Η περιοχή της Τσακωνιάς με τα αρχοντικά, τα γραφικά χωριά και την άγρια ομορφιά είναι ένας προορισμός που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.
Καθώς φτάνεις στο Λεωνίδιο θα διαπιστώσεις πως αυτός ο παραδοσιακός οικισμός που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα και είναι υπέροχος κάθε εποχή του χρόνου στέκει επιβλητικός κάτω από έναν κατακόκκινο βράχο.
Τα αρχοντικά που είναι διάσπαρτα μέσα στη κωμόπολη σε ταξιδεύουν σε περασμένους αιώνες κρύβοντας τις δικές τους ιστορίες, ενώ τριγύρω τα γραφικά χωριά του Πάρνωνα και η μονή Έλωνα σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο συμπληρώνουν μοναδικά το κάδρο του τόπου που ξέρει να σαγηνεύει τον επισκέπτη με την απαράμιλλη ομορφιά.
Το Λεωνίδιο φημίζεται για το Πάσχα του, καθώς αναβιώνει το αναστάσιμο έθιμο με τα αερόστατα ωστόσο είναι το ίδιο πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου. Και μπορεί να μην είναι μέσα στους κλασσικούς φθινοπωρινούς/χειμερινούς προορισμούς για τους Έλληνες σε αντίθεση με τους ξένους που έχουν βρει τον παράδεισο τους. Αυτό το διαπιστώνει κανείς περπατώντας στα σοκάκια του οικισμού ή εξερευνώντας τα ορεινά χωριά που είναι γεμάτα με τουρίστες, κυρίως Γάλλους και Σκανδιναβούς. Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου ασχολούνται κυρίως με τη γη και την κτηνοτροφία και όχι τόσομε τον τουρισμό.
Από την άλλη, το Λεωνίδιο είναι από τους ανερχόμενους προορισμούς για αθλητές ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την αναρρίχηση λόγω των ιδιαίτερων βράχων του και τα τελευταία χρόνια κάθε Νοέμβριο πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Αναρρίχησης».
Το Λεωνίδιο απέχει 3,5 ώρες περίπου από την Αθήνα και μέχρι το Άργος η διαδρομή είναι από την εθνική οδό. Από εκεί κι πέρα υπάρχουν στροφές, όμως η διαδρομή είναι με θέα τη θάλασσα και περνάς μέσα από μικρά χωριουδάκια. Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε να κάνετε μια στάση στον οικισμό «Αρκαδικό Χωριό» που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετία του 1980 από Έλληνες μετανάστες.
Φτάνοντας στο Λεωνίδιο ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται όταν βλέπει πως ολόκληρη η κωμόπολη είναι προστατευμένη κάτω από ένα βράχο, ενώ η πινακίδα γράφει «Καούρ Εκοκίατε», δηλαδή «Καλώς ήρθατε» στα τσακώνικα, την τοπική διάλεκτο που κρατούν ζωντανή σας καλωσορίζει σ΄ αυτό το υπέροχο μέρος.
Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να περπατήσετε μέσα στον παραδοσιακό οικισμό για να δείτε από κοντά τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Μάλιστα, πολλά από τα αρχοντικά που υπάρχουν διάσπαρτα μοιάζουν με πύργους.
Ο Πύργος Τσικαλιώτη είναι από τους πιο ξεχωριστούς. Πρόκειται για ένα αρχοντικό με διπλές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα που σε γυρίζει πίσω στο 1808, ενώ φαίνονται οι τουφεκίστρες, το χαγιάτι, το δωμάτιο με κρύπτη αλλά και πολλά άλλα μυστικά σύμβολα της εποχής. Από την άλλη, ο Πύργος Νούφρη, φτιαγμένος τον 18ο αιώνα, είναι πλέον εγκαταλελειμμένος και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
17 χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο βρίσκεται η Μονή Έλωνα, η οποία θυμίζει πολύ τα Μετέωρα καθώς είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω στα βράχια. Σύμφωνα με τη παράδοση η ιστορία της μονής ξεκινάει το 1300 από μια εικόνα που βρήκε ένας βοσκός.
Στάσεις για φαγητό
Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για την τσακώνικη μελιτζάνα, η οποία έχει πολύ γλυκιά γεύση και είναι η πρωταγωνίστρια στο φαγητό και στο γλυκό -από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα είναι το γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι. Αν και το Λεωνίδιο είναι πολύ κοντά στο Μυρτώο πέλαγος δεν είναι ένα μέρος που φημίζεται για το ψάρι του: το κρέας, η μελιτζάνα έχουν τον πρώτο λόγο στο τραπέζι.
Μητρόπολη
Ένα παραδοσιακό, ζεστό εστιατόριο, βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη Μητρόπολη εξού και το όνομα, που σερβίρει μαγειρευτά μαμαδίστικα φαγητά. Στον κατάλογο υπάρχουν ψητά της ώρας, το μπιφτέκια και η πανσέτα από τις top επιλογές, όμως οι δυνατές τους γεύσεις είναι αναμφισβήτητα τα μαγειρευτά: μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα, κατσίκι με μελιτζάνα, μουσακάς είναι μεταξύ των πιάτων που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.
Όσο για τα ορεκτικά οπωσδήποτε αυθεντική μελιτζανοσαλάτα σε γενναία μερίδα και το ξακουστό πιτάρι της Μαρίας- πρόκειται για χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο που ψήνεται στα κάρβουνα και είναι ότι πιο απίθανο έχεις γευτεί.
