Τα Σαββατοκύριακα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια μονοήμερη απόδραση από την πολύβουη μεγαλούπολη, μακριά από την κίνηση, την φασαρία και το καυσαέριο.
Η Κορινθία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για μια εκδρομή μιας ημέρας εκτός των τειχών, καθώς βρίσκεται όσο μακριά πρέπει από την Αθήνα.
Τι μπορείς να κάνεις εκεί σε μια μόλις ημέρα; Πολλά και διάφορα, από ξενάγηση σε οινοποιείο, οινογνωσία και fine dining επιλογές που δεν περίμενες ποτέ ότι θα βρεις εκτός Αθηνών.
Για τους wine lovers, είναι γνωστό ότι η Νεμέα είναι η Μέκκα του κρασιού στην Πελοπόννησο. Μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το «Κλεινόν Άστυ» βρίσκεται το Κτήμα Σεμέλη, ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της περιοχής.
Μισή ώρα μακριά, στο Κιάτο, θα βρεις ένα υπέροχο grill house εφάμιλλο των πιο κοσμοπολίτικων περιοχών της Αθήνας με ζουμερές κοπές, θεϊκά συνοδευτικά και δροσερά ποτά που δεν θα αφήσουν κανέναν ουρανίσκο παραπονεμένο.
Wine Tasting και ξενάγηση στο Κτήμα Σεμέλη στη Νεμέα
Το 2003, το Κτήμα Σεμέλη δημιούργησε ένα σύγχρονο, κομψά σχεδιασμένο οινοποιείο που βρίσκεται ανάμεσα σε ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή Κούτσι της Κορινθίας.
Παίρνοντας τον δρόμο για τη Νεμέα, ανηφορίζεις αρκετά για να φτάσεις στο Κτήμα Σεμέλη. Περνάς την μικρή πόλη και βλέπεις ένα ονειρεμένο ορεινό μέρος πνιγμένο στα αμπέλια.
Το Κτήμα Σεμέλη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στις πλαγιές της λοφώδους περιοχής Κούτσι, μιας από τις πιο διάσημες «crus» της Νεμέας.
Μπαίνοντας στον χώρο του οινοποιείου, είναι σαν να μπαίνεις σε πολυτελές ξενοδοχείο (υπάρχουν μάλιστα και δωμάτια που μπορείς να κλείσεις για να διανυκτερεύσεις).
Θα αντικρύσεις έναν cozy χώρο στο lounge σαλόνι της υποδοχής με τζάκι, αναπαυτικούς καναπέδες και πολυθρόνες και μια απέραντη θέα στην καταπράσινη φύση.
Στον εξωτερικό χώρο, υπάρχουν επίσης μπαμπού καναπέδες και μια εξωτερική πισίνα. Στη συνέχεια, μπορείς να απολαύσεις την ξενάγησή σου με έμπειρους ξεναγούς.
Η ξενάγηση ξεκινά στον εξωτερικό χώρο όπου θα δεις όλη την έκταση του κτήματος και τους αμπελώνες με τα σταφύλια της τοπικής ποικιλίας Αγιωργίτικο, για την οποία φημίζεται η Νεμέα, αλλά και Chardonnay. Μπορείς να περπατήσεις στους αμπελώνες και να απολαύσεις τη μαγευτική θέα της Νεμέας.
Στη συνέχεια, θα ξεναγηθείς στους χώρους παραγωγής, συλλογής σταφυλιών, οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο εντυπωσιακό κελάρι με τα δεκάδες βαρέλια, όπου η διαδικασία παλαίωσης κάνει το θαύμα της.
Σειρά έχει το καλύτερο κομμάτι: Η οινογνωσία, το γνωστό μας wine tasting. Θα δοκιμάσεις μια εκλεκτή επιλογή από παλαιότερες και πιο πρόσφατες σοδειές, είτε στο κελάρι είτε στην αίθουσα γευσιγνωσίας.
Το wine tasting σχεδιάζεται και καθοδηγείται από εξειδικευμένους οινολόγους, εξηγούν τις γεύσεις, τα αρώματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε κρασιού.
Τα κρασιά συνοδεύονται από τα απαραίτητα εδέσματα (τυριά, αλλαντικά, κριτσίνια, καναπεδάκια κ.α.) για μοναδικό wine & food pairing, ενώ μπορείς να διαλέξεις και να κλείσεις το πακέτο που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου.
Στο εστιατόριο του κτήματος, μπορείς να απολαύσεις γεύσεις βασισμένες στην τοπική κουζίνα, συνοδευόμενες από τα κρασιά του κτήματος.
Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μερικά μπουκάλια για την κάβα σου ή να τα προσφέρεις ως δώρο.
Για τους λάτρεις του κόκκινου ιδανική επιλογή είναι η Σπονδή, ενώ για τους κλασσικούς του λευκού προτείνουμε το Θεά Μαντινεία. Θα βρεις και low low alcohol σε λευκό και ροζέ.
Ακόμη, το κτήμα διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις όπως wine pairing dinners, φεστιβάλ τρύγου και άλλες θεματικές δραστηριότητες.
Κρεατοφαγία στο Mistico στο Κιάτο
Αφού ολοκληρώσεις την ξενάγηση και το wine tasting στο Κτήμα Σεμέλη, σειρά έχει το φαγητό, καθώς η δοκιμή κρασιού και το τσιμπολόγημα σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη.
Και αν πιστεύεις ότι στη γύρω περιοχή θα βρεις μόνο παραδοσιακές ταβέρνες, πλανάσαι. Στο Κιάτο άνοιξε ένα new age grill house που ευελπιστεί να γίνει το απόλυτο κρεατοφαγικό στέκι εκτός Αθηνών, αλλά σε απόσταση αναπνοής.
Άνοιξε τις πόρτες του περίπου πριν έναν χρόνο και το μενού επιμελείται ο καταξιωμένος σεφ Θάνος Στασινός.
Μάλιστα, το εστιατόριο έχει και ένα πολύ ενδιαφέρον backstory. Η αρχική ιδέα ήταν να ανοίξει στην Αθήνα, σε ένα εστιατόριο που υπήρχε στο Κολωνάκι. Ωστόσο, το κτίριο αυτό έπιασε φωτιά πριν πέντε χρόνια, κάηκε ολοσχερώς και το project δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Ο ιδιοκτήτης Πέτρος Παλαιολόγος αποφάσισε, λοιπόν ,να φτιάξει κάτι από τη αρχή, από τα «θεμέλια» και να κάνει μια επένδυση για τα δεδομένα της περιοχής. Έτσι, γεννήθηκε το Mistico.
Το Mistico σερβίρει ελληνική κουζίνα με δημιουργικά και μοντέρνα twists, ιδιαίτερες κοπές κρέατος ενώ διαθέτει μια πολύ ενημερωμένη λίστα κρασιών αλλά και δροσερά κοκτέιλ.
Δίνει έμφαση στο (καλό) κρέας και το μενού του περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μαγειρεμένες με σύγχρονες τεχνικές και φρέσκα, ποιοτικά υλικά.
Από ορεκτικά επιβάλλεται να δοκιμάσεις την σκοπελίτικη τυρόπιτα, την λαδένια Κιμώλου, τους τηγανητούς γίγαντες Πρεσπών, το λουκάνικο από κόκορα, ενώ από σαλάτες ξεχωρίζουν τα μανιτάρια κονφί.
Must try είναι η αρνίσια πικάνια, το (άχαστο) κοντοσούβλι μαύρου χοίρου, το πιάτο-έκπληξη αρνίσιο λουκάνικο, η κατσικομακαρονάδα και φυσικά τα παϊδάκια προβατίνα για τη μέση.
Η λίστα κρασιών του εστιατορίου επικεντρώνεται στον ελληνικό αμπελώνα, προσφέροντας επιλογές που ικανοποιούν κάθε γευστικό κάλυκα. Για τους λάτρεις του ροζέ, ιδανική επιλογή είναι το Δέλεαρ του Κτήματος Σεμέλη (μπορείς να πάρεις και ποτήρι).
Επιπλέον, το μπαρ σερβίρει κλασικά αλλά και «πειραγμένα» κοκτέιλ. Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις ένα (ή και περισσότερα) από τα θεϊκά του γλυκά (ξεχωρίζουν το χιονισμένο μιλφέιγ και η κρεμώδης γαλατόπιτα Μάνης που θυμίζει βάσκικο cheesecake).
Το Mistico διαθέτει μια υπέροχη διακόσμηση σε έναν cozy διώροφο χώρο, όπου κυριαρχεί το ζεστό ξύλο, το μπλε χρώμα, το ψηλό ταβάνι και τα παράθυρα από όπου μπαίνει άφθονο φως, δημιουργώντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η θέα προς την θάλασσα του Κιάτο είναι ανεμπόδιστη και ανοίγει το μάτι.
Η επιβλητική μπάρα και το υπόγειο κελάρι (που μπορείς να κρυφοκοιτάξεις από πάνω μέσα από ένα γυάλινο τζάμι) με επιλεγμένες ετικέτες κρασιών προσθέτουν μια ακόμη ατμοσφαιρική νότα. Στο μέλλον, σχεδιάζεται η προσθήκη πισίνας στην οροφή για μια μοναδική εμπειρία «pool meat bar».
Το Mistico βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα, καθιστώντας το ιδανικό γαστρονομικό προορισμό ακόμα και για one-day trip. Είναι κοντά τόσο σε χειμερινούς προορισμούς όπως τα Τρίκαλα Κορινθίας όσο και σε καλοκαιρινούς, καθώς και στην Νεμέα που είναι μια υπέροχη οινοπαραγωγική περιοχή.
Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη – Σάββατο: 19:00 – 23:30
Κυριακή: 14:00 – 22:00
Δευτέρα: Κλειστά (εκτός αργιών)
Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: +30 2742 023000
Email: info@misticokiato.gr
Διεύθυνση: Μιαούλη 5, Κιάτο, Τ.Κ. 20200