Γιατί το Λουξεμβούργο είναι η πιο παρεξηγημένη πόλη της Ευρώπης - iefimerida.gr

Γιατί το Λουξεμβούργο είναι η πιο παρεξηγημένη πόλη της Ευρώπης

Η πόλη του Λουξεμβούργου
Η πόλη του Λουξεμβούργου / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν κάποιος αναζητά έναν ταξιδιωτικό προορισμό για διασκέδαση, σίγουρα το Λουξεμβούργο δεν είναι μία πόλη που θα του έρθει στο μυαλό. Κι αυτό γιατί το Λουξεμβούργο, έχει τη φήμη μιας βαρετής και συντηρητικής πρωτεύουσας.

Κι όμως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC, Τζέιμς Μαρτς, η ευρωπαϊκή αυτή πόλη, είναι πολύ πιο δυναμική και ενδιαφέρουσα απ’ όσο νομίζει κανείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαρετή και μουντή. Μια πόλη-φάντασμα τα σαββατοκύριακα. Σπάνια αναφέρεται σε ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και μοιάζει με ένα καταφύγιο γραφειοκρατίας, με κουστουμαρισμένο κόσμο να τριγυρνά στους δρόμους του, που το μόνο που κάνουν είναι να δουλεύουν και να μη διασκεδάζουν καθόλου. Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε γνώμη στον δημοσιογράφο;

Όπως λέει, το πρώτο του πρωί στο Λουξεμβούργου, το πέρασε περπατώντας κατά μήκος του Chemin de la Corniche, ενός περιπάτου που δίνει μια υπέροχη προοπτική της τοπογραφίας της πόλης του Λουξεμβούργου. Το επιβλητικό, πολυεπίπεδο αστικό τοπίο, με βαθιά φαράγγια και ελικοειδείς δρόμους μέσα σε πυκνά δέντρα και απόκρημνους βράχους, δημιουργεί ένα μαγευτικό πανόραμα.

Ο συγγραφέας Μπάτι Βέμπερ, μιλώντας για το Λουξεμβούργο, το περιγράφει ως «το πιο όμορφο μπαλκόνι της Ευρώπης». Μάλιστα, το Δουκάτο με την πλούσια ιστορία, έχει χαρακτηριστεί ως «Το Γιβραλτάρ του Βορρά». Η παλιά μεσαιωνική πόλη, που βρίσκεται σε ένα ψηλό οροπέδιο ανάμεσα στα δύο ποτάμια, περιβάλλεται από προάστια και βιομηχανίες. Στην παλιά πόλη σώζονται διάφορα τμήματα των οχυρώσεων από την ρωμαϊκή εποχή έως τον 17ο αι., ο καθεδρικός ναός της Παναγίας (17ος αι.), το δουκικό ανάκτορο (16ος αι.), κ.ά. Το ιστορικό μέρος της πόλης (Κλάουζεν και Γκρουντ/Γκρον) και η οχύρωσή της χαρακτηρίστηκαν το 1994 από την ΟΥΝΕΣΚΟ Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η πόλη με κοιλάδες, οροπέδια και παραλιακούς δρόμους είχε τραβήξει την προσοχή του δημοσιογράφου, όπως και σε πολλούς άλλους, αλλά όπως δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για το Λουξεμβούργο, πράγμα περίεργο για μια από τις πιο ευημερούσες χώρες της Ευρώπης.

Μετά την παρακμή της βιομηχανίας χάλυβα στη δεκαετία του 1970, η χώρα αναγκάστηκε να διαφοροποιηθεί και επικεντρώθηκε συνετά στον τομέα των υπηρεσιών. Τώρα, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, το Λουξεμβούργο έχει γίνει μια εξαιρετικά ελκυστική τοποθεσία για επιχειρηματική δραστηριότητα, χάρη στην ευνοϊκή φορολογική του δομή, τη σταθερή κυβέρνηση και την εγγύτητα με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά κέντρα. Στεγάζοντας γραφεία για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η πρωτεύουσα της έχει γίνει το επίκεντρο αυτού του δυναμικού οικονομικού σταθμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός ο δυναμισμός οδήγησε το Λουξεμβούργο να φιγουράρει σε παγκόσμια πρωτοσέλιδα νωρίτερα αυτό το έτος, όταν, το Μάρτιο, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια κίνηση που ωφελεί ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν ήξεραν πολλά για την πόλη του Λουξεμβούργου, ήταν και η Αμάντα Ρόμπερτς, μια πρώην δικηγόρος και τώρα αρχισυντάκτρια του αγγλόφωνου οδηγού του Λουξεμβούργου, City Savvy Luxembourg. «Όταν σπούδαζα για το Μάστερ μου, είχα κάνει ένα ταξίδι για τα δικαστήρια στο Λουξεμβούργο. Πέρασα μισή μέρα εδώ και φαινόταν τόσο βαρετό», έχει δηλώσει η ίδια. «Δεν ήξερα τίποτα και στην πραγματικότητα αρνιόμουν να μετακομίσω».

