Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, εδώ όπου γεννήθηκαν η δημοκρατία, οι πολιτικές επιστήμες, οι μαθηματικές αρχές και το μυστικό της καλής ζωής. Ενα από αυτά είναι και το κρασί.
Τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα, οι Ελληνες οινοποιοί που άλλοτε έχουν και τον ρόλο του αμπελουργού εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν την ποιότητα των κρασιών μας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θεωρείται πλέον η «νέα ευρωπαϊκή χώρα κρασιού», ικανή να ανταγωνιστεί διάσημους προορισμούς οίνου όπως είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Επιπλέον, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με μια πραγματική παράδοση αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, παράγουν πολλά ποιοτικά κρασιά.
Επικουρικά σε αυτή τη άνθιση που γνωρίζει το ελληνικό κρασί συμβάλλει και ο οινοτουρισμός, δηλαδή η επίσκεψη σε ένα ή περισσότερα οινοποιεία, σε αμπελώνες, φεστιβάλ και γενικότερα δοκιμές κρασιού. Διαδικασίες για τις οποίες το κρασί σε συνδυασμό με το ταξίδι αποτελούν κίνητρα για τους τουρίστες.
Θα έλεγε κανείς πως ο οινοτουρισμός αποτελεί τάση σε ολόκληρο τον κόσμο, πόσο μάλλον στην εποχή της πανδημίας, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ανοιχτούς χώρους για επίσκεψη και διαμονή, έχουν την επιθυμία για κάτι διαφορετικό, θέλουν να περπατήσουν σε αμπέλωνες και πράσινα τοπία και να γνωρίσουν ανθρώπους με πάθος.
Αλλωστε οινοτουρισμός δεν σημαίνει μόνο επίσκεψη σε οινοποιείο και γευστική δοκιμή στο κρασί. Αλλά αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, πολυδιάστατη και πολυσύνθετη, που συμπεριλαμβάνει ταξίδι, φαγητό, αρχιτεκτονική, φύση.
Κι αν το φετινό καλοκαίρι έχετε την επιθυμία για κάτι εναλλακτικό πέντε διαφορετικά οινοποιεία σε πέντε διαφορετικά ελληνικά νησιά σας περιμένουν να δοκιμάσετε νέες και παλιές σοδειές, να ξεναγηθείτε και να μάθετε για τους τρόπους παραγωγής του κρασιού, να γνωρίσετε τις ποικιλίες, να γευτείτε γεύσεις και αρώματα κι όλα αυτά απολαμβάνοντας το γύρω τοπίο που διαμορφώνουν οι πανέμορφοι αμπελώνες αφού προσφέρουν και διαμονή.
Gentlini - Κεφαλλονιά
To Gentilini ήταν το πρώτο boutique οινοποιείο στην Ελλάδα που βρίσκεται στο όμορφο νησί του Ιονίου, την Κεφαλονιά.
Παράγει μια μικρή αλλά εξαιρετική γκάμα κρασιών υψηλής ποιότητας, που βασίζεται στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών της Κεφαλονιάς. Κάθε μία διαθέτει την δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα που με την σειρά της συνδυάζεται άψογα με το φαγητό.
Οι αμπελώνες Gentilini βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο κοντά στο χωριό Μηνιές. Εκεί καλλιεργούνται περισσότερα από 80 στρέμματα αμπελώνων με τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μοσχοφίλερο και Syrah.
Oμως πέρα από το οινοποιείο και τους αμπελώνες το Gentilini προσφέρει επίσης διαμονή στο αγρόκτημά του που βρίσκεται κοντά στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για δύο καλαίσθητα κτίσματα έξι δωματίων, το καθένα με δική του είσοδο και ιδιωτικό εξωτερικό χώρο. Τα πολλά στρέμματα του κτήματος με τις πανάρχαιες ελιές και τον κυπαρισσώνα είναι ένας τόπος μοναδικός και, λόγω της κεντρικής τοποθεσίας του, αφετηρία για πολλαπλές εξερευνήσεις στο μεγάλο αυτό νησί. Εκεί θα γευτείτε φίνο πρωινό με προϊόντα του κτήματος ενώ θα έχετε δωρεάν πρόσβαση στο Οινοποιείο Gentilini για γευσιγνωσίες των φημισμένων κρασιών του.
