Το χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα έχει πλούσια ιστορία, άγρια ομορφιά, και μια απόδραση ως εκεί θα σας αποκαλύψει έναν μαγικό προορισμό.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου υπάρχουν πανέμορφα ανεξερεύνητα χωριά τα οποία διατηρούν την αρχιτεκτονική του τόπου, έχουν πλούσια ιστορία και είναι περιτριγυρισμένα από ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Ένα από αυτά τα ξεχωριστά χωριά είναι οι Καλαρρύτες - σκαρφαλωμένοι στα Τζουμέρκα.
Η διαδρομή για να φτάσετε στα Τζουμέρκα και στο συγκεκριμένο χωριό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη -υπάρχουν αρκετές στροφές μέχρι τον τελικό προορισμό-, όμως θα ανταμειφθείτε μόλις γνωρίσετε τους Καλαρρύτες και τη γύρω περιοχή.
Οι Καλαρρύτες είναι ένα ορεινό χωριό στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου, χτισμένο στο χείλος μιας απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε ύψος 1.200 μέτρων. Μάλιστα, ο επισκέπτης έχει την εντύπωση πως στην ίδια ευθεία βρίσκεται και το χωριό Συρράκο, ενώ τους δύο οικισμούς χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του ποταμού. Για να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο αξίζει να κάνετε πεζοπορία μέσα σε ένα πανέμορφο κι άγριο τοπίο - η διαδρομή είναι γύρω στις δύο ώρες και χρειάζεται να έχετε καλή φυσική κατάσταση.
Καλαρρύτες: Το ιστορικό χωριό στα Τζουμέρκα
Κάνοντας μια βόλτα στους Καλαρρύτες, ο επισκέπτης θα ενθουσιαστεί με τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά χτισμένα με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, αλλά και τα πετρόκτιστα σοκάκια που προσδίδουν μια αρχοντιά στον τόπο. Εξάλλου, το χωριό πέρασε μεγάλες δόξες τον 18ο αιώνα - κάτι το οποίο, άλλωστε, μαρτυρούν τα σπίτια των κατοίκων.
Από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα οι κάτοικοι του χωριού γνώρισαν μεγάλη κοινωνική και οικονομική πρόοδο, καθώς αναπτύχθηκαν τόσο η αργυροχρυσοχοΐα όσο και η επεξεργασία του μαλλιού και του δέρματος, με το εμπόριο να φτάνει μέχρι το εξωτερικό. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι Καλαρρύτες αποτελούσαν το χωριό του Σπύρου Βούλγαρη -γνωστού πλέον ως BVLGARI-, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του αρχικά μετακόμισε στην Παραμυθιά, όπου άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, και στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία, για να γίνει γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την ιστορία του τόπου, η κοινωνική και οικονομική πρόοδος έφερε και πολιτιστική ανάπτυξη στον τόπο, με τον Κοσμά τον Αιτωλό να επισκέπτεται δύο φορές το χωριό. Προέτρεψε μάλιστα τους κατοίκους να χτίσουν ελληνικό σχολείο, όπως και συνέβη.
Από την άλλη, η στενή σχέση του Αλή Πασά με την κοινότητα θεωρείται από τα κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας του χωριού, καθώς άνοιξε τον πρώτο δρόμο από τα Ιωάννινα προς τους Καλαρρύτες, όπου παραθέριζε.
Τι αξίζει να δείτε και να κάνετε στο χωριό Καλαρρύτες
Οι Καλαρρύτες έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και ακολουθούν πιστά την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική στην κατασκευή των αρχοντικών με την γκρίζα πέτρα και τα παράθυρα, που είναι σε μπλε, πράσινο ή καφέ χρώμα. Όλο το χωριό είναι πετρόκτιστο, ενώ υπάρχουν και πολλές βρύσες σε διάφορα σημεία.
Η ζωή κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού και η μόνη διαφορά από τα υπόλοιπα ηπειρώτικα χωριά είναι πως η ενοριακή εκκλησία βρίσκεται σε πιο απομακρυσμένο μέρος.
Από τα αρχοντικά που αξίζει να δείτε είναι οι οικίες Ραφτάνη και Μπαϊκούση (18ου αιώνα), καθώς και το παλιό δημοτικό σχολείο. Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται οι πέτρινες βρύσες. Η βρύση του Παράσχη, που φτιάχτηκε το 1768, είναι θολωτή με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στεγασμένη με τρούλο. Έξω από τον οικισμό, αξιόλογη είναι η κρεμαστή γέφυρα Γκόγκου. Και, φυσικά, μην προσπεράσετε τον νερόμυλο στη θέση Ραφτάνη μέσα στον οικισμό.
Επιπλέον, στα αξιοθέατα του μέρους είναι η Μονή Κηπίνας, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στους Καλαρρύτες. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου, το οποίο προκαλεί πραγματικό δέος στους επισκέπτες του λόγω της θέσης του. Η Μονή Κηπίνας είναι κτισμένη μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο, το 1212, από τον μοναχό Γρηγόριο.
Στους Καλαρρύτες θα βρείτε καταλύματα για τη διαμονή σας, καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες με έμφαση στο κρέας, στις πίτες και, φυσικά, στα μαγειρευτά.