Μηλιά: Το άγνωστο χωριό κοντά στο Μέτσοβο -Πέτρινα αρχοντικά και καταρράκτες - iefimerida.gr

Μηλιά: Το άγνωστο χωριό κοντά στο Μέτσοβο -Πέτρινα αρχοντικά και καταρράκτες

Το χωριό Μηλιά
Το χωριό Μηλιά/ Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Η Ήπειρος κρύβει πολλές ομορφιές και μια απόδραση μέχρι εκεί θα σας αποκαλύψει γνωστά και πιο άγνωστα χωριά.

Μέσα στις βουνοπλαγιές της Πίνδου κρύβονται πανέμορφα γραφικά χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κρατώντας πιστά την παράδοση του ηπειρώτικου τόπου. Άλλα πιο γνωστά, άλλα άγνωστα χωριά στέκουν επιβλητικά, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις βόλτες στα σοκάκια τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην καρδιά της Ηπείρου κρύβονται χωριά-«διαμάντια» που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, όμως οι ταξιδευτές τα έχουν ανακαλύψει εκθειάζοντας την ομορφιά τους και κυρίως την ηρεμία που σου προσφέρουν αυτοί οι άγνωστοι προορισμοί.

Σε κοντινή απόσταση από το τουριστικό, μα τόσο γραφικό, Μέτσοβο υπάρχει ένα άλλο πανέμορφο χωριό, η Μηλιά (ή Μηλέα για τους ντόπιους), που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ομορφιά από τους πολυσύχναστους προορισμούς της Ηπείρου.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το χωριό Μηλιά αναφέρεται ως μαχαλάς της Χώρας Μετσόβου, ενώ οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί περίπου τον 16ο αιώνα. Σήμερα, οι κάτοικοι του γραφικού χωριού είναι στην πλειονότητά τους τεχνίτες ξύλου.

Η Μηλιά δεν είναι ένα ακόμα τουριστικό χωριό -ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που έχει μείνει μακριά από την τουριστική ανάπτυξη και αυτό που έχουν να δουν οι επισκέπτες του μέρους είναι η πραγματική ζωή σε ένα μικρό χωριό της περιφέρειας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική, η ζωή στο χωριό είναι ήρεμη και τα καφενεία έχουν ζωή από τους ντόπιους που πάνε να απολαύσουν τον πρωινό τους καφέ ή να πιουν τσίπουρα με μεζεδάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μηλιά Μέτσοβο
Φωτογραφία:Shuttertock

Μηλιά: Το άγνωστο χωριό της Ηπείρου κοντά στο Μέτσοβο

Η Μηλιά είναι ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου και θεωρείται από τα πιο ορεινά μέρη της Ηπείρου.

Οι κάτοικοι του χωριού, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, μιλούσαν τη βλάχικη διάλεκτο -οι παλαιότεροι εξακολουθούν να την μιλούν μέχρι σήμερα και στην τοπική διάλεκτο το χωριό ονομάζεται Αμέρου.

Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό χωριό, το οποίο αν και βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από το πολύβουο Μέτσοβο, εξακολουθεί να μην εντάσσεται στον τουριστικό χάρτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο χωριό δεν υπάρχουν καταλύματα και οι κλασικές παραδοσιακές ταβέρνες, όπως τουλάχιστον τις ξέρουμε. Γι' αυτό θα πρέπει να το συνδυάσετε ως ημερήσια εκδρομή την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το Μέτσοβο. Διαθέτει τρία καφενεία όπου μπορείτε να πιείτε καφέ, να απολαύσετε εκλεκτά μεζεδάκια ημέρας, συνδυάζοντάς τα με τοπικό τσίπουρο.

Στη Μηλιά θα κάνετε βόλτα στο γραφικό χωριό περπατώντας μέσα στα πετρόκτιστα καλντερίμια του, ενώ τα περισσότερα σπίτια κρατούν ατόφια την ηπειρωτική αρχιτεκτονική με τα πέτρινα διώροφα αρχοντικά να είναι πολύ εντυπωσιακά. Φυσικά, τώρα τον χειμώνα είναι πολύ πιο ατμοσφαιρικό το σκηνικό με την ομίχλη και τα φουγάρα από τα τζάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας βόλτα στο χωριό θα δείτε μεγάλες ποσότητες από ξύλα σε αυλές και έξω από σπίτια, και ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική. Αν μπορέσετε και σας δείξουν τα εργαστήρια που έχουν, είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το επάγγελμά τους πηγαίνει από γενιά σε γενιά.

Τι αξίζει να δείτε στη Μηλιά

Εκτός από τη βόλτα στο γραφικό ήσυχο χωριό, αξίζει να επισκεφτείτε το Σπίτι της Αρκούδας. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια γυάλινη κατασκευή όπου μέσα βρίσκεται βαλσαμωμένη μια αρκούδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ένας κάτοικος του χωριού το 1992 βρήκε τραυματισμένη την αρκούδα, η οποία λίγες ώρες αργότερα εξέπνευσε. Αποφασίστηκε να ταριχευτεί και να μπει στη συγκεκριμένη γυάλινη κατασκευή προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.

Στα αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού συγκαταλέγεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία κτίστηκε το 1754 και γιορτάζει στις 20 Μαΐου, καθώς για τους κατοίκους του χωριού τότε ξεκινάει η υλοτομική περίοδος, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη ζωή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο χωριό υπάρχει λαογραφικό μουσείο, το Κάσα Αμέρου, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει την ιστορία του χωριού και να δει παραδοσιακά αντικείμενα της καθημερινής ζωής και τις ντόπιες φορεσιές.

Από τα πιο γνωστά μέρη, στον δρόμο προς την Κρανιά, βρίσκεται το ρέμα Μπουλουβάρος, τα νερά του οποίου κατά το πέρασμά τους λάξευσαν τους συμπαγείς πυριγενείς βράχους και έτσι σχημάτισαν τον πανέμορφο καταρράκτη της περιοχής, ο οποίος μάλιστα είναι προσβάσιμος και για κολύμπι, καθώς με χρήματα της περιφέρειας φτιάχτηκε μονοπάτι μέσω του οποίου μπορεί κανείς να τον προσεγγίσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