Κοιλάδα Αχελώου: Μια εξαιρετική επιλογή για εναλλακτικό τουρισμό [εικόνες και βίντεο] - iefimerida.gr

Κοιλάδα Αχελώου: Μια εξαιρετική επιλογή για εναλλακτικό τουρισμό [εικόνες και βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναλλακτικό τουριστικό προορισμό καταβάλλουν προσπάθειες να καταστήσουν την Κοιλάδα του Αχελώου οι νέοι της περιοχής. «Σύμμαχός» τους είναι οι ομορφιές της φύσης, οι οποίες πάνε «πακέτο» με τον πολιτισμό και την παράδοση.

Με δράσεις και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν τα όμορφα τοπία, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, προσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, βοηθώντας έτσι στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός, που θα ενθουσιάσει και τους πιο απαιτητικούς με τις επιλογές που προσφέρει, αρκεί να τον επισκεφθούμε. Ενδείκνυται για κάθε είδους ορεινή δραστηριότητα, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι στο ποτάμι, ράφτινκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς και πολλές ακόμη.

Η χαμηλή φωτορύπανση και η καθαρή φύση προκαλούν, επίσης, τους λάτρες της αστροφυσικής επιστήμης, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες φωτογράφους να επισκεφθούν σημεία της Κοιλάδας του Αχελώου και να καταγράψουν μοναδικές εικόνες και βίντεο από τον έναστρο φωτεινό ουρανό.

Τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρεατικά και το τσίπουρο της περιοχής είναι γνωστά σε όσους αγαπούν το καλό χωριάτικο και σπιτικό φαγητό, μετατρέποντας τη διαμονή σε παραδοσιακή φιλοξενία, που μένει αξέχαστη στους επισκέπτες.

Η διάσχιση κορυφογραμμών, οι πορείες στα φαράγγια και τα ελατοδάση καθώς και η επίσκεψη στις οργανωμένες πίστες αναρρίχησης και αλεξίπτωτου πλαγιάς συνδυάζουν τον εναλλακτικό τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοιλάδα Αχελώου: Οι λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή

Ειδυλλιακό το σκηνικό για τους επισκέπτες της Κοιλάδας
Ειδυλλιακό το σκηνικό για τους επισκέπτες της Κοιλάδας

Ο Βαγγέλης Γρέβιας, κάτοικος της περιοχής και Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, επισημαίνει:

«Εδώ στον Αχελώο, το δικό μας νησί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα καθαρά και γάργαρα νερά του Αχελώου, να επισκεφθεί ιστορικούς χώρους, ιστορικά μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων είναι η θρυλική γέφυρα Κοράκου, το μοναστήρι του Σέλτσου, όπου έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο Ζάλογγο της Ηπείρου, να επισκεφθεί την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μεγαλόχαρης, όπου ξεκίνησε και η επανάσταση της ευρύτερης περιοχής το 1854, να δει πέτρινα γεφύρια, να δοκιμάσει προϊόντα της περιοχής, να ανακαλύψει και από μόνος του δικούς του προορισμούς. Μπορεί να κάνει ορειβασία, ελεύθερο κάμπινγκ και πολλές άλλες δραστηριότητες».

Ο Δημήτρης Χάνδρας επέστρεψε από την Αθήνα πριν από λίγα χρόνια, με τη σύζυγό του, στη διπλανή περιοχή των Τζουμέρκων, είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ρουίστα στο Βουργαρέλι και επισημαίνει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου. Είναι ένα σημείο το οποίο ενώνει ουσιαστικά και τα Τζουμέρκα, είναι πάρα πολύ κοντά στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, που έχει έδρα το Βουργαρέλι, και προσπαθούμε μέσα από κοινές δράσεις και συνέργειες να αποτελέσει η περιοχή αυτή, Τζουμέρκα με Κοιλάδα Αχελώου, έναν ενιαίο προορισμό για τους επισκέπτες. Γιατί ένας επισκέπτης, ερχόμενος εδώ, μπορεί να συνδυάσει και τα δύο. Να δει τα φυσικά τοπία, τα πολιτιστικά μνημεία, που είναι πάρα πολλά, είναι αμέτρητα. Να συνδυάσει δραστηριότητες στη φύση, είτε ράφτινκ, είτε κανό, είτε αναρρίχηση, είτε ποδηλασία, και μέσα από αυτές τις δράσεις, μέσα από αυτή την εμπειρία που θα έχει ο επισκέπτης, θέλουμε να καταφέρουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον ήλιος και θάλασσα, αλλά είναι κάτι πιο εναλλακτικό και πιο εμπειρικό, το οποίο μπορεί να το ζήσει σε αυτά τα μέρη. Εδώ θα συνδυάσει και τις καλοκαιρινές του διακοπές, γιατί έχουμε και εδώ παραλίες και μια από τις πιο γνωστές είναι η Κοιλάδα του Αχελώου. Άρα, μπορεί να το συνδυάσει και αυτό».

Χαρακτηριστικό τοξωτό γεφύρι, που δίνει τη δική του «νότα»
Χαρακτηριστικό τοξωτό γεφύρι, που δίνει τη δική του «νότα»

Η Λήδα Κοσσυβάκη, φοιτήτρια, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο εξωτερικό, αλλά κατάγεται από την περιοχή, τονίζει:

«Τα καλοκαίρια η Κοιλάδα του Αχελώου είναι ο εναλλακτικός μας προορισμός. Ερχόμαστε εδώ, μαζευόμαστε όλοι μαζί δίπλα στο ποτάμι, παίζουμε μουσική και τα βράδια ανάβουμε φωτιές. Κάνουμε μπάνιο στο ποτάμι, κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, πηγαίνουμε στο βουνό για βόλτα, κάνουμε αναρρίχηση. Τα πέτρινα γεφύρια και τα μοναστήρια είναι ο πλούτος της περιοχής. Υπάρχουν διάφορα μοναστήρια. Το πιο γνωστό είναι η Μονή του Σέλτσου, στις Πηγές. Υπάρχουν και η γέφυρα Κοράκου και η γέφυρα Αυλακίου, που είναι πολύ όμορφα, καθώς και άλλα μικρά γεφύρια στη Μεγαλόχαρη και στον Μεσόπυργο και σε όλα τα χωριά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναρρίχηση στο Φαράγγι Μπουζουνίκου, μια μοναδική εμπειρία

Οι εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στην Κοιλάδα είναι πολλές
Οι εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στην Κοιλάδα είναι πολλές

Μια από τις καλύτερες πίστες αναρρίχησης στην Ευρώπη βρίσκεται στο Φαράγγι Μπουζουνίκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Μέχρι τον χειμώνα του 1910 το Φαράγγι Μπουζουνίκου αποτελούσε μέρος της κοίτης του Γρανιτσιώτη ποταμού, που πηγάζει κάτω από την κορυφή «Καλόγερος» των Δυτικών Αγράφων και αφού διασχίσει τους οικισμούς Άνω κα Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας και το Βέρνικο εκβάλλει στον Αχελώο.

Τον χειμώνα του 1910 μια έντονη βροχόπτωση, που διήρκεσε πολλές ημέρες, προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της πλαγιάς του Καλόγερου στη θέση Μπαλτενήσι και τεράστιος όγκος φερτών υλικών και βράχων ακολούθησαν τη ροή του ποταμού. Μετά την καταστροφή η περιοχή άλλαξε για πάντα, η κοίτη του ποταμού δεκαπλασιάστηκε, τα μισά κτήματα εξαφανίστηκαν, ενώ στα χαμηλότερα τμήματα η κοίτη εμβαθύνθηκε και έπαψε να κυλά από το Φαράγγι Μπουζουνίκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια το φαράγγι, εξαιτίας των υψηλών βράχων, των στενών περασμάτων, των σπηλαίων, της βλάστησης, απέκτησε απόκοσμη μορφή και οι ντόπιοι δημιουργούσαν θρύλους για τους «ενοίκους» του φαραγγιού.

Πριν από περίπου τρία χρόνια επέστρεψε στο χωριό του, τα Τοπόλιανα, ο Θωμάς Νταβαρίνος, δεινός αναρριχητής και ορειβάτης, με εμπειρίες αναβάσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ιδιαίτερα ψηλά και δύσκολα βουνά, σε διάφορες χώρες. Άρχισε να ασχολείται με τη διάνοιξη μονοπατιών στην περιοχή, ίδρυσε τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων με έδρα τα Τοπόλιανα και με μια ομάδα εθελοντών ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμά του, να δημιουργήσει ένα αναρριχητικό πεδίο στο Φαράγγι Μπουζουνίκου και στην προέκταση του μονοπατιού που συνεχίζει δίπλα στον Γρανιτσιώτη, συναντά τον Αχελώο με πορεία προς τον βορρά και παραποτάμια φτάνει ως το κάστρο των Τοπολιάνων. Δαπανήθηκαν πάρα πολλές ημέρες εργασίας για να αλλάξουν την όψη κάθε βράχου ξεχωριστά, αφαιρώντας σαθρά υλικά, πέτρες, φυτά, δέντρα, τρίβοντας κάθε πέτρα και βράχο με συρματόβουρτσα, κρεμασμένος από αναρριχητικό σκοινί και ασφαλισμένος σε ένα απλό μποντριέ αναρρίχησης.

Πλέον, έχει ήδη διαμορφωθεί -αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί- ένα αναρριχητικό πεδίο προτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αφού σε ένα φαράγγι, μήκους 630 μέτρων περίπου, υπάρχουν δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, που απευθύνονται στον αρχάριο αλλά και στον πλέον έμπειρο αναρριχητή.

Βουτιές μετά μουσικής στα καταγάλανα νερά της Κοιλάδας
Βουτιές μετά μουσικής στα καταγάλανα νερά της Κοιλάδας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η πρόσβαση στο φαράγγι, αφού ένας λιθόστρωτος αμαξιτός δρόμος φτάνει μέχρι την είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού, καθιστώντας πολύ εύκολη τη μεταφορά των προσωπικών και αναρριχητικών υλικών κάθε επισκέπτη, χωρίς όμως να προκαλεί όχληση, καθώς δεν είναι δρόμος διέλευσης.

Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, Θωμάς Νταβαρίνος, επισημαίνει:

«Αυτό το φαράγγι το έχουμε αξιοποιήσει και το έχουμε κάνει αναρριχητικό πεδίο και εδώ είναι έτοιμες πάνω από 100 διαδρομές. Αναρριχητικές διαδρομές κάθε επιπέδου. Εδώ είναι αθλητική, αυτά όλα αναφέρονται στην αθλητική αναρρίχηση. Το έχουμε αξιοποιήσει, είναι πάνω από εκατό διαδρομές, αναρριχητικές διαδρομές, και μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος αναρρίχηση με ασφάλεια. Βέβαια, θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να τελειώσει. Έχουμε και άλλα να κάνουμε, αλλά τα σημαντικότερα τα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής με τη βοήθεια του Δήμου Αγράφων, που μας βοήθησε να μπορέσουμε να κάνουμε τον καθαρισμό και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του φαραγγιού. Μπορεί να κάνει και ένας αρχάριος. Έχουμε βάλει από 6 χρόνων παιδάκι μέχρι 70 χρόνων. Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει αναρρίχηση. Είναι επίπεδα η αναρρίχηση. Ξεκινάς από τα πιο εύκολα και καταλήγεις σε πολύ δύσκολα πεδία. Εδώ ένας αρχάριος άνθρωπος, που θέλει να σκαρφαλώσει, μπορεί να σκαρφαλώσει εύκολα, γιατί αυτό το πεδίο προσφέρεται. Έχει πολλές διαδρομές, εύκολες, για αρχάριους, αλλά και πολύ δύσκολες. Και αυτό το σύνολο, όλο, που έχει αυτή την ευκαιρία δηλαδή, αυτό το πλεονέκτημα, το κάνει να είναι ένα πολύ καλό αναρριχητικό πεδίο. Έχει για όλους, δηλαδή, όχι μόνο για καλούς.

Κάθε διαδρομή έχει και το όνομά της. Οταν τελειοποιηθεί παίρνει το όνομά της, λέγεται Αψίδα, είναι από το σχήμα του βράχου, είναι ολοκληρωμένη διαδρομή. Μετά θα γίνει και ένας καθαρισμός και θα μπορεί να αναρριχηθεί ο οποιοσδήποτε. Δηλαδή, όλα τα βράχια είναι διαδρομές αναρριχητικές. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα, πολλές όμως είναι έτοιμες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κόσμος απολαμβάνει τα δροσερά νερά της περιοχής
Ο κόσμος απολαμβάνει τα δροσερά νερά της περιοχής

Ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, τονίζει: «Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο φαράγγι του Μπουζουνίκου. Είναι ένα φαράγγι μοναδικό, το οποίο, χάρη στον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων, έχει αξιοποιηθεί και σε λίγο καιρό θα είμαστε πανέτοιμοι. Πιστεύω, συνδυαστικά με τον Αχελώο και με άλλες δράσεις στην περιοχή, θα μπορέσει να δώσει μια ανάπτυξη στην τοπική οικονομία. Δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά, ήταν δύσκολη, αλλά τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Μπορεί εδώ πέρα ο κάθε επισκέπτης να δει τη μαγεία και την ομορφιά, να αθληθεί, να κάνει μπάνιο στον Αχελώο και οτιδήποτε άλλο».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, σημειώνει: «Στόχος της περιφέρειας Ηπείρου είναι η τουριστική ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αχελώου, μιας περιοχής που κύριο γνώρισμά της είναι ο πολιτιστικός της πλούτος. Η περιφέρεια Ηπείρου από την πρώτη στιγμή έχει δείξει το ενδιαφέρον της, χρηματοδοτώντας τις απαιτούμενες υποδομές καθώς επίσης και τα μνημεία και τη συντήρηση των μνημείων, όπως τη Μονή Σέλτσου, τη Μονή Μεγαλόχαρης και τη Μονή Μεσοπύργου».

Δείτε το βίντεο με τις ομορφιές της Κοιλάδας του Αχελώου:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