Ενας ιστορικός αμπελώνας, σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα -Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ξεχωριστή εμπειρία - iefimerida.gr

Ενας ιστορικός αμπελώνας, σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα -Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ξεχωριστή εμπειρία

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο που ευνοεί την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη τοπογραφία και το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής. Οι αμπελώνες του κτήματος καλλιεργούνται με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με σύγχρονες οινοποιητικές πρακτικές, δημιουργώντας κρασιά που εκφράζουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του terroir της Αχαΐας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες premium σειρές οίνων του Μεγάλου Σπηλαίου

Ένα οινικό ταξίδι στο Μέγα Σπήλαιο και τα Καλάβρυτα, που διοργάνωσε ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος σε συνεργασία με το Κτήμα, στάθηκε αφορμή να γευτούμε τις νέες premium σειρές οίνων αλλά και να μάθουμε με ποια πιάτα μπορούμε να συνδυάσουμε το κάθε κρασί (wine pairing).

Περιηγήθηκαμε στους αμπελώνες και στο κελάρι και στη συνέχεια θαυμάσαμε τη θέα από ψηλά κοιτάζοντας κάτω προς το επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού, όπου το μόνο που ακούς είναι το κελάρυσμα του τρεχούμενου νερού και το θρόισμα των δέντρων.

Στη συνέχεια, σειρά είχε το wine tasting των νέων premium κρασιών υπό την καθοδήγηση του σομελιέ Χρήστου Θεοδωρόπουλου και του έμπειρου οινολόγου του Κτήματος Στέλιος Τσίρης.

Ο οινολόγος Στέλιος Τσίρης και ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Ο οινολόγος Στέλιος Τσίρης και ο σομελιέ Χρήστος Θεοδωρόπουλος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πετρόκτιστο κτίριο με το ξύλινο πάτωμα, παντζούρια και ταβάνι έχει μετατραπεί σε μια ζεστή αίθουσα για οινογνωσία με κομψά τραπέζια, καρέκλες και μπαρ, όπου υποδέχεται τους επισκέπτες «μεθώντας» τους με υπέροχες γεύσεις, ευφάνταστα αρώματα και μυρωδιές που αναδύονται και γεμίζουν τον χώρο.

Δοκιμάσαμε επτά διαφορετικές ετικέτες (πάντα με τα απαραίτητα συνοδευτικά για τη λιγούρα όπως τυριά, αλλαντικά, κριτσίνια, φρούτα, dip και ξηρούς καρπούς που συνδυάζονται άψογα με το κρασί), ακούγοντας και μαθαίνοντας περισσότερα για τις γεύσεις, τα αρώματα και την ιστορία του εκάστοτε κρασιού.

Ο χώρος του wine tasting
Ο χώρος του wine tasting /Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Βουλγαρέλη

Τα Iconic Wines είναι μια πειραματική premium σειρά οίνων περιορισμένης παραγωγής (limited edition). Η σειρά αυτή πωλείται κυρίως στο επισκέψιμο Κτήμα αλλά και σε επιλεγμένα σημεία όπως εστιατόρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κρασιά που έχουν δημιουργηθεί σε πρώτη φάση είναι το Βερτζαμί (ερυθρός ξηρός οίνος), το Ασύρτικο Ροδίτης (ημίγλυκος λευκός) και το Late Harvest Sauvignon Blanc (φυσικώς γλυκύς οίνος).

Ο χώρος της οινογνωσίας του Μεγάλου Σπηλαίου
Ο cozy χώρος οινογνωσίας του Μεγάλου Σπηλαίου /Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Βουλγαρέλη

Άλλη μία σειρά κρασιών του Κτήματος είναι τα Mega Spileo Estate Heritage Wines, η «κληρονομιά» τους, όπως την αποκαλούν. Παράγεται στο πετρόχτιστο οινοποιείο που οι μοναχοί κατασκεύασαν τον 15ο αιώνα. Μάλιστα, η οινοποίηση γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο που εφάρμοζαν οι μοναχοί.

