Το να τρως έξω στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι πυρηνική φυσική, αλλά, όπως φαίνεται, μπορείς να το κάνεις με εντελώς λάθος τρόπο, σύμφωνα με food experts.
Μπορεί να έχεις φάει τις «λάθος» ελιές, να έχεις παραγγείλει μη αυθεντικές ελληνικές σαλάτες και να μην έχεις καταλάβει πότε κάθεσαι σε μια τουριστική ταβέρνα-παγίδα.
Ο σεφ Ben Palmer και ο executive chef Νίκος Οικονομόπουλος από το εστιατόριο Yamas στο Looe της Κορνουάλης, καθώς και οι Γιάννος Χατζηιωάννου και Στέφανος Κοκοτός, ιδιοκτήτες της εταιρείας ελληνικών προϊόντων Maltby & Greek, μοιράστηκαν στην Daily Mail τις συμβουλές τους προς τους τουρίστες και τους επισκέπτες για το πώς να απολαύσουν το φαγητό στην Ελλάδα όπως οι ντόπιοι.
Πιάτα που δεν είναι στην πραγματικότητα ελληνικά
Αν ζητήσεις από κάποιον να φανταστεί την ελληνική κουζίνα, οι περισσότεροι θα σκεφτούν σουβλάκια/κεμπάπ, χαλούμι και μουσακά. Όμως, όπως φαίνεται, αυτά τα πιάτα δεν είναι αυστηρά ελληνικά.
Ο Γιάννος εξηγεί: «Οι τουρίστες πιστεύουν ότι πιάτα όπως το κεμπάπ, το χαλούμι, ο μουσακάς και διάφορα γλυκά, όπως το μπακλαβάς και το καταΐφι, είναι αυθεντικά ελληνικά. Αλλά όλα αυτά προέρχονται από τη Μικρά Ασία (Ανατολία, Τουρκία) και την ιστορική περιοχή της Εγγύς Ανατολής (Λεβάντε), όπου ζούσαν σημαντικοί ελληνικοί πληθυσμοί».

Η ελληνική κουζίνα έχει επηρεαστεί βαθιά από την οθωμανική περίοδο και την πολιτισμική συνύπαρξη στη Μεσόγειο, κάτι που εξηγεί γιατί τόσο πολλά πιάτα μοιράζονται κοινές ρίζες με τη γειτονική Τουρκία, τον Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής.
Ο Ben αναφέρει ότι ένα ακόμη φαγητό που συχνά παρερμηνεύεται ως ελληνικό είναι η σεφταλιά -ένα είδος λουκάνικου φτιαγμένο με μπαχαρικά και κιμά, τυλιγμένο σε μεμβράνη από στομάχι χοίρου ή αρνιού-, το οποίο όμως έχει κυπριακή προέλευση.
«Πολλοί τουρίστες στην Ελλάδα τη ζητούν, και τείνει να είναι η πιο συχνή μη ελληνική παραγγελία. Οπότε, πολλοί Έλληνες σεφ τη βρίσκουν αρκετά εκνευριστική», δήλωσε.
Παρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται κοινά πολιτισμικά στοιχεία, η κυπριακή κουζίνα έχει τις δικές της ιδιαίτερες συνταγές και η σεφταλιά είναι μία από αυτές.

Πώς να αναγνωρίσεις μια τουριστική ταβέρνα-παγίδα στην Ελλάδα
Μενού με φωτογραφίες και πολλές κουζίνες
Ο Γιάννος εξηγεί: «Οι τουριστικές παγίδες στην Ελλάδα έχουν γυαλιστερά, τυπωμένα μενού που προσφέρουν τα πάντα, από πίτσες και μπέργκερ μέχρι γύρο και "σπιτικά φαγητά"».
«Οποιοδήποτε μέρος έχει φωτογραφίες των πιάτων απ’ έξω ή ένα μακροσκελές μενού με διεθνή κουζίνα, δεν είναι αυθεντικό ελληνικό εστιατόριο», συμφώνησε ο Ben.
Σερβιτόροι έξω & ψεύτικα φυτά μέσα
«Αυτά τα εστιατόρια έχουν "κράχτες" -άτομα που προσπαθούν να σε πείσουν να μπεις- και ψεύτικα φυτά στο εσωτερικό»
Αν θέλεις πραγματική ελληνική εμπειρία, ψάξε για ταβέρνες όπου τρώνε και οι ντόπιοι, με απλό χειρόγραφο μενού, περιορισμένο αριθμό πιάτων, και χωρίς υπερβολική "τουριστική" διακόσμηση.
Υπερβολικό στιλ & τουριστικά κλισέ
«Γενικά, οποιοδήποτε μαγαζί φαίνεται υπερβολικά φανταχτερό και δεν μοιάζει “τοπικό”, είναι πολύ πιθανό να είναι παγίδα για τουρίστες», τόνισε ο Στέφανος.

Υπερβολικό σπάσιμο πιάτων
«Όταν πρόκειται για ελληνικές παραδόσεις, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικά αυθεντικό, μιας και η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Για παράδειγμα, το σπάσιμο πιάτων θυμίζει το σπάσιμο ποτηριών σε εβραϊκούς γάμους. Στην Ελλάδα, είναι ένδειξη χαράς και γιορτής.
Άρα, ενώ το σπάσιμο πιάτων είναι αυθεντικά ελληνικό, με τα χρόνια η παράδοση αυτή έχει ξεθωριάσει και δεν γίνεται στον βαθμό που ίσως περιμένουν οι τουρίστες», προσθέτει ο ίδιος.
Πώς να εντοπίσεις ένα αυθεντικό ελληνικό εστιατόριο
Καθόλου μενού
Ο Ben αποκαλύπτει: «Μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα δεν πουλά τίποτα άλλο πέρα από τοπικά προϊόντα και φαγητά. Δεν θα σου δώσουν μενού, γιατί φτιάχνουν πιάτα ημέρας - κι όταν τελειώσουν, τέλος!»
Αντί για έντυπο μενού, ο σερβιτόρος απλώς σου λέει τι έχει σήμερα. Μια ένδειξη αυθεντικότητας που δύσκολα θα βρεις σε ένα τουριστικό εστιατόριο.
Αυθεντική ελληνική σαλάτα
«Ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβεις αν ένα μέρος είναι αυθεντικό είναι να δεις την ελληνική σαλάτα. Μια πραγματική χωριάτικη δεν έχει μαρούλι», εξηγεί ο Νίκος.

Μακριά από τα τουριστικά σημεία
«Τα πιο αυθεντικά εστιατόρια στην Ελλάδα βρίσκονται συνήθως εκτός των πεπατημένων», τονίζει ο Στέφος.
Ψάξε σε στενά, χωριά ή παραθαλάσσια σημεία όπου τρώνε κυρίως ντόπιοι. Αν το μαγαζί είναι γεμάτο Έλληνες, είσαι στο σωστό μέρος.
Ελιές με κουκούτσι
«Αν σου σερβίρουν ελιές με κουκούτσι, τότε ξέρεις ότι πρόκειται για αυθεντικό ελληνικό εστιατόριο. Μόνο τα μαγαζιά που αγοράζουν ελιές από άλλες χώρες ή μεγάλες εταιρείες σερβίρουν ελιές χωρίς κουκούτσι. Τα περισσότερα αυθεντικά μαγαζιά στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τις δικές τους ελιές».
Απλό μενού
Όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο. «Άλλος τρόπος να ξεχωρίσεις καλές ταβέρνες είναι να δεις αν το μενού είναι απλό και επικεντρώνεται σε ψάρι ή κρέας. Ρίξε και μια ματιά στα πιάτα που είναι ήδη στα τραπέζια αν το φαγητό φαίνεται σπιτικό και καλοφτιαγμένο, είσαι στο σωστό μέρος».

Τοπικά προϊόντα
Ο Στέφος προειδοποιεί: «Απόφυγε εστιατόρια που σερβίρουν υλικά που ξέρεις ότι δεν μπορούν να παραχθούν ή να ψαρευτούν τοπικά».
Για παράδειγμα, αν βρεις τροπικά φρούτα ή εισαγόμενα θαλασσινά σε νησί του Αιγαίου μάλλον δεν είναι η πιο αυθεντική επιλογή.
Ντόπιοι πελάτες
Αν δεις ντόπιους να κάθονται και να τρώνε, είναι πολύ καλό σημάδι. «Ψάξε για ντόπιους! Αν βλέπεις και ακούς Έλληνες να τρώνε εκεί, είναι σίγουρα καλό μέρος».
Τα ελληνικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουν οι τουρίστες
Στιφάδο: «Το στιφάδο είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις» λέει ο Ben. Μοσχαράκι μαγειρεμένο αργά σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με μικρά κρεμμυδάκια - γεμάτο γεύση και θαλπωρή.
Παστίτσιο: «Αν σου αρέσει ο μουσακάς, πρέπει να δοκιμάσεις παστίτσιο,» λέει ο Ben. Παρόμοιο στυλ με τον μουσακά, αλλά αντί για μελιτζάνες έχει μακαρόνια σωληνωτά, κιμά και μια βελούδινη μπεσαμέλ από πάνω. Άνετα «comfort food» ελληνικής κουζίνας.
Φρέσκα λαχανικά εποχής: «Οι τουρίστες πρέπει να θυμούνται ότι τα προϊόντα έχουν εποχικότητα». Ανάλογα με την εποχή, δοκίμασε: κολοκυθάκια, άγρια χόρτα (βραστά με λεμόνι), μπρόκολο ή παντζάρια, λαχανοντολμάδες (λαχανόφυλλα γεμιστά με ρύζι/κιμά), που συνοδεύονται ιδανικά με ψητό ή φούρνου κρέας, όπως παϊδάκια ή κατσικάκι.

Αντικριστό: «Στα ορεινά της Κρήτης, μη χάσεις το αντικριστό αρνί». Αργό ψήσιμο σε σούβλες γύρω από φωτιά - το πιο αυθεντικό και αρχέγονο BBQ της Ελλάδας.
Παραδοσιακές αλμυρές πίτες: «Στην Ήπειρο, δοκίμασε χειροποίητες πίτες με κολοκύθι ή κολοκύθα» λέει ο Στέφανος. Ηπειρώτικες πίτες με τραγανό φύλλο και απλά υλικά - ιδανικό σνακ ή συνοδευτικό.
Φρέσκο ψητό ψάρι: «Το φρέσκο ψητό ψάρι είναι must στην Ελλάδα» λέει ο Yannos. Ζήτα ψάρια ημέρας: σφυρίδα, σαρδέλες, σκουμπρί. Απέφυγε το λαβράκι και την τσιπούρα, καθώς είναι συνήθως ιχθυοτροφείου.
Φωτογραφίες: Unsplash, Shutterstock