Δεσποτικό: Το μικρό νησάκι δίπλα στην Αντίπαρο -Ανοιχτό μουσείο, μοναδική εμπειρία - iefimerida.gr

Δεσποτικό: Το μικρό νησάκι δίπλα στην Αντίπαρο -Ανοιχτό μουσείο, μοναδική εμπειρία

Δεσποτικό, ναός
Δεσποτικό / Φωτογραφία: Shutterstock
ΝΑΣΟΣ ΚΑΠΠΟΣ

Παρακολουθώντας τα stories του Instagram, ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Άλλοτε είναι κάποια μυστική παραλία, άλλοτε ένα ταβερνάκι χωμένο σε ένα χωριό και άλλοτε ένα μέρος που δεν γνώριζες.

Μια από αυτές τις ημέρες, ανοίγοντας τα stories φίλων και γνωστών, πετάχτηκε μπροστά μου ένας αρχαιολογικός θησαυρός. Βλέποντας το τοπίο, πίστεψα, αφελώς, ότι πρόκειται για τη Δήλο, αλλά έκανα λάθος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λεζάντα έγραφε Δεσποτικό και η αναζήτηση στην Google ξεκίνησε.

Πρόκειται για ένα νησάκι, ανοιχτό μουσείο, δίπλα την Αντίπαρο.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Η πρόσβαση στο Δεσποτικό γίνεται με καραβάκι ή σκάφος. Το νησάκι θα σας ανταμείψει με το κάλλος του, καθώς, εκτός από τη μεγάλη αρχαιολογική του αξία, διαθέτει υπέροχες παραλίες. Το Λιβάδι, για παράδειγμα, με τη χρυσή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά, υπόσχεται στιγμές δροσιάς και ξεγνοιασιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεσποτικό: Ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Η ιστορία του ξεκινά τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν οι Πάριοι αποφάσισαν να ισχυροποιηθούν, ιδρύοντας το ιερό του Απόλλωνα, ως μια απάντηση στην κυριαρχία των Αθηναίων στη Δήλο.

Ειδικότερα, στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, που ανασκάπτεται από το 1997, έχει έρθει στο φως μια εκτεταμένη εγκατάσταση και ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα στο κεντρικό Αιγαίο. Τα πρωιμότερα δείγματα δραστηριότητας ανάγονται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, ενώ η περίοδος της ύψιστης ακμής τεκμηριώνεται περίπου στα μέσα του 6ου αι. π.Χ., όταν ιδρύεται το οριοθετημένο με περίβολο τέμενος του Απόλλωνα, έκτασης 1.600 τ.μ.

Η ανασκαφή έχει αποκαλύψει 88 θραύσματα μαρμάρινων κούρων και 40 μαρμάρινες βάσεις αγαλμάτων διαφορετικών τύπων, που αποτελούν και τα εντυπωσιακότερα αναθήματα στο ιερό, συνιστώντας το μεγαλύτερο γνωστό σήμερα σύνολο στις Κυκλάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός τεμένους αναπτύσσεται μία μεγάλη εγκατάσταση με κτίρια και κτιριακά συγκροτήματα ποικίλης χρήσης (κατοικίες, εστιατόρια, αποθήκες, χώροι φύλαξης ζώων κ.ά.).

Ενδεικτική του μεγέθους της εγκατάστασης ήταν η αποκάλυψη το 2020 ενός εκτενούς και πολύπλοκου συστήματος συλλογής και διαχείρισης υδάτων, αποτελούμενου από δεξαμενές και κτιστό αγωγό, που εκτεινόταν στις υπώρειες του λόφου νότια του ιερού.

Τα πλουσιότατα αρχαιολογικά ευρήματα σε διάφορες θέσεις του νησιού (Ζουμπάρια, Μάντρα, Χειρόμυλος, Λιβάδι κ.α.) χρονολογούνται σε διάφορες εποχές (Πρωτοκυκλαδική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ρωμαϊκή κ.α.) και δείχνουν τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και τη Βόρεια Αφρική.

Ανάμεσα στα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται τάφοι, λείψανα και αρχιτεκτονικά μέλη (σπόνδυλοι, κιονόκρανα, τρίγλυφα κ.λπ.) από οικίες και άλλα κτήρια (π.χ. βοηθητικοί χώροι ιερού), ερείπια δωρικού ναού (περίπου 500 π.Χ.), βωμός αφιερωμένος στην Εστία Ίσθμια (των Κλασικών χρόνων), πήλινα ειδώλια, αλάβαστρα, κοτύλες, αρύβαλλοι, σφραγιδόλιθοι κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αεροφωτογραφία της περιοχής των Δεξαμενών / Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
Αεροφωτογραφία της περιοχής των Δεξαμενών / Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
Προλάκια / Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
Προλάκια / Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δεσποτικό νησί Αντίπαρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