Μια νέα μελέτη κατάταξε διάφορες περιοχές με βάση την ποιότητα και την ποικιλία των εμπειριών γευσιγνωσίας κρασιού και βρήκε τις 10 κορυφαίες στον κόσμο.
Το να απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό στο σπίτι είναι μια ωραία εμπειρία, αλλά το να περάσεις μερικές μέρες δοκιμάζοντας κρασί απευθείας από την πηγή, σε έναν όμορφο αμπελώνα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό - μια εμπειρία απόλαυσης σε άλλο επίπεδο.
Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές οινικές περιοχές όπου μπορείς να ζήσεις ακριβώς αυτό. Αλλά ποιες είναι οι καλύτερες;
Η εταιρεία Emerald Cruises εξέτασε τον αριθμό των κορυφαίων εμπειριών γευσιγνωσίας κρασιού (με τουλάχιστον 4,4 αστέρια στην Google), τον όγκο των αξιολογήσεων με πέντε αστέρια και το γενικότερο κλίμα των σχολίων σε οινικές περιοχές της Ευρώπης, για να καταρτίσει μια λίστα με τις 10 καλύτερες.
Ποια βρέθηκε στην πρώτη θέση; Το Μπορντό. Η περιοχή στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας φιλοξενεί μερικούς από τους πιο διάσημους αμπελώνες και είναι γνωστή για τα πλούσια, γεμάτα κόκκινα κρασιά της. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που συγκέντρωσε την εντυπωσιακή συνολική βαθμολογία των 96 στα 100, χάρη σε 112.063 κριτικές με πέντε αστέρια από εννέα κορυφαίες εμπειρίες γευσιγνωσίας.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Έγκερ, μια ουγγρική περιοχή που διαθέτει 16 εξαιρετικά αξιολογημένες εμπειρίες γευσιγνωσίας και είναι γνωστή για το Egri Bikavér (που μεταφράζεται ως «αίμα του ταύρου»), ένα τολμηρό, ξηρό κόκκινο κρασί από διάφορες ποικιλίες.

Την τρίτη θέση κατέχει η Τοσκάνη, η εντυπωσιακή περιοχή στο κέντρο της Ιταλίας, που έχει αρχίσει να παράγει τα λεγόμενα «super Tuscans», κρασιά που συνδυάζουν την κλασική ποικιλία Sangiovese με άλλες, όπως Cabernet Sauvignon και Merlot.

Ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τις καλύτερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης
Στην έβδομη θέση βρίσκεται και μια ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα η Σαντορίνη.
Η Σαντορίνη δεν είναι γνωστή μόνο για τα μαγευτικά της ηλιοβασιλέματα και τα κατάλευκα σπιτάκια της, αλλά και για την ξεχωριστή της οινοποιητική παράδοση. Το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, σε συνδυασμό με το ξηρό, μεσογειακό κλίμα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή μοναδικών, υψηλής ποιότητας κρασιών.
Η Σαντορίνη είναι περισσότερο γνωστή για την χαρακτηριστική ποικιλία σταφυλιού της, το Ασύρτικο, το οποίο ευδοκιμεί στο σκληρό και ιδιαίτερο έδαφος του νησιού, αποδίδοντας κρασιά τραγανά, με έντονη ορυκτότητα και ξεχωριστό χαρακτήρα. Η αρχαία οινική παράδοση του νησιού χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ενδείξεις αμπελοκαλλιέργειας που φτάνουν μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ.

Το Ασύρτικο είναι το απόλυτο «αστέρι», μαζί με το Vinsanto - ένα πλούσιο, γλυκό κρασί που παλαιώνει στην εντέλεια, συχνά σε υπόγεια κελάρια σκαλισμένα σε ηφαιστειακό βράχο. Πολλά οινοποιεία, όπως το Art Space και το Boutari, προσφέρουν ξεναγήσεις, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Σαντορίνης και τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Αηδάνι, το Αθύρι και το Μαυροτράγανο.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ποιες οινικές περιοχές είναι αυτή την περίοδο πιο δημοφιλείς, με βάση τα δεδομένα αναζητήσεων στο Google. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Κρήτη, με εντυπωσιακή αύξηση 400% στις αναζητήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Η Προβηγκία ήρθε δεύτερη με αύξηση 143%, ενώ η Σικελία τρίτη με 129%.
Αυτές είναι οι καλύτερες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ευρώπη:
- Μπορντό, Γαλλία
- Έγκερ, Ουγγαρία
- Τοσκάνη, Ιταλία
- Λα Ριόχα, Ισπανία
- Καμπανία, Γαλλία
- Φράντσιακορτα, Ιταλία
- Σαντορίνη, Ελλάδα
- Ριμπέρα Ντελ Ντουέρο, Ισπανία
- Κοιλάδα του Δούρου, Πορτογαλία
- Πριοράτ, Ισπανία