Που: Gentlini Retreat, Μιτακάτα, Κεφαλονιά, Τηλέφωνο: 2671026632, 6942263655
Οινοποιείο Καριμάλη - Ικαρία
Στην Ικαρία από την αρχαιότητα παραγόταν το κρασί, γνωστό από τον Όμηρο ως ο «Πράμνιος οίνος». Πολλοί είναι άλλωστε εκείνοι που ισχυρίζονται πώς το υψηλό προσδόκιμο ηλικίας των κατοίκων της οφείλεται στο… κρασί. Αυτό μπορεί να μην έχει ακόμα αποδειχθεί, όμως το σίγουρο είναι ότι η Ικαρία μπορεί να διεκδικήσει τον αρχαιότερο οίνο ονομασίας, τον Πράμνιο που προαναφέραμε, αυτόν που κατά τον Όμηρο ήπιε ο πολυμήχανος Οδυσσέας.
Εξου και τα πολλά αμπέλια της Ικαρίας που καλλιεργούνται από την ανατολή μέχρι τη δύση του νησιού με τα δροσιστικά και με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών κρασιά αλλά και τα πιο έντονα σε γεύση, ανάλογα την οινοποίησή τους.
Στο όμορφο νησί της Ικαρίας η οικογένεια Καρίμαλη για τουλάχιστον πέντε αιώνες από γενιά σε γενιά καλλιεργεί αμπέλια και παράγει κρασί. Η μονάδα του Οινοποιείου όμως δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Καρίμαλη και την σύζυγό του Ελένη όταν το 1999 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να επιστρέψουν στην Ικαρία αποφασισμένοι να ασχοληθούν με την γη των προγόνων τους και να ακολουθήσουν τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής. Ετσι λοιπόν αποφάσισαν να αναπαλαιώσουν και να διατηρήσουν το 500 ετών κτήμα που είχαν κληρονομήσει, και να αφοσιωθούν στη προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουν τον ικαριώτικο τρόπο ζωής.
Απέναντι από το Οινοποιείο λειτουργεί και ένα αγροτουριστικό κέντρο με δύο παραδοσιακά αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια μέσα σε ένα πιστοποιημένο βιολογικό αμπελώνα. Πέρα από την οινογνωσία και τη γευσιγνωσία μπορείτε να συμμετέχετε, ανάλογα την εποχή, στον τρύγο των σταφυλιών και στο μάζεμα φρούτων εποχής ή στην παραγωγή σταφίδας και πετιμεζιού, καθώς επίσης και στην φροντίδα των ζώων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αν θέλετε να ζήσετε τον οινοτουρισμό σε όλο του το μεγαλείο, ένα από τα δωμάτια που διατίθεται για διαμονή είναι το παραδοσιακό «πυθοστάσι», το λεγόμενο κατώγι, που είναι συνήθως ημιυπόγειο δωμάτιο. Στο δωμάτιο αυτό έχει μεγάλα πήλινα δοχεία στα οποία γινόταν η ζύμωση και η συντήρηση του κρασιού, καθώς αυτά είναι φυτεμένα στο χώμα έτσι ώστε να διατηρείται χαμηλή θερμοκρασία.
Που: Οινοποιείο Καρίμαλη, Ικαρία, Εύδηλος, Τηλέφωνο: 2275031945, 6975748490
S - Calani Hills Residences Οινοποιείου Μπουτάρη - Ηράκλειο Κρήτης
Ηγέτης στον χώρο της οινοποιείας είναι η εταιρεία Μπουτάρης, η οποία δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς είναι μία από τις πιο ιστορικές και πιο βραβευμένες ελληνικές οινοποιίες. Η ιστορία της εταιρείας άρχισε να γράφεται το 1879 από την Νάουσα, όπου ο Ιωάννης Μπουτάρης, προπάππους του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Κωνσταντίνου Μπουτάρη, ίδρυσε την Ι. Μπουτάρης & Υιος Οινοποιητική.
