Δύο αδελφές, η Oana και η Jasmin Αristide, με καταγωγή από τη Ρουμανία, την Υεμένη και τη Σουηδία αλλά και με παππού Έλληνα, ήρθαν στην Σύρο και άνοιξαν ένα υπέροχο ξενοδοχείο, το Aristide Hotel.
Μάλιστα, έδωσαν στο ξενοδοχείο τους το ελληνικό επώνυμό τους, που ήταν και το επώνυμο του παππού τους.
Τα δύο κορίτσια ήρθαν για διακοπές στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το ερωτεύτηκαν και θέλησαν να αγοράσουν ένα σπίτι εκεί. Τελικά κατέληξαν να αγοράσουν ένα πανέμορφο νεοκλασικό palazzo και να το μετατρέψουν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που όμοιό του δεν υπάρχει στη Σύρο.
Το νεοκλασικό στα Βαπόρια ήταν κάποτε αρχοντικό οικογένειας εμπόρων κλωστοϋφαντουργίας και μεγαλοεφοπλιστών και κρύβει μεγάλη ιστορία. Έχει στοιχεία Art Deco, τα οποία οι δύο αδελφές επέλεξαν να διατηρήσουν με σεβασμό προς την παράδοση, το παρελθόν και την ομορφιά του.
Η ονειρεμένη ταράτσα του είναι μία από τις πιο όμορφες σε όλες τις Κυκλάδες, ενώ είναι πολυδιαφημισμένη στα ΜΜΕ του εξωτερικού και viral στα social media.
Στο Aristide δίνουν έμφαση στο εκλεκτό φαγητό και το ποτό, με ντόπια ελληνικά προϊόντα ενώ διοργανώνουν υπέροχα πικνίκ, που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στους επισκέπτες.
Φέτος, το ξενοδοχείο πήρε το πολυπόθητο κλειδί από τον Οδηγό Michelin ενώ η ιστορία των αδελφών έφτασε μέχρι και την πόρτα του Netflix.

Η Oana Αristide μίλησε στο Iefimerida.gr για την απόφασή τους να μετατρέψουν ένα νεοκλασικό σε ξενοδοχείο στην κοσμοπολίτικη Σύρο...
Πώς αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα;
Η αδελφή μου κι εγώ έχουμε καταγωγή από την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Υεμένη και τη Σουηδία. Εκείνη είναι γιατρός και εγώ είμαι οικονομολόγος και συγγραφέας. Ανακαλύψαμε τη Σύρο χάρη σε έναν φίλο που μετακόμισε στο νησί και μου άρεσε τόσο πολύ που κατέληξα να περνάω εδώ κάθε καλοκαίρι τις διακοπές μου.
Στην πραγματικότητα ψάχναμε να αγοράσουμε ένα μικρό εξοχικό διαμέρισμα για εμάς, αλλά τα πράγματα ξέφυγαν θεαματικά όταν ερωτευτήκαμε αυτό το νεοκλασικό palazzo. Καθώς ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε να λειτουργήσει ήταν να το μετατρέψουμε σε επιχείρηση, αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε. Το να πούμε ότι δεν ξέραμε σε τι μπλέκαμε είναι λίγο!
Πώς προέκυψε το Aristide στη Σύρο; Γιατί το ονομάσατε έτσι;
Αristide είναι το επώνυμό μας. Ο παππούς της μητέρας μας ήταν Έλληνας μετανάστης δεύτερης γενιάς στη Ρουμανία και οι αρχές εκεί συνήθιζαν να προφέρουν στα λατινικά τα ξένα ονόματα.

Πείτε μας περισσότερα για την αρχιτεκτονική του. Ποια είναι η σχέση του με την κοσμοπολίτισσα Σύρο και την ιστορία του τόπου;
Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 από μια οικογένεια εμπόρων κλωστοϋφαντουργίας και μεγαλοεφοπλιστών στην αριστοκρατική γειτονιά των Βαποριών. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου. Ήταν το οικογενειακό τους σπίτι για αρκετές γενιές, μέχρι που έφυγαν από την Ελλάδα. Το κτίριο είναι ένα από τα τελευταία νεοκλασικά αρχοντικά που χτίστηκαν στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου έχει κάποια χαρακτηριστικά Art Deco, και γενικά οι τεχνικές κατασκευής ήταν πιο σύγχρονες συγκριτικά με τα περισσότερα νεοκλασικά σπίτια όπως σκυρόδεμα στις οροφές αντί για ξύλο.

Έχει οροφές ύψους 5 μέτρων, μαρμάρινες σκάλες και δωρικούς κίονες από Πεντελικό μάρμαρο. Το σπίτι ήταν εκπληκτικά καλοφτιαγμένο και ευρύχωρο και ευτυχώς κανένας από τους επόμενους ιδιοκτήτες δεν άλλαξε το κτίριο με οποιονδήποτε τρόπο. Θέλαμε πραγματικά να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση, γι' αυτό κάναμε ελάχιστες αλλαγές στη διαρρύθμιση. Γι' αυτό και αρκετά από τα μπάνια μας είναι 20 τ.μ., μεγαλύτερα δηλαδή από τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων. Με αυτόν τον τρόπο διατηρήσαμε και τις διακοσμήσεις στην οροφή και τις όμορφες τοξωτές πόρτες.