Στο Heritage of Mega Spileo Estate περιλαμβάνονται δύο ετικέτες (ένα ερυθρό Μαυροδάφνη και ένα λευκό Ασύρτικο) και είναι περιορισμένης παραγωγής, με την αλκοολική ζύμωση και την ωρίμανση να εξελίσσονται στις φυσικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα terroir, μοναδική πολυπλοκότητα, φινέτσα και σύνδεση με την παράδοση και την κληρονομιά του τόπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι premium σειρές οίνων του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο
Οι premium σειρές οίνων του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο /Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Βουλγαρέλη

Βερτζαμί 2020

Η ποικιλία αυτή προέρχεται από τους νέους, ορεινούς αμπελώνες του Κτήματος. Η ζύμωση έχει γίνει σε καινούργια ανοιχτά βαρέλια και η ωρίμανση σε βαρέλια πρώτης χρήσης για δύο χρόνια. Βαθύχρωμη με ιώδεις ανταύγειες κα χωρίς ίχνος εξέλιξης ακόμη, παραμένει με φρέσκα αρώματα ανθών, κόκκινα και μαύρα φρούτα. Στο στόμα έρχεται εξευγενισμένο, αλλά με τις τανίνες και την οξύτητα μπροστά. Συνδυάζεται ιδανικά με κοκκινιστά κατσαρόλας, κυνήγια, αγριογούρουνο και μοσχαράκι τας κεμπάπ.

Βερτζαμί 2020
Βερτζαμί 2020 /Φωτογραφία: Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Βερτζαμί 2021

Το 2021 ήταν μια πιο ζεστή χρονιά, έτσι έδωσε μεγαλύτερη συμπύκνωση και πιο ώριμες τανίνες. Επίσης εδώ έχουμε χρήση και Αμερικάνικης δρυός που «στρογγυλεύει» το στόμα. Είναι, έτσι, πιο σμιλευμένο, με σφιχτές τανίνες. Ταιριάζει ιδανικά με κοκκινιστά κατσαρόλας, χουνκιάρ, λαγό στιφάδο, βοδινές λιπαρές κοπές και χοιρινό με δαμάσκηνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασύρτικο Ροδίτης οίνος ημίγλυκος λευκός 2021 & 2022 [δείγμα δεξαμενής]

Αυτή η ποικιλία (του 2021 και του 2022) αποτελείται από Ασύρτικο 70% και Ροδίτη 30%. Προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες στην επαρχία Καλαβρύτων πολύ χαμηλής παραγωγής. Ο τρύγος πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη και οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ταυτόχρονα. Στο οινοποιείο τα σταφύλια εκχυλίζουν για έξι ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το γλεύκος (δηλαδή ο μούστος) απολασπώνεται στατικά και ακολούθως αφήνεται να διεξαχθεί αλκοολική ζύμωση, η οποία διακόπτεται φυσικά πριν εξαντληθούν τα σάκχαρα (20gr/lt). Στην συνέχεια οδηγείται για ωρίμανση για οκτώ περίπου μήνες σε βαρέλια 500 λίτρων.

Και τα δύο κρασιά ταιριάζουν με ασιατικά πιάτα, πικάντικα πιάτα ινδικής κουζίνας και γαρίδες με τζίντζερ.

Οι νέες premium σειρές οίνων του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο
Οι νέες premium σειρές οίνων του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο /Φωτογραφία: Χρήστος Θεοδωρόπουλος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Late Harvest Sauvignon Blanc 2022

Από τον ορεινό αμπελώνα που παράγεται το Sauvignon Blanc Mega Spileo κρατούν ένα τμήμα του για να τρυγηθεί περίπου έξι εβδομάδες αργότερα. Ο καρπός που παραλαμβάνουν τότε έχει ωριμάσει, συμπυκνωθεί και υποστεί ελαφρά επίδραση από botrytis cinerea. Στο οινοποιείο παραλαμβάνουν άμεσα το γλεύκος και μετά από στατική απολάσπωση το οδηγούν για αλκοολική ζύμωση σε μικρή ανοξείδωτη δεξαμενή.

Η αλκοολική ζύμωση τερματίζει φυσικώς στο 15,5% αφήνοντας περίπου 50 με 60 γραμμάρια αζύμωτα σάκχαρα του σταφυλιού. Το κρασί κατόπιν ωριμάζει για περίπου έναν χρόνο σε δεύτερης χρήσης βαρέλια 500 λίτρων. Ταιριάζει άψογα με λεμονάτες τάρτες, φρουτοσαλάτες, τάρτες αμυγδάλου και λευκά φίνα επιδόρπια αλλά και ζυμαρικά με γκοργκονζόλα, φρέσκο φουαγκρά με φρούτα.

