Το Καπέσοβο είναι από τα ωραιότερα χωριά που συνθέτουν το σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων και μια απόδραση ως εκεί θα σας ανταμείψει.
Σαράντα έξι χωριά συνθέτουν το σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων, κάνοντας το μέρος ιδιαίτερα γραφικό και έχοντας τη δυνατότητα να κάνετε πολλές εκδρομές για να δείτε ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ηπείρου, το οποίο εναλλάσσεται σε εικόνες ανάλογα την εποχή.
Το Μεγάλο Πάπιγκο ήταν από τα πρώτα χωριά που προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες, με τη γραφικότητα και την ομορφιά του να κάνει τον τόπο δημοφιλή, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα χωριά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ομορφιά και μπορούν να γίνουν η βάση σας για να εξερευνήσετε τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.
Καπέσοβο: Το πέτρινο χωριό του Ζαγορίου
Το Καπέσοβο είναι από τα ήσυχα χωριά του συμπλέγματος, αν και τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να το εξερευνήσουν και να δουν τη γραφικότητά του από κοντά περπατώντας μέσα στα καντούνια.
Το Καπέσοβο είναι χωριό του Ζαγορίου και απέχει περίπου 43 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, προσφέροντας ήρεμες διακοπές και εναλλακτικές δραστηριότητες.
Το χωριό έχει διατηρήσει τη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική του με τα πέτρινα διώροφα αρχοντικά και τα πέτρινα μονοπάτια. Στα θετικά του Καπέσοβου που το κάνει πιο γοητευτικό στα μάτια των επισκεπτών είναι η μικρή απόσταση που απέχει από το φαράγγι του Βίκου. Μάλιστα, σε κάποια σημεία από το όμορφο χωριό η θέα προς το φαράγγι του Βίκου είναι πανοραμική -το τέλειο σημείο για να βγάλετε τις πιο ινσταγκραμικές σας φωτογραφίες.
Κατά τον 17ο-18ο αιώνα οι κάτοικοι του μικρού χωριού ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την αγιογραφία και την ξυλογλυπτική, με πολλές εκκλησίες της Ηπείρου να έχουν διακοσμηθεί με τα έργα τους.
Όσοι ενδιαφέρεστε να κάνετε πεζοπορία στα Ζαγοροχώρια, εκτός από το φαράγγι του Βίκου, μπορείτε να ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι του χωριού που ενώνει το Καπέσοβο με το γειτονικό Βραδέτο -μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.
Τι θα δείτε στο Καπέσοβο
Το μικρό ήσυχο χωριό είναι ένα από τα ωραιότερα του συμπλέγματος και οι επισκέπτες θα απολαύσουν τη βόλτα τους στα πέτρινα καλντερίμια και θα δουν την αρχιτεκτονική που έχει παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο.
Όπως σε όλα τα μικρά χωριά, η ζωή κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και να πιείτε ελληνικό καφέ.
Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του χωριού είναι η Πασχάλειος Σχολή, με έτος ίδρυσης το 1861, που λειτουργούσε ως σχολείο και ήταν δωρεά δύο επιφανών κατοίκων, του Κωνσταντίνου και του Παύλου Πασχάλη. Αξίζει να αναφέρουμε πως ήταν η μεγαλύτερη σχολή του Ζαγορίου, και μάλιστα είχε μια σημαντική βιβλιοθήκη και στις συλλογές της περιλαμβάνει και ένα από τα 13 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου -δηλαδή τον πολιτικό χάρτη του δημοκρατικού κράτους που οραματιζόταν με την επανάστασή του.
Η Πασχάλειος Σχολή λειτούργησε μέχρι το 1986 και πλέον το ισόγειο έχει διαμορφωθεί ώστε να αναπαριστά την παραδοσιακή ζαγορίσια κατοικία, ενώ υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή εδώ και δύο αιώνες.
Στα αξιοθέατα και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου που οικοδομήθηκε το 1763, ενώ πολλές αγιογραφίες είναι έργα ντόπιων αγιογράφων.
Προτάσεις στην ευρύτερη περιοχή
Από τα αξιοθέατα του τόπου είναι οι Κολυμπήθρες, που βρίσκονται στον δρόμο ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό πέτρινο γεωλογικό σχηματισμό που δημιουργούνται φυσικές πισίνες με τρεχούμενα καθαρά νερά. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλή πασάς συνήθιζε να κάνει εκεί το μπάνιο του μαγεμένος από το ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες κάνουν βουτιές στις Κολυμπήθρες.
Στα Ζαγοροχώρια βρίσκεται ο ποταμός Βοϊδομάτης, με τις κύριες πηγές του να βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος, ενώ στη διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το φαράγγι του Βίκου. Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα ηπειρώτικα γεφύρια. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε πολλά πέτρινα γεφύρια, με πιο ξακουστό το γεφύρι του Κόκκορη σε κοντινή απόσταση από το χωριό Κήποι.
Οι λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πολλά σπορ, όπως rafting και κανόε καγιάκ στον Βοϊδομάτη, ιππασία, ποδήλατο βουνού και πεζοπορικές διαδρομές.