Η Έδεσσα φημίζεται για τους καταρράκτες, ενώ μπορείτε μέ αυτή την αφετηρία να κάνετε μίνι εκδρομές στα λουτρά Πόζαρ και στον Άγιο Αθανάσιο στο Καϊμακτσαλάν.
Η Έδεσσα, από τις πιο μαγευτικές πόλεις της Μακεδονίας, έχει ποτάμια, αιωνόβια πλατάνια, πολύ πράσινο και στα κεντρικά της σημεία και φημίζεται για τους καταρράκτες της. Δεν είναι τυχαίο που από τους πιο γνωστούς της χαρακτηρισμούς είναι το «υδάτινη πόλη». Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι έχει μια πανέμορφη παραδοσιακή συνοικία, το Βαρόσι, που όταν περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια του θα θαυμάσετε τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και θα πάρετε μια γεύση μιας άλλης εποχής. Όσο για τους περίφημους καταρράκτες, 12 συνολικά, όμως μόνο 2 είναι επισκέψιμοι. Τόσο το πρωί με τα φώτα του ήλιου όσο και το βράδυ με τους φωτισμούς το τοπίο είναι μαγικό αφήνοντας στους επισκέπτες ένα καλόγουστο κάδρο. Να σημειώσουμε ότι η Έδεσσα, που στα αρχαία το όνομα μεταφράζεται «πύργος μέσα στο νερό», υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου.

Την άνοιξη, στην Έδεσσα με τα τρεχούμενα νερά, ανθίζουν και οι περίφημες κερασιές δίνοντας περισσότερα έντονα χρώματα σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο της φιλόξενης πόλης. Η περιοχή φημίζεται για τα κεράσια Βοδενών και την περίοδο που ανθίζουν περπατώντας τα δρομάκια ο επισκέπτης είναι σα να καλωσορίζει την άνοιξη. Αρχές της εποχής ανθίζουν οι πρώτες κερασιές στην Αρχαία Έδεσσα και διοργανώνονται «Οι δρόμοι του κερασιού» -αν βρεθείτε στον τόπο αξίζει να το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας κάνοντας πεζοπορία ή ποδηλατοπορία.
Στην πόλη έχουν γίνει κάποιες αστικές παρεμβάσεις, όπως τα παλιά εργοστάσια που υπήρχαν έχουν γκρεμιστεί ή έχουν γίνει χώροι εστίασης, ο σύγχρονος πεζόδρομος στο κέντρο της πόλης που είναι μια ανάσα δροσιάς με μαγαζιά μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον δίνοντας μια άλλη πνοή. Από τα πιο έντονα στοιχεία που θα κρατήσει ο επισκέπτης είναι οι καταρράκτες, τα καταπράσινα πάρκα – σε κάποια τα διασχίζουν ποταμάκια -, η περιοχή Βαρόσι, ενώ φημίζεται για τα σιροπιαστά γλυκά που θα τα βρείτε στα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Έδεσσα: Τα αξιοθέατα της υδάτινης πόλης που αξίζει να εξερευνήσετε
Το πάρκο των καταρρακτών
Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης είναι το πάρκο των καταρρακτών, το οποίο βρίσκεται στην άκρη της πόλης. Η Έδεσσα έχει δώδεκα καταρράκτες, ωστόσο μόνο οι δύο είναι επισκέψιμοι για το κοινό και την άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να τους επισκεφτείτε περνώντας χρόνο και βγάζοντας φωτογραφίες.

Ο μεγάλος καταρράκτης, γνωστός ως Κάρανος, έχει ύψος 70 μέτρα και το βράδυ φωταγωγείται -κάθε ώρα της ημέρας είναι εντυπωσιακό και προσωπικά πήγα και πρωί και βράδυ με τα φώτα να κάνουν ακόμα πιο ειδυλλιακό το τοπίο. Σίγουρα αυτό που τους κάνει να διαφέρουν παγκοσμίως είναι ότι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και όχι σε κάποιο απόκρυφο σημείο.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος με σκαλοπάτια που οδηγούν σε διάφορα σημεία θέας ακόμη & κάτω από τον Καταρράκτες, ενώ το νερό των Καταρρακτών προέρχεται από τις πηγές του υγροτόπου Αγρα-Βρυτών-Νησίου οι οποίες τροφοδοτούνται από τα χιόνια του Καϊμάκτσαλάν