Late Harvest Sauvignon Blanc 2022
Late Harvest Sauvignon Blanc 2022 /Φωτογραφία: Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Heritage of Mega Spileo Ασύρτικο 2023

Αυτό το κρασί προέρχεται από το τμήμα Ασύρτικου του περιβάλλοντα αμπελώνα που τρυγιέται και οδηγείται με τους φλοιούς του για αλκοολική ζύμωση στις πετρόκτιστες δεξαμενές που πριν από αιώνες δημιούργησαν οι μοναχοί. Χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις και προσθήκες ολοκληρώνεται η αλκοολική ζύμωση εκεί και ο οίνος εκροής οδηγείται στο διπλανό κελάρι για ολιγόμηνη ωρίμανση υπό τις συνθήκες του ίδιου terroir σε μεγάλο δρύινο βαρέλι (1500 lt) και αμφορείς μικρού πορώδους 300lt. Μπορεί να συνδυαστεί άψογα με λιπαρά ψάρια, αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο, λεμονάτο κοτόπουλο καθώς και πλατό τυριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Heritage of Mega Spileo Μαυροδάφνη 2023

Το κρασί της «κληρονομιάς» προέρχεται από το τμήμα Μαυροδάφνης του περιβάλλοντα αμπελώνα που τρυγιέται και οδηγείται με τους φλοιούς του για αλκοολική ζύμωση στις πετρόκτιστες δεξαμενές που πριν από αιώνες δημιούργησαν οι μοναχοί. Χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις και προσθήκες ολοκληρώνεται η αλκοολική ζύμωση εκεί και ο οίνος εκροής οδηγείται στο διπλανό κελάρι για ολιγόμηνη ωρίμανση υπό τις συνθήκες του ίδιου terroir σε μεγάλο δρύινο βαρέλι (1500 lt) και αμφορείς μικρού πορώδους 300lt. Η μαυροδάφνη μπορεί να συνοδεύσει τέλεια φιλέτο πιπεράτο, ψαρονέφρι με σάλτσα κρασιού, κοκκινιστό κόκορα και μοσχαρίσιο κεμπάπ.

Μέγα Σπήλαιο: Ιστορία και παράδοση στο κρασί

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία και σημεία αναφοράς της Ελληνικής ιστορίας. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι η αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και δεύτερη στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά. Πήρε το όνομά της από την τοποθεσία όπου βρίσκεται, αφού είναι χτισμένη μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο, στα Καλάβρυτα, στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, είναι ο ιστορικός αμπελώνας της ομώνυμης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αμπέλι του μοναστηριού, γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Η καλλιέργεια του σταφυλιού για την οινοποιία μαρτυρείται ήδη από τον 15ο αιώνα, αλλά εντάσσεται σε μια υπερχιλιόχρονη παράδοση, αφού το μοναστήρι λειτουργεί αδιαλείπτως από το 362 μ.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Η μοναστική αμπελοκαλλιέργεια διακόπηκε τα μεταπολεμικά χρόνια, όταν μειώθηκε ο αριθμός των μοναχών και εξέλιπαν τα εργατικά χέρια. Το αμπέλι εγκαταλείφθηκε τελείως και ο τόπος χέρσωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τότε ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών γινόταν στο αμπέλι και μετά οι μοναχοί μετέφεραν το κρασί με μουλάρια στο μοναστήρι και το έβαζαν στο κελάρι που εκτός των υπόλοιπων βαρελιών υπήρχαν και δύο μεγάλα βαρέλια, τα οποία ονόμασαν «Αγγελής» και «Σταμάτης» ως ένδειξη τιμής στους κατασκευαστές που τα δημιούργησαν. Το κάθε ένα από αυτά χωρούσε 12 τόνους κρασί και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραγωγή οίνου. Δυστυχώς σε μία από τις μεγάλες πυρκαγιές το ένα από τα δύο καταστράφηκε, ενώ το άλλο, o «Σταμάτης», σώζεται μέχρι σήμερα καθώς και μερικά ακόμα μικρότερης χωρητικότητας.

