Ο Βασίλης Παπικινόςμας προτείνει τα αγαπημένα του μέρη στη Μήλο.
Ο Βασίλης Παπικινός είναι η ψυχή του γαστρονομικού φεστιβάλ Μήλου «Delicious Milos» και σεφ του εστιατορίου Αλευρόμυλος, το οποίο φημίζεται για τα αυθεντικά, νόστιμα κυκλαδίτικα πιάτα του.
Η Μήλος από την άλλη δεν είναι μόνο το πανέμορφο Σαρακίνικο. Ούτε τα γαλάζια εξωτικά νερά με τους πελώριους βράχους μέσα στη θάλασσα. Είναι και οι αυθεντικές γεύσεις της που κάνουν το νησί διάσημο σε όλο τον κόσμο. «Ουσιαστικά η Μήλος είναι ένα απέραντο τυροκομείο», μας εξηγεί ο σεφ του εστιατορίου Αλευρόμυλος, «με 14.000 αιγοπρόβατα, τέσσερα πιστοποιημένα τυροκομεία και άλλες τόσες οικοτεχνίες αλλά και πολλούς παραγωγούς για ιδίαν κατανάλωση. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τα τυριά του νησιού τα οποία θεωρώ κορυφαία». Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε το γευστικό ταξίδι μας στην αυθεντική Μήλο, με ξεναγό τον σεφ Βασίλη Παπικινό, δοκιμάζοντας πρώτα μανούρα, μηλέικο, σκωτύρι, και ένα συγκλονιστικό κατσικίσιο πάνω σε τραγανή κριθάροκουλούρα με γλυκάνισο. Πραγματική εμπειρία!
Ένα απολαυστικό γαστρονομικό ταξίδι στη Μήλο: Μπελτές, μανούρα και αγνή ρακή
Ποια είναι η σχέση σας με το νησί; Πόσα χρόνια ζείτε εδώ;
Είμαι γέννημα θρέμμα Μήλιος αν και στο αίμα μου ρέει η Σικελία, η Κέρκυρα και τα Χανιά λόγω καταγωγής (το επώνυμο Παπικινός είναι σπάνιο και στην Ελλάδα απαντάται κατά κύριο λόγο στην Κέρκυρα, ενώ έχει καταβολές από Μάλτα και Σικελία). Έχω τελειώσει το Λύκειο στη Μήλο και από εκεί έφυγα σε ηλικία 19 χρόνων για να φοιτήσω σε σχολή μαγειρικής τέχνης στην Αθήνα. Στη Μήλο γύρισα μόνιμα το 2001.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γεύσεις στη Μήλο;
Χωρίς δεύτερες σκέψεις: Τυρί, τυρί, τυρί και τυρί για εμπέδωση. Ουσιαστικά η Μήλος είναι ένα απέραντο τυροκομείο με 14.000 αιγοπρόβατα, τέσσερα πιστοποιημένα τυροκομεία και άλλες τόσες οικοτεχνίες, αλλά και πολλούς παραγωγούς για ιδίαν κατανάλωση. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τα τυριά του νησιού τα οποία θεωρώ κορυφαία.
Φυσικά θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή και σαφής αναφορά στον φημισμένο «μπελτέ» της Μήλου τον λιαστό τοματοπελτέ μεγάλης συμπύκνωσης και πικάκντικης, αλμυρής και έντονης γεύσης με τον οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών. Η «μπελτεδόφετα» (ψωμί με μπελτέ) ήταν και παραμένει το καθημερινό κολατσιό μικρών και μεγάλων και κυρίως των μαθητών στα σχολεία. Η κάπαρη, ο κρίταμος, τα αγκιναράκια μας, ο μάραθος, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η ρίγανη, το θυμάρι και το θρούμπι. Έπειτα οι κριθάροκουλούρες της Μήλου, τα ξερά σύκα, οι λιαστές ντομάτες, η λευκή κολοκύθα που μετουσιώνεται σε γλυκό με μέλι και αμύγδαλα: το φημισμένο γλυκό «κουφέτο» που προσφέρεται στους γάμους. Το ντόπιο κρασί από την ποικιλία Σερφιώτικο, η αγνή ρακή.
