Ένα νέο νησί, και μάλιστα το βορειότερο του κόσμου, ανακάλυψαν κατά λάθος Δανοί επιστήμονες ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης πίστεψαν αρχικά ότι είχαν φθάσει στο Oodaaq, ένα νησί, που ανακάλυψε μια ομάδα συμπατριωτών τους το 1978, για να συλλέξουν δείγματα στη διάρκεια αποστολής τους τον περασμένο Ιούλιο. Αλλά όπως συνειδητοποίησαν αργότερα από αναρτήσεις άλλων στα social media, που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα, είχαν πατήσει πόδι σε ένα νησί περίπου 780 μέτρα βορειοδυτικά.
«Είχαμε πειστεί ότι το νησί στο οποίο στεκόμασταν ήταν το Oodaaq, που είχε καταγραφεί μέχρι τότε ως το βορειότερο του κόσμου», είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Μόρτερν Ρας, του τμήματος Γεωεπιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του πανεπιστημίου. «Αλλά όταν ανήρτησα φωτογραφίες του νησιού και τις συντεταγμένες του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ομάδα Αμερικανών “κυνηγών νησιών” τρελάθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια», ανέφερε.
Το νησί δεν έχει ακόμη βαφτιστεί κι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Oodaaq ανοικτά του ακρωτηρίου Morris Jesup, του βορειότερου σημείου της Γροιλανδίας κι ενός από τα βορειότερα σημεία στεριάς στη Γη. Το μικρό νησάκι προφανώς αποκαλύφθηκε μετά από το λιώσιμο και τις μετακινήσεις πάγων. Έχει έκταση περίπου 30 επί 60 μέτρα και ύψος τρία με τέσσερα από τη στάθμη της θάλασσας, ανέφερε το Πανεπιστήμξιο της Κοπεγχάγης. Η ομάδα των ερευνητών, πάντως, δεν θεωρεί ότι η ανακάλυψή τους είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρότειναν να βαφτιστεί το νησί “ Qeqertaq Avannarleq”, που σημαίνει «το βορειότερο νησί» στην τοπική διάλεκτο της Γροιλανδίας. Αποτελείται κυρίως από λάσπη του βυθού και πέτρες που έμειναν στο σημείο από παγόβουνα που μετακινήθηκαν, αλλά δεν αναμένεται να επιβιώσει για πολύ. «Ουδείς γνωρίζει πόσο θα επιζήσει. Θεωρητικά θα μπορούσε να εξαφανιστεί με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα», είπε ο Ρας.