Μια ματιά στο μέλλον των αεροπορικών μετακινήσεων σε καιρούς πανδημίας του κορωνοϊού και στις διαδικασίες που πιθανώς θα ακολουθούνται στα διεθνή αεροδρόμια, δίνει το Χονγκ Κονγκ.
Η ασιατική μεγαλούπολη έχει ήδη επιστρατεύσει την τεχνολογία στη μάχη κατά του φονικού κορωνοϊού με την παρακολούθηση με ηλεκτρονικά βραχιόλια όσων είναι σε καραντίνα, και τώρα το Διεθνές Αεροδρόμιό της είναι το πρώτο στον κόσμο, όπως υποστηρίζει, που δοκιμάζει το CLeanTech, ένα νέο θάλαμο απολύμανσης ολόκληρου του σώματος.
Οι εισερχόμενοι περνούν προηγουμένως από έναν έλεγχο της θερμοκρασίας τους και στη συνέχεια εισέρχονται στο θάλαμο, όπου ψεκάζονται με απολυμαντικό επί 40 δευτερόλεπτα για να σκοτωθεί κάθε ίχνος του ιού της Covid-19.
Το εσωτερικό του θαλάμου φέρει μια αντιμικροβιακή επικάλυψη, που μπορεί να σκοτώσει εξ’ αποστάσεως ιούς και /ή βακτήρια στα ρούχα καθώς και στο σώμα χρησιμοποιώντας φωτοκαλυτικές τεχνικές μαζί με «νανο-βελόνες».
Ο θάλαμος απολύμανσης τελεί υπό αρνητική πίεση, όπως στα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Και μολονότι προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνον από τα μέλη του προσωπικού του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ, το γεγονός ότι δοκιμάζεται σ’ έναν από τους πλέον πολυσύχναστους διαμετακομιστικούς κόμβους του πλανήτη, ανοίγει πιθανώς το δρόμο για ευρύτερη χρήση του στο εγγύς μέλλον.
Σημειωτέον, πάντως, ότι μολονότι το σύστημα αποβλέπει στην απολύμανση των ρούχων και της επιδερμίδας των ατόμων, ίσως να μην είναι αποτελεσματικό όσον αφορά στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού.
Αντιμικροβιακή επικάλυψη στις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα
Πέρα από το θάλαμο απολύμανσης, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, διεξάγει και μια πιλοτική δοκιμή με τη χρήση αντιμικροβιακών σπρέι για τη δημιουργία μιας αόρατης επικάλυψης, που σκοτώνει τον κορωνοϊό κι όλα τα μικρόβια και βακτήρια σε επιφάνειες που αγγίζουν συχνότερα επιβάτες και προσωπικό, όπως οι χειρολαβές, τα καθίσματα, τα λεωφορεία, τα check-in, οι τουαλέτες, οι χώροι αναμονής, τα καρότσια μεταφοράς αποσκευών και τα κουμπιά των ανελκυστήρων.
Όταν ολοκληρωθεί εντός του μήνα η δοκιμή, οι Αρχές του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ θα αποφασίσουν αν το μέτρο θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.
Ρομπότ – καθαριστές
Ταυτόχρονα επιστρατεύονται και ειδικά ρομπότ-καθαριστές για την απολύμανση δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων για τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο.
Τα ρομπότ χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία για να απολυμάνουν το 99% των επιφανειών σε χώρους όπως οι δημόσιες τουαλέτες, ενώ μπορούν να απολυμάνουν και τον αέρα.
Μεγάλος αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να υιοθετούν προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού στα αεροδρόμια, όπου έχουν τις έδρες τους. Η Emirates π.χ. διεξάγει τεστ αίματος για την Covid-19 σε ταξιδιώτες που αναχωρούν από το Ντουμπάι και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 10’.
Η Etihad Airways έχει στήσει ειδικά, μη επανδρωμένα κιόσκια, που μπορούν να εντοπίσουν πιθανούς φορείς του κορωνοϊού μετρώντας τη θερμοκρασία τους, τους καρδιακούς σφυγμούς και το ρυθμό της αναπνοής τους.
Πέρα από τις αυστηρές πρακτικές απολύμανσης, φαίνεται ότι όταν θα επιτραπούν και πάλι σε μεγάλη κλίμακα τα αεροπορικά ταξίδια, οι ταξιδιώτες και το προσωπικό θα υποχρεούνται να φορούν μάσκες προσώπου, κάτι που επέβαλαν ήδη εταιρείες όπως η JetBlue, η Lufthansa και η Air Canada, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές και στις θέσεις.