Σε τι επίπεδο είναι η γαστρονομία της Μήλου;
Η γαστρονομία της Μήλου ανεβαίνει συνεχώς, ανεβαίνει αλλά ταυτόχρονα μιμείται τάσεις και σύγχρονες επιταγές άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε ανεπιτυχώς. Στη Μήλο έχουμε δημιουργήσει την ομάδα «Delicious Milos: a trip to taste» με μοναδικό μας μέλημα την καταγραφή, διάσωση και διάδοση της Μηλεϊκής γαστρονομικής παράδοσης. Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την καταγραφή της με εξιστορήσεις από παλιούς κατοίκους του νησιού, νοικοκυρές και επαγγελματίες και επίσης έχουν γίνει πολύ επιτυχημένες ενέργειες προβολής της εντός Μήλου, σε διάφορα μέρη της χώρας αλλά και εκτός, με έμφαση την Ιταλία, την οποία θεωρώ κορυφαία παγκοσμίως στον γαστρονομικό χάρτη. Προσωπικά δεν θεωρώ την υιοθέτηση των σύγχρονων τάσεων, πιάτων, υλικών και ποσοτήτων γαστρονομική εξέλιξη και επιτυχία αλλά οι σύγχρονες επιταγές το έχουν εντάξει στο γαστρονομικό πρέπει.
Κάποιος έρχεται για πρώτη φορά στο νησί και τον καλείτε στον Αλευρόμυλο, ποια πιάτα θα του προσφέρετε για να έχει μια αξέχαστη αυθεντική εικόνα της Μήλου;
Σίγουρα θα προσέφερα πιάτα με τυριά, είτε ποικιλία με Μηλεϊκά τυριά (Ξερό τυρί, ξινομυζήθρα, Μανούρα, Σκωτύρι), μια μανούρα στο φούρνο με πέστο βασιλικού και ντοματίνια (εδώ έρχεται η σύνθεση που λέγαμε αλλά με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στις πρώτες ύλες), εννοείται τα πιταράκια μας, τους μαραθοτηγανίτες, τα σκορδολάζανα, το κατσικάκι γάστρας, τη δική μας σκορδαλιά (την «αλιάδα» μας), το συκώτι σαβόρο, την στραπατσάδα, την χοιρινή τηγανιά με τα κρεμμύδια, τις κριθάροκουλούρες. Ειναι πραγματικά αρκετά και νόστιμα αυτά που έχω στο μυαλό μου. Αυτό που θεωρώ επιτυχημένο είναι να μπορείς να «διαβάσεις» τα γούστα και τα θέλω του επισκέπτη, του φίλου, του συνδαιτυμόνα για να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα ικανοποίησης.
Τour στα καλύτερα εστιατόρια της Μήλου
Αφηγηθείτε μου την ιστορία σας και την ιστορία του εστιατορίου Αλευρόμυλος; Ποια είναι η φιλοσοφία του χώρου και πώς θα περιγράφατε το μενού σας;
Η προσωπική μου μαγειρική ιστορία είναι συνηθισμένη. Παρακολουθώντας την αγαπημένη μου γιαγιά, τη "λαλά" όπως λέμε στην Μήλο, να μαγειρεύει σε ένα μικρό «πετρογκάζ» συνειδητοποίησα ότι αυτό που θέλω να κάνω είναι να μαγειρεύω. Το έβρισκα δημιουργικό, δοτικό, διασκεδαστικό αλλά και επιδοκιμαστικό, όταν φυσικά το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Έπειτα όταν τελείωσα το λύκειο, γράφτηκα σε σχολή μαγειρικής τέχνης και έπειτα ακολούθησα μια προσωπική πορεία κάποιων χρόνων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία μέχρι που το 2001 αποφάσισα να δημιουργήσω τον "Αλευρόμυλο Κυκλαδίτικη Κουζίνα".
Από τότε λειτουργούμε ανελλιπώς καλοκαίρι και χειμώνα, πάντα με σεβασμό στην Κυκλαδίτικη γαστρονομική παράδοση. Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία του Αλευρόμυλου, σεβασμός στην Κυκλαδίτικη Κουζίνα με σωστή και δομημένη διαχείριση των πρώτων υλών του τόπου μας και όταν λέω τόπο, εννοώ όλα τα κυκλαδονήσια. Δεν θεωρώ ότι η πιστότατη και απαρέγκλιτη εκτέλεση των συνταγών είναι νόμος δηλαδή, δεν θεωρώ έγκλημα ή αμάρτημα την σωστή και ισορροπημένη εξέλιξη κάποιων πιάτων αλλά πάντα με σεβασμό στις πρώτες ύλες. Το μενού του Αλευρόμυλου θα το χαρακτήριζα δημιουργική Κυκλαδίτικη Κουζίνα, με χρησιμοποίηση και διαχείριση όπως είπα ντόπιων κυκλαδίτικων πρώτων υλών με σύνθεση και όχι με αποδόμηση για να φανεί διαφορετικό. Κάποιος επισκέπτης του Αλευρόμυλου θα το διαπιστώσει από την πρώτη ματιά και ανάγνωση του καταλόγου.
