Το Homestead Cottage είναι ένα εστιατόριο στο Doolin της Ιρλανδίας, το οποίο άνοιξε στα τέλη Ιουνίου 2023.
Διευθύνεται από τον σεφ Robbie McCauley, από το Εδιμβούργο, και τη σύζυγό του Sophie, από τη Βουργουνδία. Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα εξοχικό του 19ου αιώνα και προσφέρει πιάτα με τοπικά υλικά. Μέσα σε τρεις μήνες από το άνοιγμά του, απέσπασε αστέρι Michelin.
Το Homestead Cottage βρίσκεται κοντά στους Βράχους του Moher και το χωριό Doolin στην Κομητεία Clare της Ιρλανδίας. Το χαμηλό, ασβεστωμένο κτίσμα με πέτρινη στέγη, περιτριγυρισμένο από άδεια πράσινα χωράφια, μίλια μακριά από την πλησιέστερη πόλη, ενσαρκώνει την εικόνα της αγροτικής Ιρλανδίας.
Αν και δημοφιλές στους τουρίστες, το απομακρυσμένο περιβάλλον και η ρουστίκ εμφάνιση του εξοχικού απέχουν πολύ από τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας με τα λευκά λινά τραπεζομάντηλα. Οι πλούσιοι πελάτες με και οι λάτρεις της μόδας/influencers είναι ανύπαρκτοι.
«Ένα γοητευτικό εξοχικό σπίτι 200 ετών φιλοξενεί αυτό το αγροτικό εστιατόριο, το οποίο έχει για γείτονα τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η υπέροχη βεράντα σάς επιτρέπει να απολαύσετε ένα θεαματικό ηλιοβασίλεμα με ένα ποτό, πριν περάσετε στο εσωτερικό του, που διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα με πέτρινα δάπεδα, βιβλία μαγειρικής και παραδοσιακά ξύλινα τραπέζια», αναφέρει ο οδηγός Michelin στην κριτική του.
Εξαιρετικές ιρλανδικές πρώτες ύλες – όπως ο φρεσκότατος και τέλεια ψημένος πεσκανδρίτσα από τα νησιά Άραν – χρησιμοποιούνται σε πιάτα εξίσου εντυπωσιακά, που είναι καθαρά και σύγχρονα, χωρίς περιττές υπερβολές.
Πώς δημιουργήθηκε το εστιατόριο
Πριν από ενάμιση χρόνο, ο σεφ Ρόμπι ΜακΚόλεϊ άφησε πίσω του τις πολυτελείς κουζίνες μερικών από τα καλύτερα εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας για να μαγειρέψει σε ένα απομακρυσμένο ιρλανδικό εξοχικό σπίτι σε έναν γκρεμό με θέα τον Ατλαντικό.
Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες από το άνοιγμα του Homestead Cottage στην Κομητεία Clare από τον ΜακΚόλεϊ και τη σύζυγό του Σόφι, ο Οδηγός Michelin του απένειμε ένα αστέρι, ενώ άλλοι το έχουν χαρακτηρίσει ως το καλύτερο εστιατόριο στην Ιρλανδία, ένας ισχυρός έπαινος σε μια χώρα γνωστή για την εξαιρετική της κουζίνα.
Το ειδυλλιακό περιβάλλον δεν έβλαψε το εστιατόριο, με τον Michelin να το αποκαλεί «σίγουρα το πιο αγροτικό» από τους νέους νικητές του, σημειώνοντας παράλληλα τα «υπέροχα ιρλανδικά προϊόντα» που βρίσκονται στην καρδιά του μενού του.
Τι σερβίρει το εστιατόριο
Προσφέρει μεσημεριανό γεύμα και ένα προκαθορισμένο δείπνο έξι πιάτων, ειδικευόμενο σε σύγχρονα γκουρμέ πιάτα που παρασκευάζονται με φρέσκα υλικά από τοπικές φάρμες.
Στο Homestead Cottage Doolin, τα μενού αλλάζουν καθημερινά για να περιλαμβάνουν τα καλύτερα εποχιακά προϊόντα. Οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται άμεσα με τοπικούς αγρότες, ψαράδες και τεχνίτες παραγωγούς για να αναδείξουν τα εκλεκτά τρόφιμα της Κομητείας Clare.
Λόγω της φύσης της επιχείρησής τους, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν γεύματα για βίγκαν ή χωρίς λακτόζη και δεν διαθέτουν παιδικό μενού. Απαιτούνται τουλάχιστον 72 ώρες προειδοποίησης για την προετοιμασία γευμάτων για άλλες διατροφικές αλλεργίες.
Το εστιατόριο λειτουργεί για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, με τις ώρες λειτουργίας να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες και μπορούν να γίνουν μέσω της ιστοσελίδας τους.
Το Homestead Cottage Doolin εκτός από το αστέρι Michelin, έχει λάβει αναγνώριση και από τους οδηγούς Mckennas και Georgina Campbell Ireland.