Καθαρά και γάργαρα νερά που άλλοτε βάφονται με πράσινες και άλλοτε με μπλε αποχρώσεις, καταπράσινα δέντρα που προσφέρουν ονειρεμένους ίσκιους, πολιτισμός και extreme δραστηριότητες. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η Κοιλάδα του Αχελώου σε δύο γραμμές.
Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλήσεις για το κάλλος της φύσης και στην περίπτωση του Αχελώου αυτό ισχύει. Κάθε ταξιδιώτης που επιλέγει να περάσει το καλοκαίρι του εκεί, αφήνοντας νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, καταλαβαίνει με την πρώτη ματιά, με το πρώτο πάτημα σε τούτο τον τόπο ότι έκανε την καλύτερη επιλογή για τις διακοπές του.
Η Ελλάδα, το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο τα νησιά, είναι και εκείνες οι περιοχές, όπως η Κοιλάδα του Αχελώου, που καλούν τους ταξιδιώτες να ζήσουν την περιπέτεια.
Κοιλάδα του Αχελώου: Ωρα για βουτιές στα βουνά
Εκεί, ο χρόνος πάει πιο αργά, με αποτέλεσμα κάθε στιγμή, κάθε εμπειρία να μοιάζει πραγματικά ακόμη πιο μοναδική. Οι μικρές παραλίες που σχηματίζονται στα 700 μέτρα υψόμετρο μοιάζουν βγαλμένες από καρτ ποστάλ: Από τη μία ένα καταπράσινο βουνό που «χύνεται» και αγγίζει το νερό και από την άλλη μικροί και μεγάλοι που παίζουν και χαίρονται τις ομορφιές που μόνον η φύση ξέρει να δημιουργεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά σαστίζουν από τη θέα.
Η ημέρα περνά με βουτιές και παιχνίδι, ηλιοθεραπεία, αλλά και ξεκούραση στους μεγάλους ίσκιους. Αλλοι πάλι προτιμούν πριν από τις βουτιές να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, βόλτα ή και αναρρίχηση.
Ο Αχελώος αποτελεί ιδανικό προορισμό για ράφτινγκ. Απευθυνθείτε στους ειδικούς, φορέστε τον εξοπλισμό σας και αφεθείτε στο ποτάμι. Μια διαδρομή ράφτινγκ με περάσματα 2ου-3ου βαθμού δυσκολίας, η οποία ξεκινά στο φράγμα της Μεσοχώρας και καταλήγει στο χωριό Τέρπνα, θα ανταμείψει τους τολμηρούς λόγω των πεντακάθαρων νερών και του μοναδικού περιβάλλοντος που πλέκεται γύρω από τις όχθες του ποταμού.
Βέβαια, η Κοιλάδα του Αχελώου δεν είναι μόνο φυσικό κάλλος, καθώς την προσοχή σας αξίζουν και ο πολιτισμός και η ιστορία του τόπου.
Το μοναστήρι του Σέλτσου βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο στο χωριό Πηγές Αρτας. Πρόκειται για ένα μοναστήρι με ιστορία, καθώς εκεί το 1803 έφτασαν οι Σουλιώτες, όταν ο τόπος τους έπεσε στα χέρια του Αλή Πασά. Εκεί πολιορκήθηκαν τέσσερις μήνες μέχρι οι Τούρκοι να καταφέρουν να μπουν στο μοναστήρι. Αλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο, όπως αναφέρει η romfea.
Οταν βρεθείτε εκεί, δείτε τις μοναδικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες, αλλά και το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο με το χρυσό επίχρισμα.
Η διαδρομή στον Αχελώο θα σας φέρει μπροστά στα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται χτισμένα κατά μήκους του ποταμού. Σταθείτε στο γεφύρι στο Αυλάκι και αφεθείτε στη θέα. Το γεφύρι θεωρείται τέλειο αισθητικά, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα ορμητικά νερά του Αχελώου έχουν χαράξει το αποτύπωμά τους.