Όταν δεν είστε στον Αλευρόμυλο, πού σας αρέσει να πηγαίνετε για φαγητό; Τι μας προτείνετε και τι πιάτα να δοκιμάσουμε αν πάμε κι εμείς σε αυτά;
Όταν θέλω να πάω κάπου να φάω θα προτάξω πρωτίστως την επιθυμία που έχω εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, έτσι σίγουρα θα ευχαριστηθώ περισσότερο τα πιάτα. Αν θέλω π.χ ένα rustic παραδοσιακό, πολύ νόστιμο και ποιοτικό φαγητό βασισμένο στα τυροκομικά προϊόντα και στο κρέας θα πάω στο «Ω! Χαμός» στην παραλία Παπικινού. Αν πάλι η διάθεση είναι για πιάτα με ιώδιο θα πάω στον «Μικρό Απόπλου» στο Νεοχώρι του Αδάμαντα για γαριδομακαρονάδα και κριθαρότο σουπιάς.
Στην Πλάκα θα πήγαινα σίγουρα στην «Αρχοντούλα» για ντόπιες και μεσογειακές γεύσεις. Στην Τρυπητή στα «Γλαρονήσια» για ψητά και απλά νόστιμα πιάτα. Στη «Μεθυσμένη Πολιτεία» για Μηλέικη κουζίνα και μαγειρευτά. Θα επισκεπτόμουν τη «Μέδουσα»στα Μανδράκια για μεζέδες, ως επί το πλείστον θαλασσινά.
Αλλά θα έκανα και μια στάση στο «Μπακάλικο του Γαλάνη» για μια κρύα ρακή και μικρά πιατάκια με σαλιγκάρια, σχιζάκια, παστό κρέας, στον Άγιο Σπυρίδωνα στον Τριοβασαλο. Στα Πολλώνια σίγουρα πάλι για ψαρικά και θαλασσινά σε δύο must μαγαζιά το «Αρμενάκι» και τον «Γυαλό». Αν πάλι έχω διάθεση για την απόλυτη χαλάρωση θα πήγαινα σε ένα ταβερνάκι στον «Εμπουριό» για κρέας και τυροκομικά παραγωγής τους. Αν πάλι έχω σαν Ελληνάρας τη διάθεση για κοψίδια θα πήγαινα στο «Ζυγό» στο Νεοχώρι του Αδάμαντα.
Μήλος, ένα πανέμορφο νησί γεμάτο χρώματα
Είστε στην Αθήνα και σκέφτεστε την Μήλο: Ποια είναι η εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό;
Το πολύ μεγάλο σε έκταση και γεμάτο παραλίες περιμετρικά λιμάνι του νησιού, που είναι όντως πανέμορφο αν και το χρησιμοποιώ σπάνια, γιατί προτιμώ να επιστρέφω στο νησί με το αεροπλάνο, γιατί το ταξίδι είναι μόνο 25' και η θέα από ψηλά, καθώς το αεροπλάνο πλησιάζει στο νησί, σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Μην ξεχνάμε ότι η Μήλος χαρακτηρίζεται ως «νησί παλέτα χρωμάτων».
Αν η Μήλος ήταν ηρωίδα σε ταινία, τι χαρακτήρας θα ήταν;
Θα έλεγα την Αλίκη από την πολυαγαπημένη διαχρονικά και κλασσική ταινία «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Χαρακτηρίζει απόλυτα το πώς βλέπω την Μήλο εγώ μέσα στις Κυκλάδες. Αν πάλι πρέπει να φέρω στο μυαλό μου κάποια ηθοποιό, θα διάλεγα σίγουρα το τρίγωνο Σοφία Λόρεν, Ειρήνη Παππά, Μελίνα Μερκούρη, για την απίστευτη ομορφιά τους, το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους και την αδιαμφισβήτητη αξία τους.
