Αν θέλετε να συνδυάσετε το βουνό με τη θάλασσα οι δρόμοι οδηγούν στο Λιτόχωρο για μια ανοιξιάτικη απόδραση με πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Οι εναλλακτικοί προορισμοί, που παλαιότερα ίσως ήταν μια τάση για μια διαφορετική απόδραση, έχουν καταφέρει να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών που έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και να ανακαλύψουν μέρη που είναι πιο ακατέργαστα διαμάντια. Η επαφή με τη φύση, ο συνδυασμός βουνό και θάλασσα, τα μη τουριστικά μέρη, η πλούσια γκάμα εναλλακτικών δραστηριοτήτων και η τοπική γαστρονομία είναι όλα όσα αναζητούσαν πάντα οι πιο ψαγμένοι ταξιδευτές. Πλέον αυτά τα χαρακτηριστικά γοητεύουν ακόμα και τους τουρίστες που αναζητούν να αποδράσουν σε έναν τόπο έχοντας ευρεία γκάμα επιλογών.
Αν ψάχνετε προορισμούς που να συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα το Λιτόχωρο, που βρίσκεται στην Πιερία, είναι ιδανικό -τόσο για οικογενειακές εξορμήσεις σε μια γραφική κωμόπολη όσο και για παρέες. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν τη παραθαλάσσια πλευρά της Πιερίας για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και studios για να επιλέξετε τη διαμονή σας, σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.
Λιτόχωρο: Η γραφική κωμόπολη για ανοιξιάτικες αποδράσεις
Το Λιτόχωρο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομός Πιερίας «φωλιασμένο» στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, εκεί που ζούσαν οι 12 Θεοί, και «βρέχεται» από το βόρειο κομμάτι του Αιγαίου Πελάγους. Η μεγάλη ακτογραμμή της Κατερίνης είναι ιδιαίτερα γνωστή συγκεντρώνοντας, τα τελευταία χρόνια, πλήθος επισκεπτών.
Η πρώτη αναφορά μνεία που έχουμε για το Λιτόχωρο είναι στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, ενώ υπάρχουν πέντε διαφορετικές εκδοχές για το όνομα του μέρους-ανάλογα με την ορθογραφία του. Από τις πιο επικρατέστερες είναι το «πέτρινο χωριό» ή «λιτός χώρος» -υπάρχει και η εκδοχή που βγαίνει από τη βυζαντινή λέξη «λιτή» που σημαίνει προσευχή. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό για τον τόπο, στο Λιτόχωρο βρέθηκε ο Άγιος Διονύσιος που όταν επισκέφτηκε την περιοχή ίδρυσε το ομώνυμο μοναστήρι.
Κάνοντας μια βόλτα μέσα στη γραφική κωμόπολη, ο επισκέπτης θα δει λιγοστά παλαιά σπίτια που έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, καθώς τα περισσότερα έχουν καταστραφεί από τουρκικά στρατεύματα -μεγάλες καταστροφές στον τόπο έγιναν και κατά τον Εμφύλιο πόλεμο. Ρωτώντας τους κατοίκους, στο Λιτόχωρο, θα διαπιστώσετε πως τα πλούσια διώροφα αρχοντικά άνηκαν σε ναυτικούς. Άλλωστε, στην κωμόπολη υπάρχει το Ναυτικό Μουσείο που είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Ωστόσο, η βόλτα στη κωμόπολη θα σας αποζημιώσει με τις μικρές, όμορφες πλατείες, τον δρόμο με τα μαγαζιά και τα ταβερνάκια, το πάρκο «Κατούνια, από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του τόπου μέχρι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο ψηλότερο σημείο. Αξίζει να φτάσετε ως εκεί για να απολαύσετε τη μοναδική θέα που απλώνεται μπροστά σας.
Αν έχετε επιλέξει το Λιτόχωρο για οικογενειακές διακοπές τότε επισκεφτείτε με τα παιδιά σας τη περιοχή «Λάκκος» στις όχθες του Ενιπέα ποταμού, ενώ κι εσείς μπορείτε να καθίσετε κάτω από τα πλατάνια ακούγοντας τα τρεχούμενα νερά για να κάνετε μια στάση. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν το πιστοποιημένο μονοπάτι που οδηγεί, μέσα από μια όμορφη διαδρομή, στον Όλυμπο.
Από τα αξιοθέατα του τόπου είναι η επίσκεψη στο Φαράγγι του Ενιπέα -πριν αποφασίσετε να φτάσετε ως εκεί πρέπει να ενημερωθείτε για τη διαδρομή – και το αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον.
Κατά του καλοκαιρινούς μήνες, οι επισκέπτες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια Πλάκα Λιτοχώρου, όπου έχει ξενοδοχεία, πολλά beach bars και ταβέρνες.
Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να δείτε το Κάστρο του Πλαταμώνα, που είναι επισκέψιμο για το κοινό, να κάνετε μια στάση για φαγητό στο γραφικό ορεινό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα, αλλά και στη Λεπτοκαρυά με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδους για να περισσότερες επιλογές.
Φωτογραφίες: Shutterstock