Το Predjama είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά κάστρα στον κόσμο, χτισμένο σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στο τέλος μιας κοιλάδας στη νοτιοδυτική Σλοβενία.
Βρίσκεται στη μέση ενός κατακόρυφου βράχου 123 μέτρων και έχει καταχωρηθεί από τα Ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο κάστρο σπηλαίων στον κόσμο. Με μια αναγεννησιακή πρόσοψη που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1580, η λέξη «μεγαλοπρεπές» δεν αρκεί για να το περιγράφει.
Η ιστορία του κάστρου
Η ιστορία πίσω από το κάστρο, είναι εξίσου εντυπωσιακή με την εμφάνισή του. Επικεντρώνεται στον ληστή βαρόνο Erasmus von Lueg, έναν τοπικό ήρωα τύπου Ρομπέν των Δασών, που κατέφυγε στο κάστρο στα μέσα της δεκαετίας του 1480 αφού σκότωσε τον Κόμη Pappenheim, Στρατάρχη της αυτοκρατορικής Αυλής των Αψβούργων, σε μια μονομαχία της οποίας η νομιμότητα αμφισβητήθηκε.
Σε αντίποινα, διατάχθηκε πολιορκία στο Predjama από τον αυτοκράτορα των Αψβούργων Φρειδερίκο Γ'. Αλλά ο Έρασμος έμεινε σταθερός, βοηθούμενος από ένα δίκτυο μυστικών σηράγγων τρυπών στους βράχους που του επέτρεψαν να φέρει προμήθειες και να συλλέγει το νερό της βροχής. Χλεύαζε τους αντιπάλους του στέλνοντάς τους φρέσκα κεράσια που έφεραν από την κοιλάδα Vipava, 13 μίλια δυτικά, χρησιμοποιώντας αυτές τις υπόγειες διαβάσεις.
Το τέλος θα ερχόταν, μετά από ένα χρόνο και μια μέρα, όταν ο Έρασμος προδόθηκε από έναν υπηρέτη. Όταν ο Erasmus πήγε στην τουαλέτα που βρισκόταν σε μια βεράντα του τρίτου ορόφου, ο υπηρέτης άναψε έναν ξύλινο πυρσό ως σήμα. Λίγες στιγμές αργότερα, μια οβίδα σφύριζε στον αέρα, σκοτώνοντας τον Έρασμο.
Τι σχέση έχει το κάστρο με το Game Of Thrones
Ο τρόπος του θανάτου του Erasmus δεν έχει διαφύγει της προσοχής των θαυμαστών του "Game of Thrones" που δείχνουν το παρόμοιο, αναξιοπρεπές τέλος του Λόρδου Tywin Lannister, ο οποίος πυροβολήθηκε με βαλλίστρα ενώ βρισκόταν στον «θρόνο» του μπάνιου του.
Σημειώνουν επίσης ότι οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του Predjama, η οικογένεια Windisch-Grätz, που χρησιμοποιούσε το κάστρο ως κυνηγετικό καταφύγιο μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν στο οικόσημό τους έναν λύκο, τη σφραγίδα του οίκου Stark.
Ο συγγραφέας George R. R. Martin επισκέφτηκε το κάστρο ένα βράδυ τον Ιούνιο του 2011, μετά από μια εκδήλωση υπογραφής βιβλίων στην Τεργέστη.
«Στο δρόμο για το σπίτι, σταματήσαμε στο πιο εκπληκτικό κάστρο, χτισμένο στο στόμιο μιας τεράστιας σπηλιάς. Πρέπει οπωσδήποτε να μοντελοποιήσουμε κάποιο κάστρο στο Westeros με αυτό, ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα, ειδικά τη νύχτα», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Ο θρύλος και η ιστορία είναι μόνο μέρος της ελκυστικότητας του κάστρου Predjama. Πρέπει πραγματικά να επισκεφθείτε για να κατανοήσετε πώς ήταν τόσο οργανικά συνδεδεμένο με τη φύση.
Πλησιάζοντας το κάστρο από οποιαδήποτε κατεύθυνση, είναι σχεδόν εντελώς κρυμμένο, ορατό μόνο την τελευταία στιγμή - ενώ οι φρουροί γύρω από το κάστρο θα μπορούσαν να εντοπίσουν οποιονδήποτε ερχόταν αμέσως.
Μόλις μπείτε μέσα, είναι προφανές ότι η ασφάλεια και όχι η άνεση ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία στον Μεσαίωνα - το κάστρο είναι απόρθητο αλλά το κρύο και η υγρασία το καθιστούν σχεδόν αβίωτο.
Σήμερα, η είσοδος στο κάστρο συνεπάγεται πέρασμα από μια κινητή γέφυρα. Η αρχική είσοδος ήταν ψηλότερα, όπου φαίνονται δύο αχνές πόρτες. Η πρόσβαση τους γινόταν μέσω σκαλοπατιών που μπορούσαν να αποσυρθούν γρήγορα.
Εκείνη την εποχή, οι επισκέπτες έμπαιναν πρώτα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου απονεμόταν σκληρή δικαιοσύνη. Λίγοι από τους υπηκόους του ηγεμόνα θα επιτρέπονταν πέρα από αυτό, εκτός αν ήταν άτυχοι.