Ποια είναι τα «προτερήματα» και ποια τα «ελαττώματα» του νησιού;
Θα σου πω λοιπόν ότι βλέπω κάπως «διλημματικά» τη μόνιμη κατοικία στο νησί για λόγους απομόνωσης πολλές φορές λόγω των καιρικών συνθηκών. Στα μείον είναι η ελλιπής παρουσία ιατρικής περίθαλψης στο νησί, υπάρχει κέντρο υγείας αλλά λόγω πληθυσμού, παρουσίας βιομηχανίας και τουρισμού, θα έπρεπε να υπάρχει νοσοκομείο με περισσότερες δυνατότητες και ειδικότητες. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει στη Μήλο είναι η εσωστρέφεια των επιχειρηματιών του τουρισμού, η απομόνωση ή καλύτερα να πω η δυσκολία πρόσβασης σε δρώμενα και ενέργειες προώθησης του τουριστικού-γαστρονομικού «προϊόντος» του νησιού, όπως και η έλλειψη εντατικής εκπαίδευσης πάνω στον τουρισμό. Από την άλλη, η ζυγαριά γέρνει σαφώς στα θετικά σημεία και πλεονεκτήματα της ζωής στη Μήλο. Είναι αυτό που λέμε «ζω με ποιότητα», με ηρεμία, με ασφάλεια και ησυχία.
Φυσικά μεγάλο πλεονέκτημα και προτέρημα θεωρώ την άμεση επαφή των κατοίκων με την φύση, το χώμα και τη θάλασσα, την ευκολία και αμεσότητα εκμετάλλευσης του πλούσιου ηφαιστειακού εδάφους της Μήλου για μεγάλα οφέλη στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Το νησί διαθέτει, γήπεδο και στάδιο με τρεις τοπικούς αθλητικούς συλλόγους, έχει σινεμά και θέατρο με δύο ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, έχει μουσική, σχολή έχει τρία δημοτικά σχολεία, δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, γυμνάσιο και λύκειο, τεχνικό γυμνάσιο και επαγγελματικό λύκειο. Έχει τουριστική ανάπτυξη και μια σεζόν σχεδόν έξι μηνών, κάτι που εξασφαλίζει ένα αρκετά καλό βιοτικό επίπεδο.
Μήλος: Αγαπημένες γωνιές, προτάσεις διαμονής, μέρη να δεις
Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά στο νησί;
Η Καστριανή, μια περιοχή στην ανατολική Μήλο, εύκολα προσβάσιμη απίστευτα όμορφη και ήσυχη, με θέα που κόβει την ανάσα από όλο το νησί: τα χωριά, το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Είναι το δικό μου «ησυχαστήριο», ο τόπος «αποσυμπίεσής» μου, να πω, εξομολόγησης και εξιλέωσής μου. Αδειάζει το μυαλό από σκέψεις και έγνοιες, ιδίως αν πετάνε στο φαράγγι από κάτω γεράκια και ακούς τις κραυγές τους, αντάμα με τα κουδούνια από τα αιγοπρόβατα στα γύρω υψώματα. Είναι συγκλονιστικό, το απόλυτο ηρεμιστικό που κάθε ένας χρειάζεται. Έχει και μια στέρνα με καταπληκτικά δροσερό νερό που όταν το πίνω, νιώθω όντως εξαγνισμένος και πιο «καθαρός».
Τι θα μας προτείνατε για διαμονή στη Μήλο για κάθε στυλ;
Resort: Θα πρότεινα το Tp, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Χτισμένο μόλις πέρυσι, μοντέρνο, αλλά ταυτόχρονα απέριττο και πολύ όμορφο, σε πλήρη εναρμόνιση με το περιβάλλον.
Ξενοδοχείο για οικογένεια με παιδιά: Χωρίς δεύτερη σκέψη το Santa Maria στον Αδάμαντα. Ήσυχο, μεγάλο, όμορφο, με πολύ καλό πρωινό και άψογο προσωπικό.
Ξενώνας: Θα πρότεινα το Hotel Adamas ακριβώς πάνω από το λιμάνι. Απίστευτη θέα, με οικογενειακό σέρβις και φοβερό ποτό στο μπαρ που διαθέτει.
Οικονομική επιλογή σε καθαρό κατάλυμα: Στον Αδάμαντα τα καταλύματα Tsakanos προσφέρουν άψογη καθαριότητα σε καλές τιμές.
