Μερικά από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα κτίρια του κόσμου είναι οινοποιεία…
Ο Σεπτέμβριος είναι η εποχή του τρύγου, της ζύμωσης στο κελάρι και των εκδηλώσεων με επίκεντρο το κρασί που προσελκύουν τους οινολάτρεις, οι οποίοι ανυπομονούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον θεό Διόνυσο.
Αν αυτή η επιθυμία ξεπερνά την απλή οινική εμπειρία και συνδέεται, επίσης, με την αγάπη για την αρχιτεκτονική και τα οινοποιεία που σχεδιάστηκαν από κορυφαίους αρχιτέκτονες, η ατζέντα για τα ταξίδια του φθινοπώρου αρχίζει να γεμίζει.
Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από τους καλύτερους αμπελώνες επιδιώκουν να κάνουν statement όχι μόνο με τα κρασιά τους αλλά και με το σχεδιασμό των εγκαταστάσεών τους, επιστρατεύοντας αρχιτέκτονες - αστέρες από τον Renzo Piano μέχρι τo γραφείο της Zaha Hadid. Αυτό σημαίνει ότι τα οινοποιεία δεν είναι πλέον απλά παράπλευρες εκδρομές στη διαδρομή προς το κύριο αξιοθέατο, έχουν γίνει προορισμοί από μόνα τους. Φαγητό και ποτό παγκόσμιας κλάσης, εκπληκτική αρχιτεκτονική, πολυτελή καταλύματα, ειδυλλιακές τοποθεσίες, τα οινοποιεία αποτελούν έκφραση πολιτισμού.
Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά και επιμόρφωση πάνω στην ενδιαφέρουσα διαδικασία της οινοποίησης σε συνδυασμό με μεθυστικές δοκιμές κρασιών, ιδού μερικά οινοποιεία κορυφαίας αρχιτεκτονικής σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.
Δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία και αρχίστε να σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας
Antinori nel Chianti Classico
Bargino, Ιταλία
Σημείο αναφοράς είναι το οινοποιείο που έχει σχεδιάσει το κορυφαίο γραφείο Archea Associati για την οικογένεια Antinori, η οποία ασχολείται με το κρασί εδώ και 28 γενιές. Η εκτεταμένη εγκατάσταση ενσωματώνει μια εντυπωσιακή σπειροειδή σκάλα στην πρόσοψη από χάλυβα Cor-Ten και μια οροφή που είναι φυτεμένη με αμπέλια.
Κυκλικοί φεγγίτες φέρνουν φυσικό φως στην κατασκευή στην πλαγιά του λόφου. Το συγκρότημα στεγάζει επίσης τα γραφεία της εταιρείας, ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, ένα εστιατόριο και ένα μουσείο.
Bodegas Ysios, Ισπανία
Το Bodegas Ysios, στην περιοχή Rioja της Ισπανίας, σχεδιάστηκε από τον Santiago Calatrava και ολοκληρώθηκε το 2001, με μια κυματιστή οροφή από αλουμίνιο και κέδρο που δένει άψογα με το ορεινό τοπίο.
Το όνομά του αποτίνει φόρο τιμής σε αιγυπτιακούς θεούς που συνδέονται στενά με τον κόσμο του κρασιού.
Rocca di Frassinello, Maremma Ιταλία
Το Rocca di Frassinello στην Τοσκάνη, σχεδιασμένο από τον βραβευμένο με το βραβείο Pritzker Renzo Piano, άνοιξε τις πύλες του το 2007.
Το οινοποιείο βρίσκεται σε έναν λόφο στην Τοσκάνη, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες, και επανεξετάζει τις παραδοσιακές μορφές αρχιτεκτονικής της Τοσκάνης μέσα σε μια σύγχρονη, βιομηχανικής έμπνευσης δομή.
Το σχέδιο αποτελείται ουσιαστικά από μια ανοιχτή πλατεία, ένα γυάλινο περίπτερο και ένα κελάρι, το οποίο αποτελεί την καρδιά του έργου. Το κελάρι είναι μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα, διαμορφωμένη σαν αμφιθέατρο, με χωρητικότητα 2.500 δρύινων βαρελιών. Ο κατακόκκινος πύργος που δεσπόζει στην κορυφή του κτιρίου και που είναι ορατός από χιλιόμετρα μακριά στηρίζει τρεις κυκλικούς καθρέφτες που κατευθύνουν το φως προς τα κάτω στο κελάρι. Το γυάλινο περίπτερο στεγάζει διοικητικούς και εμπορικούς χώρους και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.
Με την επιλογή των υλικών, κυρίως γυαλί και τερακότα, το ίδιο το κτίριο αντιπροσωπεύει τον συνδυασμό βιομηχανικών και παραδοσιακών διαδικασιών στην οινοποίηση του σήμερα.
R. López de Heredia, Rioja, Ισπανία
Όλα ξεκίνησαν όταν ο προπάππους των ιδιοκτητών του Rafael López de Heredia, ενός γνωστού και ξακουστού οινοποιείου που εδρεύει στην περιοχή Rioja, δημιούργησε ένα περίπτερο για την Παγκόσμια Έκθεση του 1910.
Στη συνέχεια, το 2002, με αφορμή τον εορτασμό της 125ης επετείου του οινοποιείου, η οικογένεια ανέθεσε στη Zaha Hadid να δημιουργήσει ένα νέο περίπτερο που θα περιλάμβανε τον παλαιότερο εξοπλισμό. Το νέο περίπτερο επρόκειτο να εκτεθεί στην έκθεση Alimentaria στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.
Κατασκευασμένο από ξύλο, το παλιό περίπτερο έγινε κόσμημα μέσα στη νέα του δομή. Μάλιστα, το έργο της εταιρείας κέρδισε το βραβείο Pritzker και λειτουργεί ως ένα «σκαλοπάτι»: μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Château Cheval Blanc, Saint-Emilion, Γαλλία
Όταν κλήθηκε να σχεδιάσει μια νέα εγκατάσταση για το Château Cheval Blanc, στο Saint-Émilion της Γαλλίας, ο βραβευμένος με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονας Christian de Portzamparc εμπνεύστηκε από τις δεξαμενές ζύμωσης από σκυρόδεμα που χρησιμοποιεί ο οινοποιός και δημιούργησε μια δομή που ολοκληρώνεται με ένα λευκό στέγαστρο από σκυρόδεμα.
Από μακριά, η κυματοειδής αυτή οροφή φαίνεται σαν ένα καμπυλόγραμμο γλυπτό που βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω στα γύρω αμπέλια.
L’And Vineyards, Montemor-o-Novo, Πορτογαλία
Το L'And Vineyards, στο Montemor-o-Novo της Πορτογαλίας, σχεδιάστηκε από την εταιρεία Promontorio με έδρα τη Λισαβόνα και ολοκληρώθηκε το 2011.
Η αυστηρή λευκή γεωμετρία αυτού του οινοποιείου και του ξενοδοχείου είναι εμπνευσμένη από τα κτίρια με ασβέστη που είναι κοινά στην περιοχή Alentejo. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά; Δέκα σουίτες διαθέτουν αναδιπλούμενη οροφή, επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν τις έναστρες νύχτες της περιοχής.
Marqués de Riscal, Elciego, Ισπανία
Το Marqués de Riscal, ένα οινοποιείο στο Elciego της Ισπανίας, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1850, ανέθεσε στον Frank Gehry, νικητή του βραβείου Pritzker, να δημιουργήσει μια νέα δομή που θα λειτουργούσε ως το κέντρο του οινοποιείου και θα έρχεται σε αντίθεση με υπόλοιπα παραδοσιακά κτίρια από ψαμμίτη.
Το φουτουριστικό εξωτερικό του κτιρίου του Gehry, που ολοκληρώθηκε το 2006, είναι από τιτάνιο σε ροζ χρώμα και θυμίζει μια χαρούμενη κορδέλα τυλιγμένη γύρω από ένα δώρο.
Μαζί με το οινοποιείο, το συγκρότημα φιλοξενεί επίσης ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο και ένα σπα οινοθεραπείας Caudalie.