Αφήστε τη γκρίνια περί εμπορευματοποίησης της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και δείτε το απλά σαν μια καλή αφορμή για εκδρομή.
Για τους ερωτευμένους μπορεί κάθε μέρα να μοιάζει με γιορτή όταν τη μοιράζονται με το έτερόν τους ήμισυ, όμως η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και επισήμως ως η μέρα του έρωτα. Φέτος, μάλιστα, μπορείτε να γιορτάσετε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πιο ρομαντικά συγκριτικά με τα προηγούμενα δυο χρόνια, αφού και οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες και τα εστιατόρια ανοιχτά.
Και επειδή η αγάπη είναι το ωραιότερο ταξίδι τι καλύτερο από το να αδράξετε την ευκαιρία και να ταξιδέψετε μαζί με το ταίρι σας, να «γεμίσετε μπαταρίες» και να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις. Ειδικά όταν η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει Δευτέρα χρειάζεται μόνο μία μέρα άδεια, αλλά έτσι κι αλλιώς σε απόσταση μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται ένα υπέροχο γραφικό χωριό, ιδανικό και για μια διήμερη απόδραση μακριά από την πόλη, για βόλτες στη φύση, καλό φαγητό και ξεκούραση.
Ο λόγος για τη Βυτίνα, ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, που δεσπόζει μέσα στο δάσος του Μαινάλου.
Βυτίνα: Το «ιερό» καταφύγιο του Μαινάλου
Με θέα στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Μαινάλου, το χωριό έχει δημιουργηθεί σε υψόμετρο περίπου 1.050 μέτρων. Η μοναδική αρχιτεκτονική και η ζεστή φιλοξενία το ντόπιων το έχουν κάνει ένα εξαιρετικό μέρος για απόδραση από την πόλη. Περιβάλλεται από ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και πλούσια βλάστηση. Δεντροσκέπαστα δρομάκια θα σας οδηγήσουν σε πανέμορφες γωνιές του χωριού που μοιάζουν να έχουν βγει από πίνακα ζωγραφικής.
Το όνομα Βυτίνα λέγεται ότι προέρχεται από τη λέξη «Βυθός» επειδή αρχικά χτίστηκε σε μια λεκάνη ανάμεσα σε λόφους. Κατά μια εκδοχή κατοικήθηκε πρώτη φορά περί το 350 μ.Χ., μετά την καταστροφή της αρχαίας πόλης «Μεθύδριο» τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.
Τα αρχαία χρόνια σε αυτή την περιοχή λάτρευαν τη θεά Δήμητρα και τον Ίππιο Ποσειδώνα, προς τιμήν του οποίου είχαν χτίσει ναό. Σήμερα τα ερείπια του ναού σώζονται κοντά στο χωριό Μαγούλιανα. Τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, οι κάτοικoι βοήθησαν τους αγωνιστές καθώς η Βυτίνα υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού, γι'αυτό πυρπολήθηκε επτά φορές από τον Ιμπραήμ.
Γιατί να πάτε στη Βυτίνα για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Αν ψάχνετε ένα ρομαντικό μέρος για να κάνετε πρόταση γάμου στην αγαπημένη σας, να ανταλλάξετε όρκους αιώνιας αγάπης ή απλά να περάσετε με το άλλο σας μισό ένα Σαββατοκύριακο, η Βυτίνα είναι ο απόλυτα ρομαντικός προορισμός.
Κι αυτό επειδή υπάρχει ένα δρόμος που είναι τόσο παραμυθένιος, σαν αυτούς που χαζεύουμε στο Instagram και ευχόμαστε να ήμασταν εκεί.
Το μονοπάτι αυτό ονομάζεται «δρόμος της αγάπης» και είναι ουσιαστικά μία υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε αρωματικά σφενδάμια και πλατάνια.
Ο «δρόμος της αγάπης» δεν πήρε το όνομά του μόνο επειδή είναι σήμερα πολύ αγαπητός στους ερωτευμένους επισκέπτες της Βυτίνας. Ονομάζεται έτσι από πολύ παλιά, όταν οι νέοι έκαναν το περίπατό τους πρωτογνωρίζοντας τους μελλοντικούς τους συζύγους και ανταλλάσοντας ερωτικά βλέμματα και μηνύματα, σύμφωνα πάντα με τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Όταν πια τελειώσει ο ωραίος περίπατος σας, συνεχίστε την βόλτα σας στη δυτική πλευρά της Βυτίνας όπου βρίσκεται το λεγόμενο Παλαιό Χωριό, και οι ιστορικές εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων (του 1831 με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο) και της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1847. Μπείτε σε ένα παλιό παραδοσιακό ταβερνάκι και απολαύστε ένα ωραίο κόκκινο κρασί με ντόπια πίτα. Και φυσικά πιείτε στην υγειά του «δρόμου της αγάπης» και της δικής σας αγάπης!
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στη Βυτίνα
Ξεκινήστε την εξερεύνηση της Βυτίνας κάνοντας βόλτα στον κεντρικό δρόμο με τα παραδοσιακά μαγαζάκια. Απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία με τα καφενεδάκια και το καμπαναριό του Αγίου Τρύφωνα. Για φαγητό προτιμήστε το Κουτούκι του Γιάννη (τηλ. 27950 29001), με την περιζήτητη σαβουρόπιτα. Περνώντας το «Δρόμο της Αγάπης», κατευθυνθείτε στην καταπράσινη Ελάτη, επισκεφτείτε το «χωριό των Γραμμάτων», τη Δημητσάνα, με το περίφημο Μουσείο Υδροκίνησης, τα πανέμορφα αρχοντικά και τη Μονή Φιλοσόφου, ενώ μην παραλείψετε να περάσετε και από τη γραφική Στεμνίτσα.
Επίσης μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τους δύο παραδοσιακούς ξυλόφουρνους και το Λαογραφικό Μουσείο. Μπορείς, φυσικά, να κάνετε πεζοπορία στο δάσος του Μαινάλου και να θαυμάσετε τα κρυστάλλινα νερά του Μυλάοντα ποταμού.
Που να μείνετε
- Στο Αέσκω Resort, στην αγκαλιά του ελατόδάσους του Μαίναλου, θα ζήσετε παραμυθένιες στιγμές απόλαυσης, σε ένα ονειρικό σκηνικό θαλπωρής και πολυτέλειας που θα αναζωογονήσει το σώμα και θα αφυπνίσει τις αισθήσεις. (Βυτίνα, Τηλέφωνο 27950 29040-2)
- Στο Aiora Guesthouse που βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα στο βουνό και στη γύρω εξοχή και σε απόσταση 200μ. από ταβέρνες, καφέ και καταστήματα. (Βυτίνα, Τηλέφωνο: 27950 22992)
- Εξαιρετική επιλογή συνιστά και το Art Mainalon Hotel που μοιάζει με μικρή πινακοθήκη με αυθεντικά έργα τέχνης και γλυπτά στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας και σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου. (Βυτίνα, Τηλέφωνο: 27950 22200)
Πως θα πάτε στη Βυτίνα
Στη Βυτίνα θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο από Τρίπολη. Απέχει από την Τρίπολη 48 χιλιόμετρα (ενώ αν έρθετε από τους επαρχιακούς δρόμους μέσω Τρίπολης - Δαβίας η απόσταση από την Τρίπολη είναι 32 χλμ.). Η Τρίπολη απέχει μόλις 165 χιλιόμετρα από την Αθήνα.