Ενα ταξίδι ζωής, μόλις 4 ημερών, που προετοίμαζε σχεδόν ένα χρόνο με άγνωστο αποτέλεσμα. Εαν είσαι τυχερός, το σέλας θα σου αποκαλυφθεί. Εάν όχι, μπορεί να περιμένεις επί νύχτες με το βλέμμα στον ουρανό και να μην το δεις.
Αυτη είναι η πόλη για να δει κανείς το σέλας
Ο Αντώνης Μακρίδης, Senior Project Manager εταιρείας πληροφορικής, με αγάπη για τη φωτογραφία, ταξίδεψε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στη βόρεια Νορβηγία στην πόλη Τρόμσο για να καταγράψει το βόρειο σέλας. Μια πόλη 70.000 κατοίκων, 350 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και βρίσκεται πάνω σε ένα μαγικό σημείο, ένα νησί και συνδέεται με δύο γέφυρες και ένα υποθαλάσσιο τούνελ.
Το σέλας είναι ορατό ακόμα και μέσα από την πόλη
«Ο βόρειος πόλος απέχει μόνο 2.200 χιλιόμετρα από εκεί» λέει ο Αντώνης Μακρίδης μιλώντας στο iefimerida. «Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να δει κάποιος το Βόρειο Σέλας, το οποίο πολλές φορές είναι ορατό ακόμα και μέσα από την πόλη».
«Είχα την τύχη να το δω την πρώτη νύχτα με το που έφτασα στην πόλη» λέει ανακουφισμένος, μιας και πολλοί έχουν επιχειρήσει αυτό το ταξίδι ζωής και έχουν επιστρέψει άπραγοι. «Ηταν μία αποκάλυψη» τονίζει.
«Το σέλας εμφανίστηκε γύρω στις 18:30 το απόγευμα και ήταν ορατό μέσα από την πόλη. Ξαφνικά μέσα στην πόλη έβλεπες παντού τουρίστες να κοιτούν τον ουρανό και να στήνουν τις φωτογραφικές μηχανές τους στα τρίποδα».
«Ενα μικρό ψαροχώρι στο πουθενα, που σφύζει από ζωή, παντού τουρίστες, τους ξεχώριζες από τα φωτογραφικά σακίδια και τα τρίποδα που κουβαλούσαν, ενώ γύρω σου άκουγες γλώσσες από διάφορες χώρες».
«Για να το δω ακόμα καλύτερα, λίγο αργότερα χρειάστηκε να πάρω το αυτοκίνητο και να ψάξω για ένα μέρος έξω από την πόλη χωρίς φώτα. Το φαινόμενο συνήθως εμφανίζεται μετά τις έξι το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00)» αποκαλύπτει ο Αντώνης Μακρίδης.
Το βόρειο σέλας; Ενα πράσινο πέπλο χορεύει στον ουρανό
«Το σέλας είναι ένα φαινόμενο πολύ εντυπωσιακό και νιώθεις ένα δέος βλέποντας το, πάνω από το κεφάλι σου στο σκοτάδι και στην ησυχία της φύσης. Είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής» σημειώνει ο Αντώνης Μακρίδης, εξηγώντας πώς «βλέπεις ένα πράσινο πέπλο να χορεύει στον ουρανό».
Οσον αφορά στο τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να δει το βόρειο σέλας ο Αντώνης Μακρίδης τονίζει πώς για να έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να το δεις χρειάζεται να μην έχει φεγγάρι, να μην έχει σύννεφα και να υπάρχει ηλιακή δραστηριότητα. «Υπάρχουν ιστοσελίδες που δίνουν σχετικά ασφαλή πρόβλεψη για το αν θα είναι ορατό το Βόρειο Σέλας μέχρι 2-3 μέρες μπροστά».
«Καλύτεροι μήνες για να δεις το Βόρειο Σέλας είναι ορατό από Σεπτέμβριο μέχρι Μάρτιο, αλλά το πικ, θεωρούνται οι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και ο Μάρτιος που έχουν τα λιγότερα σύννεφα».
Είναι ένα ταξίδι ζωής και στο Τρόμσο πας μέσω πολλών ανταποκρίσεων, «εγώ έφτασα με τρία αεροπλάνα» αναφέρει ο Αντώνης Μακρίδης που σε ερώτηση εάν θα το ξαναέκανε, απαντά «φυσικά» εάν μου δοθεί και πάλι η ευκαιρία.
- Φωτογραφίες Αντώνης Μακρίδης