Το Αμάλφι, βρίσκεται νότια της Νάπολης, είναι από τους ωραιότερους προορισμούς της Ιταλίας συγκεντρώνοντας επισκέπτες από κάθε μέρος του κόσμου. Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να μια απόδραση ως εκεί.
Όσες φωτογραφίες και αν κυκλοφορούν με τις ομορφιές της ακτής Αμάλφι δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια τη σαγηνευτική ομορφιά αυτού του τόσο ξεχωριστού προορισμού που το επισκέπτονται από κάθε μέρος του κόσμου. Ούτε μια φορά φτάνει για να «χορτάσετε» αυτόν τον ξεχωριστό τόπου που έχει καταφέρει να κυριαρχούν στους top προορισμούς. Και μπορεί οι τουρίστες να συρρέουν τον Αύγουστο, όμως η καλύτερη εποχή για μια απόδραση ως εκεί είναι αρχές μέχρι μέσα φθινοπώρου και την άνοιξη.
Εντυπωσιακά τοπία, βουνά και βράχια να παραμένουν διάσπαρτα, ιστορικά σπίτια που κόβουν την ανάσα σκαρφαλωμένα πάνω σε κρυστάλλινα νερά είναι όσα θα δείτε καθιστώντας την ακτογραμμή έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς του πλανήτη. Με σήμα κατατεθέν το πλούσιο πολιτιστικό στοιχείο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με το Ποζιτάνο, το Ραβέλο και το Αμάλφι να προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Έχοντας ζήσει δύο χρόνια στη Νάπολη η Ακτή Αμάλφι ήταν από τις πιο αγαπημένες μου εκδρομές, τόσο για μονοήμερες αποδράσεις όσο και για καλοκαιρινές διακοπές. Ήταν το μέρος που επέλεγα πάντα να ξεναγήσω την οικογένεια και τους φίλους που με επισκέπτονταν στο Νότο. Καθώς έχω ταξιδέψει στην ακτογραμμή κάθε εποχή του χρόνου, έχω δει τα μέρη με ασφυκτικό κόσμο τον Αύγουστο, με μεγάλα κύματα τον Ιανουάριο και την έχω ευχαριστηθεί ιδιαίτερα αρχές φθινοπώρου και την άνοιξη που την προτιμούν οι ψαγμένοι ταξιδευτές.
Το Αμάλφι, τα αξιοθέατα της πόλης και η πανέμορφη ακτογραμμή
Η Ακτή Αμάλφι έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά στην περιοχή Καμπανία της Νότιας Ιταλίας και βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νότια της Νάπολης με την ακτογραμμή να εκτείνεται σε 50 χιλιόμετρα. Δεκατρείς πόλεις και χωριά συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα φιδωτό δρόμο που είναι σαν να αγκαλιάζει τους βράχους κι αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές οδικές διαδρομές της Ευρώπης.
Μπορεί ο δρόμος να είναι στενός και να υπάρχουν πολλές στροφές, όμως η θέα με τα βράχια, τα επιβλητικά σπίτια και από την άλλη να απλώνεται η θάλασσα καθιστούν τη διαδρομή μοναδική.
Ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της ακτογραμμής είναι το Αμάλφι, είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ομώνυμη περιοχή, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες, όπου για πρώτη φορά υπάρχει αναφορά του μέρους τον 6ο αιώνα. Σήμερα το Αμάλφι, δεν έχει την ναυτική δύναμη του παρελθόντος, είναι μια μικρή πανέμορφη πόλη που βασίζεται στον τουρισμό, ενώ έχει γίνει ευρέως γνωστή ως η πατρίδα του λιμοντσέλο. Γενικότερα, η ευρύτερη περιοχή έχει πολλά λεμόνια και από τα πιάτα που κυριαρχούν στην τοπική γαστρονομία είναι η pasta με λεμόνι και τα κρεατικά με την κρεμώδες πλούσια σάλτσα λεμονιού.
Στο Αμάλφι θα φτάσετε οδικώς -να αναφέρω πως αν νοικιάσετε όχημα θα πρέπει να ρωτήσετε τι ισχύ με τις πινακίδες, κατά την τουριστική περίοδο, διότι λόγω αυξημένης κίνησης σε τόσο στενούς δρόμους υπάρχουν περιορισμοί -αλλά μια ακόμα επιλογή να πάρετε καράβι που ξεκινάει από τη Νάπολη.
Το Αμάλφι, εκτός από τα λιμοντσέλο είναι γνωστό για το χειροποίητο χαρτί του κι αξίζει μια ξενάγηση στο μύλο του 13ου αιώνα για να δείτε τον τρόπο παραγωγής του, ενώ αν θέλετε να αγοράσετε γραφική ύλη με το περιβόητο χαρτί από το Αμάλφι επισκεφτείτε το La Scuderia del Duca
Στα αξιοθέατα συγκαταλέγεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα και μέχρι σήμερα φυλάγονται μέρος των λειψάνων του και μια χρυσή λάρνακα με την κάρα του Αγίου. Είναι το σημείο συνάντησης και το βράδυ στα σκαλοπάτια μαζεύεται πλήθος κόσμου, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του Αμάλφι.
Μια συναρπαστική εμπειρία είναι να επισκεφτείτε το αγρόκτημα της οικογένειας Aceto, η οποία καλλιεργεί λεμόνια κι τα ηνία έχει αναλάβει τώρα η έκτη γενιά. Μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο αγρόκτημα, πικ-νικ, αλλά και να κάνετε μαθήματα μαγειρικής ή να επιλέξετε ξενάγηση μαζί με γευσιγνωσία.
Αμάλφι: Πού να κάνετε στάση για φαγητό και γλυκό
Στο Αμάλφι υπάρχουν πολλά τουριστικά μαγαζιά, τα οποία είναι κυρίως εποχιακά, γα αυτό επιλέξτε να φάτε σαν Ιταλοί. Οι ντόπιοι τρώνε στην Trattoria da Gemma, που λειτουργεί από το 1872. Δοκιμάστε το μενού γευσιγνωσίας επιλέγοντας πιάτα από την περιοχή, όπως καρπάτσιο τόνου και χειροποίητα ζυμαρικά.
Για πίτσα και θαλασσινά πιάτα προτιμήστε την φιλόξενη Trattoria da Maria -μεταξύ άλλων δοκιμάστε τη σούπα με μύδια και φυσικά ναπολιτάνικη πίτσα.
Στάση για γλυκό θα κάνετε στη Pasticceria Pansa -λειτουργεί από το 1830 -για να δοκιμάσετε την περίφημη delizia di limone: κρέμα λεμονιού σε σφουγγαράκι, περιχυμένη με σάλτσα λεμονιού.
Φωτογραφίες: Shutterstock