Στα χέρια νεοσύστατης εταιρείας του Σάμυ Φάις, πέρασε το ιστορικό Castello Bibelli ή Καστέλλο, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, στην Κέρκυρα, το οποίο μετά από επένδυση 20 εκατ. ευρώ θα μετατραπεί σε boutique hotel.
To Castello Bibelli είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 και χθες υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας και εκχώρησης δικαιωμάτων, ενώ κατεβλήθη η πρώτη δόση (1,55 εκατ. ευρώ) από το συνολικό τίμημα των 4,11 εκατ. ευρώ.
Το Castello Bibelli θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο και στον 60.400 τμ κήπο που το περιβάλλει θα κατασκευαστούν νέες παραθεριστικές κατοικίες.
Το μοναδικής ομορφιάς, σαν πύργος παραμυθιού, Castello Bibelli, βρίσκεται σε απόσταση 500μ. περίπου από τον οικισμό Κάτω Κορακιάνα, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Πολύ κοντά, σε απόσταση 700 μέτρων, βρίσκεται η γνωστή παραλία της Δασσιάς.
Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό ακίνητο, ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας αλλά και ιδιαίτερης ομορφιάς, το οποίο αποτέλεσε λίκνο του κερκυραϊκού τουρισμού που φιλοξένησε ακόμη και αυτοκράτορες, αλλά και την ελίτ παλαιότερων δεκαετιών, ώσπου κάποια στιγμή αφέθηκε στη μοίρα του, να ρημάζει.
Το ιστορικό του κτιρίου είχε καταγράψει ο Σπύρος Ν. Καλούδης, σύμφωνα με το corfuland.gr στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες … στο σήμερα» που εκδόθηκε από την κοινότητα κάτω Κορακιάνας το 1994:
Ο βαρόνος Μπιμπέλι από το Λιβόρνο
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Φανή Ροδοκανάκη, κληρονόμος του Αντώνιου Πολυλά ιδιοκτήτη του παλιού πύργο στο σημερινό Καστέλλο, παντρεύτηκε τον λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μπιμπέλη, ο οποίος και άρχισε την ανακατασκευή του παλιού πύργου. Και το μετέτρεψε σε παράδεισο. Ο Μπιμπέλι γοητεύτηκε από το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής και αποφασίζει να αναπαλαιώσει τον πύργο. Μάλιστα, λέγεται ότι στα αρχεία της Βενετίας ανακάλυψε τα σχέδια του ίδιου αυτού πύργου των Πολυλάδων και γυρίζοντας στην Κέρκυρα ανέθεσε στους πιο φημισμένους τεχνίτες την υλοποίηση του έργου, για το οποίο δούλεψαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωριών Ανω και Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου.Το έργο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά.
Νέα κτίρια κτίστηκαν, ο κήπος εμπλουτίστηκε με σπάνια φυτά, ενώ η βίλα, όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι, με τους δύο πανέμορφους πύργους της, ο ένας φλωρεντιανού και ο άλλος γοτθικού ρυθμού, επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα που ήρθαν από την Ευρώπη. Κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 1900 θα περάσουν από το Καστέλλο οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής. Από το 1936 έως το 1940 και ενώ η ιδιοκτησία του Καστέλλο έχει περάσει στον γιο του Μπιμπέλη, Αλεσάντρο Μπιμπέλη, φιλοξενήθηκε εκεί ο Γεώργιος Β'. Το Πάσχα και τον Αύγουστο του 1936 πέρασε εκεί και ο Ιωάννης Μεταξάς. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Εθνους, από το Καστέλλο πέρασαν ακόμη και ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β', ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος ο Α' και πολλοί άλλοι.
Το 1940 το Καστέλλο κατάσχεται ως εχθρική περιουσία και στην Κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και σαν κατοικία του Γερμανού διοικητή. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Καστέλο λεηλατήθηκε και μέχρι το 1952 έχει ερημώσει. Το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοίκιασε το χώρο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις, ενώ την ίδια εποχή το επισκέφθηκε ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1957 το Καστέλλο θα αποκτήσει μια δεύτερη ζωή. Το νοικιάζει ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας ο οποίος το ανακαινίζει. Κάπως έτσι η αίγλη και πολυτέλεια επιστρέφουν στο Καστέλλο. Και πάλι, οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής θα περάσουν από εδώ έως και το 1982 όταν η οικογένεια Μπούα διακόπτει τη λειτουργία του λόγω υπερόγκων οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ «το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο ‘’CASTELLO’’ (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια. Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση. Το κτήριο CASTELLO BIBELLI, το κέλυφος του CASTELLINO καθώς και τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων (2 διωρόφων και ενός ισογείου) χαρακτηρίστηκαν ως ακίνητα μνημεία με την έννοια της διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002, δηλαδή νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, εθνολογική, ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία».