Ερκυνα: Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα υπάρχει ένα ποτάμι από το οποίο ξεπροβάλλει το άγαλμα μιας γυναίκας - Παραμυθένιο σκηνικό - iefimerida.gr

Ερκυνα: Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα υπάρχει ένα ποτάμι από το οποίο ξεπροβάλλει το άγαλμα μιας γυναίκας - Παραμυθένιο σκηνικό

 Το άγνωστο άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά ενός ελληνικού ποταμού
Ποταμός Ερκυνα Λιβαδειά/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρισκόμαστε στη διαδικασία του ανοίγματος των δραστηριοτήτων της χώρας και όλοι ονειρευόμαστε ένα ταξίδι, καθώς από τις 15 Μαΐου και έπειτα θα επιτρέπεται και με τον νόμο. Κι αν βρίσκεστε σε αναζήτηση προορισμού, υπάρχει ένα παραμυθένιο μέρος, σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, με μικρούς καταρράκτες, νερόμυλους, πλατάνια, τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και έντονο μυθολογικό στοιχείο. Ο λόγος για τον ποταμό της Έρκυνας, στα Κρύα της Λιβαδειάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μπορεί στο άκουσμα της Λιβαδειάς οι περισσότεροι να σκέφτονται το φαγητό και συγκεκριμένα τα κρεατικά για τα οποία και φημίζεται, ωστόσο η πόλη αυτή κρύβει πολλές όμορφες γωνιές και εικόνες και για όσους δεν περιορίζονται στο καλό φαγητό.

Έρκυνα: Το άγνωστο άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά

Ο ποταμός Έρκυνα είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Λιβαδειά. Μάλιστα είναι ο ένας από τους μόλις δύο ποταμούς στην Ελλάδα που έχει γυναικείο όνομα. Ο άλλος είναι ο ποταμός Νέδα που βρίσκεται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το ποτάμι της Έρκυνας λοιπόν δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς στο πέρασμά του, ενώ εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου ξεπροβάλλει ξαφνικά ένα άγαλμα γυναικείας φιγούρας. Είναι η νύμφη Έρκυνα που κρατάει μια χήνα στα χέρια της. Τι λέει όμως η μυθολογία γι’ αυτήν;

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ερκυνα ήταν φίλη της Περσεφόνης (που αργότερα έγινε «Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου»), κόρη της Δήμητρας (θεά της γεωργίας, των σιτηρών και της γονιμότητας). Μια μέρα, οι δύο νεαρές γυναίκες έπαιζαν σε ένα όμορφο φαράγγι, με μια χήνα. Η χήνα έφυγε από τα χέρια της Έρκυνας και κρύφτηκε σε μια σπηλιά, πίσω από έναν βράχο. Όταν η Ερκυνα ή η Περσεφόνη (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές) μετακίνησαν τον βράχο, το νερό βγήκε έξω, δημιουργώντας τις πηγές και το ποτάμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε στα νερά της έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το περίφημο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής. Και στη μέση, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Σπύρο Γουριώτη, το γλυπτό της Έρκυνας, να αναδύεται μέσα από τα νερά του ποταμού θέλοντας να σε παρασύρει σε μυθικά περάσματα μιας μαγικής παραμυθένιας εποχής.

Άλλα αξιοθέατα στην περιοχή των Πηγών Κρύας είναι το πέτρινο θέατρο της Κρύας, οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, κομμάτι του βυζαντινού κάστρου και άλλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς να πάτε στον ποταμό Έρκυνα, στη Λιβαδειά:

Η πρόσβαση για τον ποταμό Έρκυνα είναι πολύ εύκολη.

Οδηγείτε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στρίβετε στην έξοδο προς Κάστρο και σε 30 χλμ. βρίσκεστε στον προορισμό σας. Θα διασχίσετε με το αυτοκίνητο τη Λιβαδειά για να φτάσετε μέσα από τα στενά δρομάκια της πόλης σε μια στρογγυλή πλατεία, εκεί σας περιμένουν οι Πηγές Κρύας, που θα σας γοητεύσουν με την πρώτη ματιά.

Αφήνετε το αυτοκίνητο και συνεχίζετε με τα πόδια για μια βόλτα μέσα σε τρεχούμενα νερά, πλατάνια και πλούσια φύση.

Δείτε φωτογραφίες από τον ποταμό Έρκυνα στη Λιβαδειά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock, Instagram

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λιβαδειά ποτάμι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