Αφού θαυμάσετε τον μεγάλο καταρράτη θα προχωρήσετε προκειμένου να πάτε στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού. Η εκκίνηση θα γίνει με το Ενυδρείο όπου θα δείτε πολλά ψάρια και κυρίως ερπετά και συνεχίζοντας προς τον αλευρόμυλο θα μάθετε την ιστορία της πόλης.
Η συνοικία Βαρόσι
Εκτός από τα Τρίκαλα, στη Θεσσαλία, συνοικία Βαρ’οσι συναντάμε και στη Μακεδόνια -συγκεκριμένα στην Έδεσσα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνοικία όπου τα σπίτια έχουν διατηρήσει την παλιά μακεδονίτικη αρχιτεκτονική τους. Πολλά από τα σπίτια είναι από τον 19ο αιώνα και ολόκληρος ο οικισμός έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος. Σίγουρα αυτό που κάνει ιδιαίτερη την συνοικία είναι τα διώροφα σπίτια που κάποια έχουν παραμείνει αναλλοίωτα μέχρι σήμερα -μέρος της συνοικίας κάηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνοικία Βαρόσι λειτουργεί το λαογραφικό μουσείο σε ένα εντυπωσιακό κτίριο εποχής -θα βρείτε από παραδοσιακές φορεσιές, μέχρι αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους.

Στο κέντρο της πόλης
Συνδυάζοντας τη διαδρομή από το πάρκο των καταρρακτών, στη συνοικία Βαρόσι θα καταλήξετε στην κεντρική πλατεία της έδεσσας με τα πλακόστρωτα προσεγμένα μονοπάτια, που βρίσκονται παράλληλα με τα ποτάμια και ένα πράσινο άλσος μπροστά σας. Σίγουρα τίποτα δε μαρτυρά πως νρίσκεστε μέσα στην πόλη έχοντας μια όαση πρασίνου. Ακριβώς δίπλα είναι και η βυζαντινή γέφυρα Κιουπρί (η γέφυρα στα τούρκια) όπου δεσπόζει ένα πέτρινο γεφύρι από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας απολαμβάνοντας ένα ήρεμο τοπίο.
Κοντινές εξορμήσεις από την Έδεσσα
Παρόλο που ο τόπος έχει ωραία χωριά, η πιο γνωστή απόδραση είναι στα Λουτρά Πόζαρ με τα ιαματικά νερά που λειτουργούν κάθε εποχή του χρόνου. Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37 °C. Σύμφωνα με την παράδοση τα λουτρά τα χρησιμοποιούσαν οι Μακεδόνες βασιλείς ως τόπο χαλάρωσης -υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λουτρά υπήρχαν και στα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου.

Αν προτιμάτε τα πιο ορεινά μέρη αποδράστε μέχρι το χωριό Άγιος Αθανάσιος στο Καϊμακτσαλάν -τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο. Το ορεινό χωριό, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολύ τουριστικό. Κάντε βόλτα μέσα στα στενά σοκάκια, δείτε τα πετρόκτιστα σπίτια και κάντε στάση για φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα.
Επιπλέον, μια καλή επιλογή είναι να επισκεφτείτε κάποιο από τα οινοποιία της Πέλλας που φημίζονται για τα προσεγμένα και καλά κρασιά.

Έδεσσα: Στάσεις για φαγητό και γλυκό
Η γαστρονομία της πόλης έχει επηρεαστεί από τους Μικρασιάτες, καθώς με τον Μικρασιατικό πόλεμο και την ανταλλαγή που έγινε πολλοί βρέθηκαν στην Έδεσσα. Εξού και το ότι η πόλη φημίζεται τόσο για το μπουγιουρντί όσο και για τα άπαιχτα σιροπιαστά γλυκά της.
Από τα παραδοσιακά τοπικά φαγητά είναι το τσουμπλέκι, κρέας με λαχανικά και δαμάσκηνα ψημένο σε γάστρα, χοιρινό με κυδώνια ή κεράσια, όπως προαναφέραμε υπάρχουν σε αφθονία στην Έδεσσα, το μπουγιουρντί, το τυρί μπάτσο και τα σιροπιαστά γλυκά.
Στο τσιπουράδικο «Μισίρι» θα πάτε για το γεμιστό μπιφτέκι με τυρί, στη «Νερένια» για τα χοιρινά πανσετάκια, στις «Ουσίες» για σαγανάκι και κεφτεδάκια και στο «Όπως παλιά» για στιφάδο και ψητά ήσουβλιστά κρεατικά.
Για γλυκά δοκιμάστε από το ζαχαροπλαστείο «Σεράνο» τις φλογέρες -γνωστό τοπικό γλυκό- και ραβανί, και από το Le Gateau μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο.
Φωτογραφίες: Shuttertock