Εχοντας 7 οινικούς σταθμούς και εκατοντάδες βραβεία θα σας ταξιδέψουμε στο Οινοποιείο Μπουτάρη στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα το χωριό Σκαλάνι. Πρόκειται για το Scalani Hills Residences, στο κτήμα του Οινοποιείου Μπουτάρη, το οποίο διαθέτει τρία πολυτελή δωμάτια πλήρως ανακαινισμένα με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος Φανταξομέτοχο, σε μια έκταση 70 στρεμμάτων αμπελοελαιώνα.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας θα έχετε τη δυνατότητα να μυηθείτε στην τέχνη της οινογευστικής και να δοκιμάσετε τα κρασιά, περιορισμένης παραγωγής, που παράγονται στο Κτήμα. Συγκεκριμένα, η γευστική δοκιμή θα περιλαμβάνει τα ξηρά κρασιά του Κτήματος, Φανταξομέτοχο (Λευκός Οίνος) και Σκαλάρεα (Ερυθρός Οίνος) καθώς και τους γλυκούς οίνους Μοσχάτο Σπίνας και Ιουλιάτικο. Εάν το επιθυμείτε όμως μπορείτε να συνεννοηθείτε με την υποδοχή και να κάνετε και άλλες γευστικές δοκιμές που θα περιλαμβάνουν κρασιά από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Που: S - Calani Hills Residences, Σκαλάνι, Ηράκλειο Κρήτης Τηλέφωνο: 2810731617
Oινοποιείο Κωνσταντάκη Milos Cave Winery - Μήλος
Στην πρωτεύουσα της Μήλου, τα Απολλώνια ή Πολλώνια στην ντοπιολαλιά, βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κωνσταντάκη.
Εκεί ο Κώστας Μάλης οινοποιεί τα τελευταία χρόνια κρασιά: το Selection, που είναι ένα χαρμάνι από Ασύρτικο και Σαββατιανό, το Λευκό Spilia από Σαββατιανό και Ροδίτη και το Ροζέ Spilia, χαρμάνι Μανδηλαριάς με Ροδίτη και Μοσχάτο συνεχίζοντας την οινική παράδοση του νησιού.
Οι αμπελώνες απολαμβάνουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού και η οινοποίηση γίνεται με παραδοσιακό τρόπο και με αυτόχθονες ζύμες (wild fermentation) σε υπόσκαφες σπηλιές περιτριγυρισμένες από τα αμπέλια.
Το οινοποιείο σας υποδέχεται στους φιλόξενους χώρους του προσφέροντας και διαμονή στα δωμάτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής ενώ μπορείτε φυσικά να περιηγηθείτε στον αμπελώνα και να ξεναγηθείτε στις υπόσκαφες εγκαταστάσεις του.
Που: Kostantakis Winery & Residence, Πολλώνια, Μήλος, Τηλέφωνο: 2287041125
Κτήμα Θεοτόκη - Κέρκυρα
Το κτήμα Θεοτόκη βρίσκεται στην κοιλάδα Ρόπα, κοντά στο χωριό Γιαννάδες, στο κέντρο του νησιού της Κέρκυρας, σε απόσταση 17 χλμ. (περίπου 25 λεπτά με το αυτοκίνητο) από την πόλη της Κέρκυρας, μόλις στα μισά του δρόμου προς το δημοφιλές ορόσημο της Παλαιοκαστρίτσας.
Περιλαμβάνει περισσότερα από 300 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτεται από πεύκα, ελαιώνες και αμπελώνες και είναι μια από τις πιο εύφορες περιοχές του νησιού καθώς επίσης ένα από τα πιο οικολογικά και ήσυχα σημεία της Κέρκυρας. Κατά την περιήγησή σας, πέρα από τους αμπελώνες μπορείτε να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και το κελάρι, να μάθετε την ιστορία του κτήματος καθώς και ολόκληρη τη διαδικασία της παραγωγής.
Οσον αφορά τη διαμονή εδώ το διαμέρισμα είναι μόλις ένα αλλά μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερα άτομα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η οικογένεια Θεοτόκη είναι μία από τις παλαιότερες οικογένειες στην Κέρκυρα και από τις πολύ αγαπητές, οπότε σπεύσατε.
Που: Κτήμα Θεοτόκη, Λιβάδι Ρόπα, Κέρκυρα, Τηλέφωνο: 2661051524