Τι θα βρει ο επισκέπτης στο Aristide; Τι του προσφέρει και γιατί να το επιλέξει για τις διακοπές του;
Σχεδιαστικά, κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε την αίσθηση ενός όμορφου σπιτιού και ελπίζουμε ότι κανείς βλέποντας τα δωμάτιά μας δεν θα σκεφτεί «δωμάτιο ξενοδοχείου». Η φιλοσοφία μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά υλικά - μασίφ ξύλο, μάρμαρο, ορείχαλκο, γυαλί - σε όλα, τίποτα που να μοιάζει ψεύτικο.
Δώσαμε μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, όχι μόνο στα τυπικά πράγματα που όλοι περιμένουν σε ένα ξενοδοχείο, και είναι ικανοποιητικό να βλέπουμε ότι οι επισκέπτες το εκτιμούν πραγματικά και παρατηρούν πράγματα όπως οι ορειχάλκινοι διακόπτες φωτισμού ή οι ανάγλυφοι πυροσβεστήρες. Υπάρχει πολύ σκανδιναβικό και ιταλικό ντιζάιν και πολύ ελληνικό μάρμαρο. Υπάρχουν πρωτότυπα έργα τέχνης παντού, και συχνά πρόκειται για πιο προκλητική και ασυνήθιστη τέχνη, καθώς θέλαμε και πάλι να αποφύγουμε την άχαρη ατμόσφαιρα των περισσότερων ξενοδοχείων. Φιλοξενούμε συχνά εκθέσεις, καθώς έχουμε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Επειδή δίνουμε έμφαση στην άνεση και την απόλαυση, προσπαθήσαμε να κάνουμε τη διαμονή των επισκεπτών όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστη. Ο κατάλογος των όσων βρίσκουν οι επισκέπτες στα δωμάτιά τους είναι όσο το δυνατόν πληρέστερος - για παράδειγμα, όχι μόνο στεγνωτήρα μαλλιών, αλλά και πρέσα, ψαλίδι για μπούκλες, steamer, ηχεία (πλωτά ηχεία για τα δωμάτια της πισίνας), καλώδια προέκτασης, φορτιστές, ένα πλήρες σετ περιποίησης σώματος και προσώπου, όπως μάσκες και κρέμες προσώπου, peeling, καθαριστικό, οδοντόβουρτσα, προϊόντα γυναικείας υγιεινής κ.λπ.
Η ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου είναι επαγγελματική αλλά χαλαρή. Πιστεύουμε ότι η πολυτέλεια δεν χρειάζεται να είναι επιτηδευμένη. Από την αρχή, αναζητήσαμε προσωπικό που είναι πρωτίστως ευγενικό και εξυπηρετικό, καθώς όλα τα υπόλοιπα μπορούν να διδαχθούν.

Το φαγητό και το ποτό είναι ένα μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου, και το εστιατόριό μας έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το ξενοδοχείο και έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ το μπαρ είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα μπαρ ξενοδοχείου. Ο bartender μας ο Κωνσταντίνος, είναι ένα αστέρι και οι επισκέπτες μας λατρεύουν τα cocktails του.
Όπως ακριβώς με το κτίριο και την επίπλωση, έτσι και στο φαγητό και το ποτό δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και τα πραγματικά υλικά. Διοργανώνουμε επίσης εκδηλώσεις που χρησιμεύουν ως πύλη εισόδου στη ζωή στη Σύρο - το διάσημο πλέον «πικνίκ» μας από τη φάρμα στο τραπέζι στον κήπο ενός ιστορικού αρχοντικού, γευσιγνωσίες ελληνικών και κυκλαδίτικων κρασιών και μαθήματα μαγειρικής.

Είναι ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα ξενοδοχεία ενώ η ταράτσα του είναι viral στα social media...
Είχαμε μια αρκετά δύσκολη αρχή με την πανδημία να ξεσπά ακριβώς την ώρα που έπρεπε να ανοίξουμε, και αυτό μετά από δύο χρόνια επίπονης ανακαίνισης, αλλά πρέπει να πω ότι αντισταθμίστηκε από άποψη τύχης μέσω της προβολής που είχαμε από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορώ πραγματικά να το εξηγήσω - δεν είχαμε εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων, προϋπολογισμό ή άτομο μάρκετινγκ μέχρι το 2022 και μέχρι τότε ήμασταν ήδη το πιο προβεβλημένο ελληνικό ξενοδοχείο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πιθανότατα έχει να κάνει με το ότι ήταν τόσο διαφορετικό από αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι για τα ξενοδοχεία των ελληνικών νησιών και με το γεγονός ότι η Σύρος ήταν ένας άγνωστος προορισμός. Είμαι πολύ, πολύ ευγνώμων γι' αυτό.