Έχετε μια ελεύθερη μέρα μόνο για εσάς: πώς την περνάτε στο νησί; Ποια είναι η διαδρομή και οι στάσεις;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση! Λοιπόν θα έλεγα ότι θα πάρω ένα καφέ και ένα μπουκαλάκι νερό και απλώς θα οδηγούσα με το αμάξι χωρίς συγκεκριμένο προορισμό... Σίγουρα θα έκανα μια στάση στον Αλευρόμυλο, να ταΐσω την αγαπημένη μου γάτα, την Καραμέλα, και θα έκανα και μια στάση την οποία κάνω καθημερινά -θα ακουστεί παράξενο, ίσως άσχετο, σίγουρα όχι πολύ συνηθισμένο και λίγο απόκοσμο-, αλλά αφού το κάνω θα το αναφέρω: Θα πήγαινα λοιπόν στο νεκροταφείο του χωριού μου να αισθανθώ κοντά σε πρόσωπα αγαπημένα που έχω χάσει.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Πολλά, αλλά ρεαλιστικά και σίγουρα δαπανηρά. Απλά τη δεδομένη στιγμή θα σχεδίαζα περισσότερα ταξίδια με κύριο, αν όχι αποκλειστικό προορισμό την Ιταλία λόγω δεσίματος, φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και εννοείται γαστρονομίας. Α, και μια καντίνα με βρώμικο κυκλαδίτικο φαγητό.
Έχετε κάποιον φίλο που έρχεται να μείνει στο νησί για πρώτη φορά, σε ποια μέρη τον πηγαίνετε για να διαμορφώσει την αληθινή εικόνα για τη Μήλο;
Σαρακήνικο, Κλέφτικο, Συκιά, Μανδράκια, Κλίμα, Χάλακα, Πλάκα, Κατακόμβες, Αρχαιολογικό και λαογραφικό Μουσείο, Φυροπόταμο, στα τυροκομεία, στο οινοποιείο, στο Κάστρο... Γενικά, όσο μπορώ και έχω χρόνο, θα τον γυρίσω σε όλο τη Μήλο. Είναι σπάνιας ομορφιάς νησί, ακόμη και τα ενεργά ορυχεία και λατομεία του, αποτελούν αξιοθέατα λόγω χρωμάτων και ποικιλίας εδάφους.
Σε ποιο σημείο της Μήλου λες «Ε ναι υπάρχει Θεός».
Το λέω πάντα όταν πηγαίνω Καστριανή. Παρεμπιπτόντως, εκεί υπάρχει και μια πανέμορφη εκκλησία από το Μεσαίωνα, άρα δεν γίνεται να μην επικαλεστείς το Θεό. Μόνο επισκέπτες ακόμη και το φίλο που αναφέραμε πριν δεν θα πήγαινα εκεί. Το κρατάω για μένα αυτό το μέρος.
Κάτι που κάνετε στη Μήλο που δεν θα κάνατε εύκολα στην Αθήνα;
Καταρχάς μπάνιο στη θάλασσα και σίγουρα πιο ξεκούραστη και σαφώς λιγότερο νευρική οδήγηση. Αυτά τα δύο σίγουρα στην Αθήνα δεν υπάρχουν.
Μια αγαπημένη ανάμνηση από το νησί;
Η εικόνα της γιαγιάς μου να μαγειρεύει πάνω από το πετρογκάζ. Την αγαπούσα πολύ την λαλά Μοσχούλα, κοιμόμουν μαζί της μέχρι τα 13 χρόνια μου.
Πόσο έχει αλλάξει η Μήλος σε σχέση με το παρελθόν; Πώς ήταν το νησί παλιά και πώς το φαντάζεστε σε 20 χρόνια από σήμερα;
Η Μήλος έχει αλλάξει πολύ, πάρα πολύ και όχι κατ' ανάγκη προς το καλύτερο, δυστυχώς. Το μόνο που έχει σίγουρα καλυτερεύσει είναι οι υπηρεσίες και οι υποδομές των επιχειρήσεων. Δεν μπορώ και δεν θέλω να πιέσω το μυαλό μου να την φανταστεί 20 χρόνια μετά, απλά θα ευχηθώ να μην εγκαταλειφθεί η εκμετάλλευση του γεωργικού και κτηνοτροφικού της πλούτου, αυτό το τρέμω και το φοβάμαι πολύ.