Η αναγέννηση του αμπελιού ξεκινά το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έμπειροι και οραματιστές, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, αναλαμβάνουν το Μεγάλο Αμπέλι μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από τη Μονή και το μετατρέπουν στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Οι νέοι διαχειριστές, έχοντας μία ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων προχωρούν στην αναμπέλωση του πεδίου και στην παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό κτήμα με διεθνή απήχηση μέσα στην καρδιά αυτού που πλέον είναι και το Εθνικό Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κατηφορικό πεδίο «ζωγραφίζεται» μέσα στα απόκρημνα βουνά, με τη θέα πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και στο βάθος ένα οπτικό άνοιγμα προς τη θάλασσα, όπου χύνεται το ποτάμι, το νερό δεν το βλέπεις, αλλά ακούς τη ροή του ανάμεσα στους υπόλοιπους ήχους της φύσης. Το οροπέδιο είναι προσδιορισμένο από τα γύρω βουνά, ώστε να το αντιληφθείς με μια ματιά, και πραγματικά το θέαμα σου κόβει την ανάσα και ενεργοποιεί όλες σου τις αισθήσεις. Το αντικρύζεις από ψηλά από τον δρόμο λίγο πριν φτάσεις στο μοναστήρι, αλλά μόνο όταν κατέβεις τον χωματόδρομο και βρεθείς στον πυρήνα του νιώθεις να συμμετέχεις στη μυσταγωγία του μοναδικού τοπίου. 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις του μοναδικού τοπίου και παράλληλα διαμορφώνουν το ξεχωριστό μικροκλίμα. Από τα βουνά κατεβαίνει καθημερινά αέρας που ακολουθεί την κλίση του εδάφους και δροσίζει τον τόπο, ενώ η αισθητή διαφορά υψομέτρου εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση με αποτέλεσμα ένα έδαφος μη κορεσμένο με νερό. Οι έντονες τοπικές διαφοροποιήσεις του εδάφους στην έκταση του οροπεδίου δημιουργούν μια σειρά από μικρά terroir, τα χαρακτηριστικά των οποίων αποτυπώνονται στην κάθε ετικέτα. Η φύση του κτήματος είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει τη μαζική παραγωγή.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας του την βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την προστασία της περιοχής. Οι αμπελώνες του, που βρίσκονται σε μοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώματα και πολυπλοκότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το συγκεκριμένο αμπελώνα που παράγονται τα 4 Κτήματα καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Ασύρτικο, καθώς και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon και Syrah. Το σχετικά πυκνό φύτεμα με περίπου 400 φυτά ανά στρέμμα οδηγεί σε ανταγωνισμό τα φυτά για ποιοτικότερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να παράγεται περίπου ένα μπουκάλι ανά φυτό. Πρόκειται για εξολοκλήρου βιολογική καλλιέργεια, ενώ στην καλλιέργεια συμμετέχουν και άλλοι τρεις κοντινοί αμπελώνες από παράγονται οι λοιπές ετικέτες.

Η οινοποίηση γίνεται εν μέρει επί τόπου και εν μέρει στο Αίγιο. Μέσα στο κτήμα μόλις αποκαταστάθηκαν και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία τρεις εντυπωσιακές δεξαμενές στο ισόγειο του παλαιού πετρόκτιστου κτιρίου που είχαν φτιάξει οι μοναχοί, πλάι στο εκκλησάκι. Και τα δύο κτίρια είναι ομαλά και καλαίσθητα ενταγμένα στην περιρρέουσα φύση και συνδημιουργούν τη συνολική ταυτότητα του κτήματος. Εκτός από τις δεξαμενές, στον ενδιάμεσο όροφο που δημιουργεί η κατωφέρεια του εδάφους βρίσκονται τα βαρέλια και οι αμφορείς.

Στον όροφο, προσβάσιμο από μια μικρή πέτρινη καμάρα, ένα άνοιγμα επιτρέπει την απευθείας θέα στις δεξαμενές. Στην άκρη της αίθουσας υπάρχει ακόμα η κόγχη που κάποτε χρησίμευε σαν εστία για την προετοιμασία του φαγητού. Είναι ένας υψηλός συμβολισμός φιλοξενίας και μία νοερή σύνδεση με την ιστορία. Σήμερα στον ίδιο χώρο – που είναι ενιαίος σε δυο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια – γίνονται οι γευσιγνωσίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος με πολυετή πείρα, και η συνεργάτης του, οινολόγος Ευαγγελία Αμανατίδη μαζί με την ομάδα των αμπελουργών και των βοηθών οινολόγων είναι αυτοί που δημιουργούν το κρασί αλλά και αυτοί οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν στη γνωριμία σας με αυτό. Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει γύρω στις 17 διαφορετικές ετικέτες, κάθε μια εκ των οποίων διαθέτει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα και προσωπικότητα. Η ποιότητα και η μοναδικότητα είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των οίνων του Μεγάλου Σπηλαίου. Σήμερα το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι ένα αγαπημένο όνομα στους φίλους του ποιοτικού κρασιού στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η εξαγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στη Γερμανία ενώ το νέο διεθνές στοίχημα είναι ο Καναδάς και η Αμερική. Έχοντας ήδη παρουσία σε 52 χώρες και με την ανάληψη από την Cavino Group της αποκλειστικής διανομής για την Ελλάδα και το εξωτερικό των εταιριών Santo Wines και Μπαμπατζίμ leaders της Σαντορίνης και του Ούζου-τσίπουρου αντίστοιχα, με προϊόντα τους που εκπροσωπούν δύο από τα πλέον αναγνωρίσιμα beverage της Ελλάδας, η Cavino καθίσταται ο πρώτος παίκτης στην αγορά του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας - ποτοποιίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

  • 21ο χλμ. Επαρ. Οδ. Πούντας - Καλαβρύτων
  • Ανοικτό Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 – 16:00
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ κτήμα κρασί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