Η ταράτσα, ναι - έχει προβληθεί εκτενώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμάμαι ότι το Conde Nast Traveller έκανε κάποτε μια δημοσκόπηση σχετικά με το «Ποια είναι καλύτερη - η Ιταλία ή η Ελλάδα;» και η φωτογραφία που εκπροσωπούσε την Ελλάδα ήταν η ταράτσα μας. Υποθέτω ότι είναι απλά εξωφρενικά φωτογενής! Αλλά οι φωτογραφίες εξακολουθούν να μην μπορούν να αποτυπώσουν ακριβώς την αίσθηση του να ανεβαίνεις τα τελευταία σκαλοπάτια και να βγαίνεις σε αυτή την ανοιχτή έκταση.
Σας προσέγγισε και το Netflix για συνεργασία. Tι ακριβώς συνέβη;
Μας προσέγγισαν αρκετές φορές ατζέντηδες και παραγωγοί του Χόλιγουντ με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς Netflix. Υπήρχαν δύο ξεχωριστές προτάσεις - μία για μια σειρά σχετικά με τη δημιουργία του ξενοδοχείου, και μία που έμοιαζε περισσότερο με ένα σκηνικό τύπου ριάλιτι, όπου λίγο-πολύ θα κάναμε το ίδιο πράγμα, αλλά κάπου αλλού.
Νοητικά δυσκολεύτηκα με τη συγγραφή της πρώτης, καθώς απαιτούσε να αποδώσω μυθιστορηματικά πραγματικούς ανθρώπους και γεγονότα - δηλαδή να γράψω μια ιστορία που θα ήταν κατά το ήμισυ αληθινή γεννημένη από την πραγματική μας ιστορία. Δεν μπορούσα να το κάνω. Το δεύτερο το απορρίψαμε επειδή δεν είχαμε την ενέργεια να ξεκινήσουμε από το μηδέν ένα μεγάλο έργο.

Φέτος, πήρατε και το πολυπόθητο κλειδί από τον Οδηγό Michelin…
Είναι μεγάλη τιμή να είμαστε μεταξύ των πρώτων ξενοδοχείων στην Ελλάδα που έχουν ένα κλειδί Michelin. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλά ψεύτικα, ανούσια βραβεία και τίτλοι στη φιλοξενία - λαμβάνουμε καθημερινά email που μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε στο «κορυφαίο βραβείο πολυτελείας» με αντάλλαγμα μια μικρή αμοιβή, και έτσι είναι ωραίο να υπάρχουν ακόμα μερικά βραβεία και αναγνωρίσεις εκεί έξω που έχουν σημασία και νόημα, και είναι «γνήσια», όπως το κλειδί Michelin, οι διακρίσεις του National Geographic και του Conde Nast που λάβαμε, η ιδιότητα μέλους των Small Luxury Hotels (πραγματοποιούν πραγματικά πολύ λεπτομερείς ετήσιους ελέγχους). Είναι καλό για τους ταξιδιώτες να έχουν αξιόπιστες συστάσεις και είναι καλό για τα ξενοδοχεία που καταβάλλουν προσπάθεια για να λάβουν αναγνώριση.

Πείτε μας και για το εστιατόριό σας. Τι ξεχωριστό θα δοκιμάσουμε εκεί;
Το φαγητό μπορεί πραγματικά να φτιάξει ή να χαλάσει τις διακοπές, και γι' αυτό θέλαμε το εστιατόριό μας να ανταποκρίνεται στο επίπεδο του ξενοδοχείου. Ο σεφ μας Μιχάλης Γιωργακάκος εκτιμά ιδιαίτερα τις τοπικές παραδόσεις, γι' αυτό και σερβίρουμε ένα μικρό μενού που αλλάζει εποχιακά, με έμφαση στα κυκλαδίτικα και μεσογειακά υλικά και στα ελληνικά κρασιά.
Το πρωινό μας είναι σε μεγάλο βαθμό «του τόπου» - έχουμε αντισταθεί στις ξένες επιρροές και έτσι για παράδειγμα αντί για σολομό έχουμε καπνιστή ελληνική πέστροφα ή μεσογειακό τόνο, οι συνταγές για τις ομελέτες είναι τοπικές - και είναι μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τοπικά υλικά και να μάθουν ότι ακόμη και τα βότανα και τα μπαχαρικά που γνωρίζουν από αλλού, εδώ στις Κυκλάδες είναι υπέροχα και ασυνήθιστα αρωματικά.

Τα πικνίκ μας πολλοί επισκέπτες τα αναφέρουν ως μία από τις αγαπημένες τους εμπειρίες διακοπών. Πραγματοποιούνται στον κήπο ενός από τα πιο όμορφα ιδιωτικά νεοκλασικά αρχοντικά στην Ελλάδα και είναι ουσιαστικά ένα ιδιωτικό γλέντι με ελληνικές σπεσιαλιτέ. Υπάρχει κάτι μαγικό στην ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί και στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του γεύματος - οι άνθρωποι κάνουν φίλους, ορκίζονται να επιστρέψουν, φέρνουν την οικογένεια και τους φίλους τους… Είναι πάντα μια χαρά για εμάς να βλέπουμε πόση απόλαυση μπορεί να αντληθεί από ένα γεύμα.
