Οι άλλες, άγνωστες, ομορφιές της Ιταλίας -Πώς με αυτούς τους θαυμαστούς κήπους ελπίζει να αναστήσει τον τουρισμό της [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Οι άλλες, άγνωστες, ομορφιές της Ιταλίας -Πώς με αυτούς τους θαυμαστούς κήπους ελπίζει να αναστήσει τον τουρισμό της [εικόνες & βίντεο]

Περίτεχνοι κήποι στην Ιταλία
Πώς η Ιταλία θα αναστήσει τον τουρισμό της/Villa Reale di Marlia-Ιnstagram

Με τους προορισμούς ανά την υφήλιο να ξανανοίγουν σταδιακά στον τουρισμό και πολλούς ταξιδιώτες να επιλέγουν – λόγω πανδημίας – δραστηριότητες σε υπαίθριους όσο το δυνατόν χώρους, η Ιταλία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αναδεικνύοντας σε πόλο έλξης τους βοτανικούς της κήπους.

Και σίγουρα έχει τα φόντα, αφού πέρα από τα ιδιαίτερου κάλλους φυσικά τοπία, τα μουσεία, τις πινακοθήκες και τους αρχαιολογικούς χώρους της, διαθέτει και εκατοντάδες πανέμορφους κήπους με ιστορία αιώνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ιταλία άλλωστε και συγκεκριμένα στην Πάδοβα δημιουργήθηκε ο πρώτος βοτανικός κήπος του κόσμου το 1545 μ.χ., που παραμένει μέχρι σήμερα ανοικτός στους επισκέπτες διατηρώντας τον κεντρικό του σχεδιασμό: ένα στρογγυλό χώρο που συμβολίζει την υδρόγειο, περικυκλωμένο από ένα υδάτινο δαχτυλίδι.

Και δεν είναι ο μοναδικός, όπως εξηγεί στο CNN η Τζούντιθ Γουέιντ, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες προωθεί την βοτανική κληρονομιά της χώρας ως ιδρύτρια του Grandi Giardini Italiani («Μεγάλοι Ιταλικοί Κήποι») ενός ιδιωτικού δικτύου σχεδόν 150 από τους ομορφότερους κήπους, που είναι διάσπαρτοι στη χώρα. Πριν την πανδημία οκτώ εκατ. άνθρωποι επισκέπτονταν ετησίως το δίκτυο αυτό και μολονότι ο αριθμός τους υποχώρησε πέρυσι μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, εκτοξεύτηκε ξανά κατά 35% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, όταν ξανάνοιξαν οι κήποι τον περασμένο Ιούλιο, λόγος για τον οποίο η ίδια αισιοδοξεί και για τη φετινή σεζόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βίλα Αρκονάτι στο Μιλάνο

Ξεχωριστή θέση στο δίκτυο αυτό έχουν οι κήποι της Villa Arconati έξω από το Μιλάνο.

Η βίλα του 17ου αι. ήταν παντελώς παραμελημένη όταν την ανέλαβαν προ 25ετίας οι νυν ιδιοκτήτες της, Τσεζάρε και Ίζαμπελ Ραντσίλιο. Το κτήμα έχει τεράστια πολιτισμική και ιστορική σημασία, αφού στέγαζε ορισμένους από τους αυθεντικούς χειρόγραφους κώδικες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και σήμερα το μεγαλύτερο ρωμαϊκό άγαλμα στη βόρεια Ιταλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες αποκατάστασης ανέδειξαν την ομορφιά των νωπογραφιών που κοσμούν τους τοίχους της βίλας κι έδωσαν νέα πνοή στους τεράστιους κήπους και τα πολλά συντριβάνια της, ένα πρότζεκτ που αγκάλιασαν και πάνω από 100 εθελοντές από το γειτονικό χωριό Μπολάντε.

Τα νησιά Μπορομέο στη λίμνη Ματζόρε

Ένας από τους πρώτους πελάτες της Τζούντιθ Γουέιντ ήταν η οικογένεια Μπορομέο, ιδιοκτήτες των απίστευτης ομορφιάς νησιών Μπορομέο στη μέση της λίμνης Ματζόρε («Μεγάλη Λίμνη») στις νότιες Άλπεις, στα σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας – ιδανικός προορισμός όχι μόνον για ερωτευμένους, αλλά και για ανθρώπους με γούστο.

Τα νησάκια αυτά (Isola Bella, Isola Madre, Isola dei Pescatori και Isola Superiore) φιλοξενούν επιβλητικές επαύλεις, μαγευτικούς βοτανικούς κήπους, έναν ζωολογικό κήπο κι ένα πάρκο αναψυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει μεγάλη πίεση γιατί προσπαθούμε συνεχώς να ανεβάσουμε το επίπεδο με διαρκή συντήρηση», λέει ο πρίγκιπας Βιταλιάνο Μπορομέο, που ευελπιστεί φέτος ο αριθμός των επισκεπτών να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο από 350.000 πέρυσι.

Άρωμα Τοσκάνης στη Villa Reale di Marlia

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και η ιστορική βίλα Reale di Marlia κοντά στη Λούκα της Τοσκάνης, που χρονολογείται στην ύστερη περίοδο της Αναγέννησης. Η βίλα, που περιβάλλεται από καταπράσινους κήπους, ανήκε κάποτε στην αδερφή του Ναπολέοντα, αλλά από το 2014 έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Σουηδού Χένκρικ Γκρόνμπεργκ και της γυναίκας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ακίνητο έχει υποστεί πλήρη αναδιάρθρωση και το 2015 άνοιξε στο κοινό για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Μέχρι στιγμής, οι ανακαινίσεις κόστισαν πάνω από την τιμή αγοράς των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο Γκρόνμπεργκ είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον της είναι λαμπρό. Πέρυσι, είχαν 24.000 επισκέπτες, όμως εκείνος πιστεύει ότι με την επανεστίαση του ενδιαφέροντος στον υπαίθριο τουρισμό, ο αριθμός τους θα φθάσει σε λίγα χρόνια τις 200.000. «Είμαι πεπεισμένος ότι μακροπρόθεσμα αυτού του είδους οι κήποι και ιδιοκτησίες θα γίνονται ολοένα και δημοφιλέστερες. Δεν είναι μόνον η ομορφιά τους που προσελκύει, οι άνθρωποι θέλουν να εισπνεύσουν καθαρό αέρα, σαν αυτό που σου δίνουν τα χιλιάδες φυτά και τα μικροκλίματα των κήπων. Αν δεν πίστευα σ’ όλο αυτό, δεν θα το έκανα», λέει στο CNN.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για την Ιταλία, που ελπίζει να αποσυμφορήσει τα μεγάλα αστικά της κέντρα από τον υπερτουρισμό και να ανακατευθύνει το ρεύμα των τουριστών, ώστε να ανακαλύψουν και τις κρυμμένες ομορφιές της. Και μόνον ο χρόνος θα δείξει αν η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα της τουριστικής της βιομηχανίας προς το καλύτερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κήποι Ιταλία Τουρισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