, με αρκετές στροφές και κατά τους χειμερινούς μήνες στο δρόμο θα συναντήσετε χιόνια που δεν έχουν ακόμα λιώσει. Τα σπίτια είναι σε απόσταση μεταξύ τους και η προέκταση τους είναι το μαντρί με τα ζώα που έχει η κάθε οικογένεια.
Στα αξιοθέατα του χωριού είναι το σπίτι του Τζαβέλλα, που έχει αναστηλωθεί από τους απογόνους και είναι επισκέψιμο για το κοινό- πρόκειται για ένα σπίτι τυπικό δείγμα της σουλιώτικης αρχιτεκτονικής, δηλαδή στον κάτω χώρο ήταν η αποθήκη και ο στάβλος για τα ζώα, ενώ στον πάνω έμενε η οικογένεια και αποτελούνταν από ένα ή δύο δωμάτια, το κάστρο Κιάφα και τα πηγάδια που υπάρχουν διάσπαρτα στο χώρο και ήταν ο μοναδικός τρόπος ύδρευσης εκείνα τα χρόνια.
Στο Σούλι θα βρείτε το μοναδικό ξενώνα του χωριού που λειτουργεί και εστιατόριο με τοπικά εκλεκτά εδέσματα, όπως η πίτα με χόρτα, ζυμωτό ψωμί και κατσικάκι στο φούρνο. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, ράφτινγκ στον Αχέροντα. Μια άλλη πρόταση είναι να μείνετε στη Παραμυθιά και να εξερευνήσετε το Σούλι ως μονοήμερη εκδρομή για να δείτε αυτό το μέρος με την άγρια, αδάμαστη φύση.
Αρναία: Ένας ιστορικός τόπος με αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πλούσια γαστρονομία
Στους βόρειους πρόποδες του πυκνόφωτου Χολομώντα βρίσκεται η Αρναία, σε υψόμετρο 600 μέτρων που πριν πέντε περίπου χρόνια το CNN είχε ξεχωρίσει βάζοντας το στη λίστα με τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας.
Η Αρναία
ακολουθώντας πιστά τη μακεδονίτικη
αρχιτεκτονική έχει χαρακτηριστεί
ιστορικός τόπος «γιατί είναι κοινότητα
που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα στη θέση
μετοχίου του 14ου αιώνα και αποτελεί
έναν από τους χαρακτηριστικότερους
οικισμούς της Χαλκιδικής, με πλούτο
στοιχείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
τόσο αστικών, νεοκλασικών, όσο και
λαϊκών», όπως αναφέρει το ΦΕΚ.
Κάνοντας
μια βόλτα μέσα στη Αρναία ο επισκέπτης
θα δει τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά με
τα πολύχρωμα διώροφα σπίτια και πραγματικά
είναι σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει
σε προηγούμενες εποχές, ενώ το παλιό
σχολείο, κτίσμα του 1871 δίπλα στον κεντρικό
ναό, στην πλατεία «Χοροστάσι» είναι από
τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε, καθώς
ίσως πρόκειται για το παλαιότερο
διδακτήριο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική.
Μια στάση στο Λαογραφικό Ιστορικό
Μουσείο αξίζει το χρόνο σας για να δείτε,
μεταξύ άλλων, τη ζωή παλαιότερων χρόνων
μέσα από τα αντικείμενα που υπάρχουν
στο χώρο.
Στο χωριό υπάρχει το ζαχαροπλαστείο που κάνει περίφημα τουλουμπάκια και μην παραλείψετε να προμηθευτείτε μέλι από τοπικούς μελισσοκόμους.
Κυριάκι: Το ορεινό χωριό μια ανάσα από την Αθήνα
Σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του Ελικώνα βρίσκεται το Κυριάκι Βοιωτίας, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό με καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες και ξενοδοχεία.
Το χωριό αποτελεί ιδανικός προορισμός για να πάρετε μια καλή δόση καθαρού αέρα το Σαββατοκύριακο καθώς περιβάλλεται από δέντρα και προσφέρει μια βόλτα στα πέτρινα, γραφικά σοκάκια του. Φημίζεται επίσης για τα αγνά προϊόντα που παράγουν οι μόνιμοι κάτοικοί, όπως γραβιέρα, μυζήθρα και φέτα βαρελιού.
Πηγαίνοντας ή γυρνώντας από το Κυριάκι, αξίζει να κάνετε μια στάση στις πηγές Κρύας, λίγο έξω από τη Λιβαδειά, με τα τρεχούμενα νερά τους και τα αιωνόβια πλατάνια.
Φωτογραφίες: Shuttertstock