Προτάσεις για έξοδο, βόλτες και οι ωραιότερες παραλίες της Μήλου
Σε ποια καφέ μπορεί κάποιος να χαλαρώσει και να απολαύσει τη μέρα με τους φίλους του;
Ξεκινάμε ανάποδα από την Πλάκα αυτή τη φορά. Σίγουρα το «Εν Πλω», έπειτα ο «Παλαιός» για πολύ νόστιμα χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά και η πανέμορφη «Ουτοπία» για καφέ και κοκτέιλ. Στον Αδάμαντα «Aragosta Cafe». και «Ice Monkey» και στα Πολλώνια «Αnezina» (πολύ καλό πρωινό και γλυκά), Cactus (είπαμε Μιρένα η αλέγκρα) και «Κιβωτός των γεύσεων» για παραδοσιακά και μη γλυκά.
Η αγαπημένη σας διαδρομή με αυτοκίνητο;
Η δίωρη διαδρομή περιμετρικά από το δυτικό και νότιο μέρος του νησιού. Άγριας και ασύλληπτη ομορφιά.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σας παραλίες; Τι θα μας προτείνατε για:
Ερημική παραλία: Τρία Πηγάδια (δύσκολη πρόσβαση).
Οικογενειακή: Αχιβαδολίμνη, Αγία Κυριακή και τη Φυριπλάκα.
Ωραίο beach bar: Στην Πλάθιενα... Έχω ακούσει τα καλύτερα.
Beach restaurant: Για απλό έως απλούστατο φαγητό στον «Εμπουριό», ενώ για ψαγμένο φαγητό άλλου επιπέδου, με μοναδικό σερβίρισμα που λέμε, στο «Sirocco» στο Παλιοχωρι. Eκεί έχει και ένα πολύ όμορφο beach bar το «Αqua Locca» αλλά και μια συμπαθητική ταβέρνα «Το πέλαγος».
Υπάρχουν βιβλιοπωλεία στο νησί;
Υπάρχουν δύο στον Αδάμαντα, με το όνομα «Τερέζα», και τα δύο πλήρως ενημερωμένα με μεγάλη ποικιλία.
Ένα βιβλίο που διαβάσατε εκεί και το έχετε ταυτίσει με το μέρος; Ποιο βιβλίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κομοδίνο σας στο νησί;
Η Ασκητική του Καζαντζάκη, το έχω συνδυάσει με τη Μήλο και περισσότερο με την Καστριανή που λέγαμε. Επίσης, ο «Φτωχούλης του Θεού» (η ζωή και το έργο του Αγίου Φραγκίσκου) του ίδιου συγγραφέα. Γενικά, Καζαντζάκης και ξερό ψωμί, που λένε.
Αν η Μήλος είχε soundtrack τι μουσική θα επιλέγατε και ποια 3 τραγούδια θα είχε;
Θα διάλεγα τους «Χαρταετούς» του μέγιστου Θεοδωράκη, το «Μήλο Μήλο» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει γραφεί και παρουσιάζει μέσα από τους στίχους του τη Μήλο. Και, τέλος, ένα κλασικό νησιωτικό το «Όταν χαράζει στο Αιγαίο». Αυτό το τελευταίο θα το επέλεγα και για ένα νησί στο οποίο έχω μοναδική αδυναμία: την πανέμορφη και πανόστιμη Τήνο.
Αν έπρεπε να ξεναγήσετε ένα παιδί στη Μήλο πού θα το πηγαίνατε;
Σίγουρα στα μουσεία, στις παραλίες και για παγωτό στο «Αγγελική» στον Αδάμαντα. Ο Σταύρος ο δημιουργός των παγωτών, είναι της ιταλικής σχολής και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει πολύ καλό και ποιοτικό παγωτό και γλυκά.
Ποιες είναι οι καλύτερες προτάσεις, στο νησί για όσους λατρεύουν την τέχνη;
Θα πρότεινα τα μουσεία, τις εκθέσεις εικαστικών που γίνονται όλο το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη του νησιού και τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Μήλου που «τρέχουν» επί τρίμηνο σε καθορισμένες ημερομηνίες στο νησί. Σίγουρα το αρχαίο θέατρο, το όποιο είναι μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής, όπου πραγματοποιούνται συχνά παραστάσεις.
Delivery στο σπίτι: Τι παραγγέλνουμε και από πού;
Προσωπικά delivery φαγητό παίρνω από τη «Στάση», πιτσαρία στην Τρυπητή με πολύ νόστιμη πίτσα. Επίσης, από το Enjoy στον Τριοβάσαλο, ο Μιχάλης έχει πολύ καλό χέρι που λέμε στο χώρο μας. Για σουβλάκια, απο τα «Γλαρονήσια» στην Τρυπητή ή από τον «Γύρο της Μήλου» στον Αδάμαντα.