Πίσω από μια χοντρή ξύλινη πόρτα υπάρχει ένα δωμάτιο βασανιστηρίων, το οποίο, με μοναδικό τρόπο, βρίσκεται σε ένα πραγματικό σπηλαιώδες μπουντρούμι. Οι προτιμώμενες τιμωρίες εδώ ήταν το ράφι, πάνω στο οποίο τεντώνονταν οι κρατούμενοι, και το άλογο, μια οδυνηρή μυτερή τριγωνική συσκευή που τους έβαζαν να καβαλήσουν.
Ακολουθεί ένας από τους πιο ευχάριστους χώρους. Η τραπεζαρία είναι μονωμένη από τοίχους που έχουν πάχος σχεδόν πέντε και μισό πόδια και θερμαίνεται από τη μικρή αλλά λειτουργική κουζίνα, στην οποία μια σχισμή λειτουργεί ως φυσικός απορροφητήρας.
Μπορείτε επίσης να επιθεωρήσετε μια αυθεντική τουαλέτα, ένα προεξέχον κάθισμα πάνω από τον γκρεμό. Ο Έρασμος θα είχε χρησιμοποιήσει άχυρο, αποξηραμένα βρύα και φύλλα λάχανου αντί για χαρτί υγείας, προτού τον βομβαρδίσουν.
Τα δωμάτια του κάστρου
Αν ανεβείτε περισσότερα σκαλοπάτια στον τρίτο όροφο αποκαλύπτονται οι θηλιές των όπλων, οι σχισμές στα βέλη και οι φονικές τρύπες που χρησιμοποιούνταν για να χύνεται βραστό λάδι ή λιωμένη ρητίνη στους πολιορκητές.
Εκεί βρίσκεται η ανοιχτή βεράντα. Εδώ υπάρχει θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα, καθώς και η πιο διάσημη τουαλέτα στην ιστορία της Σλοβενίας.
Δίπλα είναι το υπνοδωμάτιο. Είναι το πιο ζεστό δωμάτιο, καθώς είναι το μόνο με τζάκι. Οι φύλακες του κάστρου έζησαν εδώ μέχρι τη δεκαετία του 1980. Στον επάνω όροφο υπάρχει μια σοφίτα που χρησίμευε ως στρατώνας και παρατηρητήριο. Η θέα στην κοιλάδα Lokva είναι αδιάκοπη και υπέροχη.
Οι στρατώνες έχουν μετατραπεί σε ένα μουσείο οπλοστασίων που παρουσιάζει μεσαιωνικά όπλα, όπως τσεκούρια, αλαβάρδες, βαλλίστρες και το όπλο flail. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα πέρασμα εδώ οδηγεί κατευθείαν στην αίθουσα βασανιστηρίων.
Από εδώ μπορείτε επίσης να εισέλθετε στο εσωτερικό του σπηλαίου, εξερευνώντας έως ότου το φως από την είσοδο ελαττωθεί σε ένα σημείο, επιτρέποντάς σας να συλλογιστείτε το περιβάλλον.
Το εκτεταμένο σύστημα ασβεστολιθικών σπηλαίων στη νότια Σλοβενία ονομάζεται karst, από το λατινικό όνομα Carsus που δόθηκε στο οροπέδιο πάνω από την Τεργέστη. Κάτω από το κάστρο, μια μεγάλη σπηλιά εκτείνεται για 8,7 μίλια, δεύτερη σε μήκος από το κοντινό συγκρότημα Postojna.
Δεν υπάρχει τουριστική υποδομή σε αυτό το μεγάλο σπήλαιο, αλλά είναι δυνατό να το επισκεφθείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με κατάλληλο εξοπλισμό σπηλαίων, λάμπες και έναν εξειδικευμένο οδηγό. Είναι κλειστό το χειμώνα επειδή μια αποικία νυχτερίδων το χρησιμοποιεί για ζευγάρωμα και χειμερία νάρκη.
Πίσω στο κάστρο, ένα μονόδρομο σύστημα οδηγεί πίσω στο δωμάτιο των ιπποτών, που διακρίνεται για τις γοτθικές κόγχες και την οροφή βαμμένη με αίμα βοδιού. Ένα μικρό φρεάτιο κοντά στην έξοδο έγινε το σπίτι για κυνηγετικά σκυλιά, ενώ ένα στόμιο σπηλιάς κάτω από το κάστρο χρησίμευε ως στάβλοι.
Κοντά στο επιβλητικό κάστρο, βρίσκεται ένα χωριό όπου μια άρρωστη φλαμουριά στηρίζεται στο νεκροταφείο της Παναγίας των Θλίψεων. Ο ναός καθαγιάστηκε γύρω στο 1450 από τον επίσκοπο της Τεργέστης, μελλοντικό Πάπα Πίο Β'. Ο θρύλος λέει ότι αυτή η φλαμουριά φυτεύτηκε στην κορυφή του τάφου του Erasmus.
Το δέντρο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά το 2001, αλλά σήμαινε τόσα πολλά για τους χωρικούς που κλήθηκαν χειρουργοί δέντρων και ο κορμός του σκίστηκε και επισκευάστηκε. Επιβιώνει ακόμα περήφανα, όπως το ίδιο το κάστρο Predjama.
Φωτογραφίες: Shutterstock