Αυτό ήταν πριν από οκτώ χρόνια, και από τότε η πόλη (και η χώρα) έχουν κάνει εκστρατεία για να ενημερώσουν τους ανθρώπους σχετικά με την ανοιχτή και προνοητική φύση της. Πρωτοβουλίες όπως δωρεάν Wi-Fi σε ολόκληρη την πόλη και ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης σηματοδοτούν τη φιλοδοξία του Λουξεμβούργου για τον 21ο αιώνα. Η μικρή χώρα διαθέτει επίσης το δεύτερο χαμηλότερο μισθολογικό χάσμα στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η Ρόμπερτς δεν είναι το πρώτο άτομο που έχει αρχική απροθυμία να μετακομίσει στην πόλη. «Ειλικρινά δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το βρω σε χάρτη», είπε γελώντας ο Μάρτιν Τζόνσον, ένας Σουηδός που ζει στην Πόλη του Λουξεμβούργου για τέσσερα χρόνια. Ο Τζόνσον παρατήρησε ότι οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν «βαρετό» το Λουξεμβούργο, από νωρίς, σε μια συζήτηση μεταξύ της μεγάλης κοινότητας ομογενών στο Διαδίκτυο. «Πολλοί άνθρωποι προέρχονται από το Λονδίνο, το Παρίσι και όλα αυτά τα τεράστια μητροπολιτικά μέρη και στη συνέχεια τα συγκρίνουν αυτές τις πόλεις με την Πόλη του Λουξεμβούργου κι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Νομίζω ότι πρέπει απλώς να είσαι 10% πιο δραστήριος εδώ», εξήγησε.

Και πολλοί νέοι ντόπιοι είναι περήφανοι για αυτό που έχει γίνει η πόλη τα τελευταία χρόνια. «Νομίζω ότι είναι πολύ υποτιμημένο», είπε η Claudia Zaunz, μια φοιτήτρια από το Λουξεμβούργο, που διδάσκει τη γλώσσα της σε αγγλόφωνους. «Είναι μια όμορφη πόλη με ιστορία, πολιτισμό, νυχτερινή ζωή και καλά εστιατόρια. Είναι επίσης ένα μέρος που δέχεται οποιονδήποτε από οπουδήποτε. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή πώς μοιάζεις, είσαι πάντα ευπρόσδεκτος», αναφέρει η ίδια.

Με τα γαλλικά, γερμανικά και λουξεμβουργιανά όλα αναγνωρισμένα ως επίσημες γλώσσες, η πολύπλευρη γλωσσική του κατάσταση και οι άφθονες ευκαιρίες εργασίας έχουν καταστήσει την πρωτεύουσα μαγνήτη για νέους επαγγελματίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Και με την αγγλική ως αποδεκτή και εξέχουσα πρόσθετη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε πολλούς χώρους εργασίας, η προσέγγιση αυτή έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, ενώ η Πόλη του Λουξεμβούργου έχει μόνο πληθυσμό περίπου 120.000, περισσότερο από το 70% των κατοίκων της είναι μη Λουξεμβούργιοι. Μέσα σε αυτόν τον αριθμό είναι πολίτες από 168 διαφορετικές χώρες, καθιστώντας την μια εξαιρετικά διαφορετική πόλη.

Αλλά όσο ενδιαφέρον είναι αυτό το κοκτέιλ πολιτισμών, ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της πόλης μετακινείται από γειτονικές χώρες, που σημαίνει ότι το κέντρο της πόλης είναι αισθητά λιγότερο γεμάτο τα βράδια και τα σαββατοκύριακα. «Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε ο Sebastian Redekker, Διευθύνων Σύμβουλος της Visit Luxembourg. «Είναι μέρος της εκστρατείας μας να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν πού εργάζονται», μου είπε. «Το συναίσθημα στην πόλη είναι αρκετά ξεχωριστό. Δεν είναι καθόλου βαρετό όσον αφορά τη γαστρονομία και τον πολιτισμό».

Η γαστρονομία του Λουξεμβούργου, περιλαμβάνει μια σειρά από πλούσια παραδοσιακά πιάτα. Μία φράση που χρησιμοποιείται με σαρκασμό για να την περιγράψει, είναι πως πρόκειται για «γαλλική κουζίνα με γερμανικές μερίδες». Η πόλη διαθέτει τώρα μια σειρά από εστιατόρια που απεικονίζουν την τεράστια πολιτιστική ποικιλομορφία της πρωτεύουσας, από ιταλικά, ελληνικά και πορτογαλικά έως μπαγκλαντεσιανά, ινδικά και ιαπωνικά εστιατόρια.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πόλης τα τελευταία χρόνια είναι το Chiche!, ένα εστιατόριο της Μέσης Ανατολής που ίσως συνοψίζει καλύτερα τον δυναμισμό και την ποικιλομορφία της πρωτεύουσας. Ο αρχιμάγειρας Chadi που κατάγεται από τη Συρία, απασχολεί μάγειρες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και άλλες χώρες, επιτρέποντας έτσι σε σεφ από το εξωτερικό να ενταχθούν στη ζωή του Λουξεμβούργου προσφέροντάς τους ουσιαστική δουλειά που αφήνει το ταλέντο τους να λάμψει. Ξεκινώντας ως αναδυόμενο το 2015, τώρα έχει επεκταθεί σε δύο πλήρη εστιατόρια, το συγκεκριμένο εστιατόριο, αποτελεί μια εξαιρετική ιστορία από μια μικρή αλλά ασταμάτητα επιχειρηματική και ανοιχτόμυαλη πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες να φέρετε κάτι από τη χώρα σας που δεν υπάρχει ήδη ή να δημιουργήσετε κάτι νέο», δήλωσε ο Ρόμπερτς. Καθόλου άσχημα για μια βαρετή πόλη που είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο χάρτη. Αρχικά ήμουν του στυλ “δεν πρόκειται να μετακομίσω στο Λουξεμβούργο", είπε γελώντας, κοιτάζοντας πίσω. «Ήμουν πραγματικά ανένδοτος και είναι τόσο αστείο τώρα γιατί δεν θα φύγω ποτέ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λουξεμβούργο πόλη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