Μια Βρετανίδα ξεναγός, η Ζόι Στίβενς, ισχυρίζεται ότι όλοι... έχουν «λάθος» άποψη για τη Βόρεια Κορέα. Η κριτική που δέχεται σφοδρή, με πολλούς να την κατηγορούν για προπαγάνδα.
Η 31χρονη Ζόι από το Λίβερπουλ έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα 30 φορές από τον Μάρτιο του 2016, συνοδεύοντας πλήθος τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Ενώ παραδέχεται ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή προβλημάτων και παρά την παραδοχή ολόκληρη του πλανήτη ότι δεν μιλάμε για μια κανονική χώρα, η Ζόι επιμένει ότι είναι απλώς ένα «κανονικό» μέρος για να ζει κανείς.
Οι ομάδες ταξιδεύουν με αναλογία δύο ξεναγών ανά έναν τουρίστα και δεν πρέπει να βγάζουν ποτέ φωτογραφίες με καρικατούρες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.
Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να βοηθά τη Ρωσία
Η Ζόι ανεβάζει βίντεο στο TikTok με σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Πιονγκγιάνγκ. Η κριτική που δέχεται είναι σφοδρή, με πολλούς να της επισημαίνουν ότι τα βίντεό της και ότι ο τρόπος που τα παρουσιάζει είναι σαν να προπαγανδίζει υπέρ του καθεστώτος.
Η ίδια επιμένει ότι στόχος της είναι να δείξει την «ανθρώπινη πλευρά της Βόρειας Κορέας».
«Πολλοί ξένοι νομίζουν ότι οι άνθρωποι εκεί πεινάνε και προσπαθούν να δραπετεύσουν. Αλλά στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συνεχίζουν την καθημερινή τους ζωή κανονικά. Μου αρέσουν οι πεζοπορίες στη βόρεια ύπαιθρο και στην Πιονγκγιάνγκ, αγαπώ απλώς να πίνω καφέ και να φτιάχνω τα μαλλιά μου», λέει η Βρετανή ξεναγός σαν η Βόρεια Κορέα να είναι μια χώρα όπως όλες οι άλλες του κόσμου.
Πριν η χώρα κλείσει τα σύνορά της λόγω της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020, η Ζόι πήγαινε σχεδόν κάθε μήνα. Τον Μάρτιο του 2025 επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.
Οι ξεναγήσεις της ξεκινούν από το Πεκίνο και καταλήγουν στην Πιονγκγιάνγκ. Κάθε φορά, πρέπει να περάσει από μία μονοώρη ενημέρωση κανόνων.
Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείς ως ταξιδιώτης:
- Σε φωτογραφίες του Κιμ απαιτείται σεβασμός.
- Απαγορεύεται η φωτογράφιση στρατιωτικών χώρων ή εργοταξίων.
- Οι ταξιδιώτες πρέπει να μένουν μαζί ως ομάδα - οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες δεν επιτρέπονται.
- Πάντα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεναγοί παρόντες.
Η ίδια επιμένει ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι επικίνδυνη εφόσον τηρείς τους κανόνες.
Παρά την κριτική που δέχεται στα social media, λέει ότι ποτέ δεν ένιωσε κίνδυνο στην Πιονγκγιάνγκ και έχει κάνει φιλίες εκεί - αν και είναι δύσκολο να κρατά επαφή λόγω των περιορισμών στις διεθνείς κλήσεις και στο διαδίκτυο.
«Βλέπω πώς το περιεχόμενό μου μπορεί να μοιάζει με προπαγάνδα», λέει.
«Αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος δεν νιώθει άνετα βλέποντας μια μη-αρνητική πλευρά της Βόρειας Κορέας. Δεν προσπαθώ να την προωθήσω. Πρέπει να πω ότι το αγαπημένο μου πράγμα στις επισκέψεις μου είναι οι άνθρωποι πάνω κι από το φαγητό ή τα αξιοθέατα».
Οπως είναι γνωστό η Βόρεια Κορέα είναι ένα αυταρχικό, υπερσυγκεντρωτικό κράτος, το πιο απομονωμένο στον σύγχρονο κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις και αφιερώνει σημαντικούς πόρους στα παράνομα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Οι πληροφορίες που έρχονται για τη ζωή των πολιτών είναι σε πολλές περιπτώσεις εξοργιστικές.
Ο δικτάτορας ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν απασχολεί -πέραν όλων των άλλων- συχνά τα ΜΜΕ στη Δύση με τους σκληρούς κανόνες κάτω από τους οποίους έχει οργανωθεί η ζωή στη χώρα και όλους τους απίστευτους περιορισμούς κάτω από τους οποίους ζουν οι βορειοκορεάτες λόγω του καθεστώτος.
Νωρίτερα αυτό το μήνα η Βόρεια Κορέα έθεσε μια ξαφνική «παύση» στην τουριστική κίνηση της Δύσης.