Εν Λεωνιδίω
Σε ένα πέτρινο κτίριο, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον θα απολαύσεις μια από τις ωραιότερες πίτσες που έχεις δοκιμάσει. Το ζυμάρι ετοιμάζεται μπροστά σου και από πάνω μπαίνει η χειροποίητη σάλτσα και ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η «Τσακώνικη» πίτσα με ελιές, τομάτα, φέτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα και πιπεριά. Αυτός ο συνδυασμός θα αφήσει την ωραιότερη γεύση στον ουρανίσκο σας, ενώ σερβίρεται και σε καλτσόνε.
Κι αν η πιτσαρία κάτι σας θυμίζει είναι γιατί εκεί είχε γυριστεί η σειρά «Ήρθε και έδεσε» με τους Γιάννη Μπέζο και Δάφνη Λαμπρόγιαννη.
Αίγλη
Στην πλατεία είναι το παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει πρωινό, αλλά και σπιτικά burgers και club sandwich. Η μπασκέτα με φρέσκο ψωμί, βούτυρο, δύο ειδών μαρμελάδα και μέλι είναι η καλύτερη πρόταση για να ξεκινήσεις την ημέρα σου και πολύ οικονομική -στοιχίζει μόνο 2,5 ευρώ. Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε και ομελέτα που φτιάχνεται με μεράκι και φυσικά ολόφρεσκα αυγά από την παραγωγή της οικογένειας.
Αποδράσεις στα γραφικά χωριά του Πάρνωνα
Με βάση το Λεωνίδιο μπορείτε να απολαύσετε εκδρομές σε όμορφα, γραφικά χωριά του Πάρνωνα και να το συνδυάσετε με φαγητό και γλυκό.
Κοσμάς
Από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά, το «Μπαλκόνι της Κυνουρίας» όπως συνηθίζουν να το λένε και από τους πιο top χειμερινούς προορισμούς. Ο Κοσμάς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων μέσα σε δάση από έλατα -σύμφωνα με την παράδοση, εικάζεται πως εκεί ήταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός τη προσοχή σας θα τραβήκουν τα πετρόκτιστα σπίτια με τις περιποιημένες αυλές. Φτάνοντας στο χωριό θα αντικρίσετε τις πετρόχτιστες βρύσες με τα λιοντάρια και την κεντρική πλατεία όπου είναι σκεπασμένη με θεόρατα πλατάνια τα οποία έχουν φυτευτεί από το 1883.
Στο κέντρο του Κοσμά δεσπόζει ο Ιερός Ναός των αγίων Αναργύρων όπου στη πίσω πλευρά έχει τρεις κρίνους που πέφτουν τα νερά και μπορείτε να γεμίσετε τα μπουκάλια σας με κρυστάλλινο, δροσερό νερό.
Γύρω γύρω από την πλατεία είναι τα παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν ελληνικό καφέ στη χόβολη και τα ταβερνάκια για ψητό κρέας. Παρόλο που το χωριό είναι μικρό έχετε επιλογές σε γλυκό και φαγητό το ίδιο καλές. Μάλιστα, στα καφενεία προτείνω δοκιμάστε γλυκά ταψιού όπως μπακλαβάς και φυσικά πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο.
Καστανίτσα
Η Καστανίτσα είναι σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα σε ύψος 840 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακής οικισμός καθώς έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα στοιχεία της τσακώνικης παράδοσης.
Μάλιστα το χωριό είναι έτσι χτισμένο που συτνδέει δύο υψώματα. Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα δείτε αυθεντικά τσακώνικα πυργόσπιτα με στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Στην κορυφή του βόρειου υψώματος πάνω από τον οικισμό, διατηρούνται ερείπια του παλιού πύργου, που χτίστηκε από Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά, τον 14ο αιώνα με σκοπό την οχύρωση της περιοχή.
Αν προτιμάτε την ηρεμία είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε διακοπές χωρίς πολυκοσμία. Επίσης, εκεί κοντά είναι το χωριό Άγιος Βασίλειος με μεγάλη ιστορία - τo χωριό έλαβε ενεργό μέρος στην εθνική αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανοιταλικής κατοχής και είχε πολλά θύματα. Σε αντίποινα μάλιστα κάηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων.
Πηγάδι
Ένα μικρό, αλλά πολύ όμορφο χωριό βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Λεωνίδιο. Μια πολύ ωραία διαδρομή για να φτάσετε ως εκεί είναι να πάρετε το δρόμο προς Πούλιθρα να αφήσετε πίσω τη θάλασσα και να ανεβείτε στο βουνό του Πάρνωνα. Θα περάσετε μέσα από άλλα χζωριά, άλλα με λίγους κατοίκους κι άλλα εντελώς εγκαταλελειμένα,αλλά πραγματικά αξίζει το χρόνο σας.
Στο χωριό θα κάνεις μια μικρή βόλτα να δεις τα πέτρινα αρχοντικά και φυσικά θα απολαύσεις φαγητό στη μοναδική ταβέρνα του χωριού που ειδικεύεται στα ψητά. Οι Λενιδιώτες επισκέπτονται συχνά αυτό το χωριό για το φαγητό του και οι ντόπιοι πάντα κάτι παραπάνω γνωρίζουν.