Αν το δίλημμα είναι «βουνό ή θάλασσα», αποδράστε σε έναν προορισμό που συνδυάζει και τα δύο.
Αν και βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα από το καλοκαίρι, πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να επιλέξουν, αυτή την περίοδο, προορισμούς που να συνδυάζουν αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Με τα τερτίπια του καιρού να έχουν το πρώτο λόγο, τα μέρη που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα εξασφαλίζουν περισσότερες επιλογές.
Στη χώρα μας έχουμε όμορφους προορισμούς για κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο όταν ένας οικισμός ή μια κωμόπολη επιτρέπει να βρίσκεσαι στο βουνό και σε μόλις λίγα λεπτά να απολαμβάνεις τις βουτιές σου, παραμένει στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών σε κάθε αφορμή για απόδραση εκτός πόλης.
Επιλέξαμε τρεις προορισμούς που παντρεύουν το βουνό με τη θάλασσα και υπάρχει η επιλογή να φτιάξετε ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες και να επισκεφθείτε όμορφα μέρη σε κάθε σημείο της Ελλάδας.
Ραψάνη (Λάρισα)
Στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μέτρα και πανοραμική θέα το Αιγαίο Πέλαγος, είναι φωλιασμένο ένα από τα ωραιότερα χωριά της Λάρισας με πλούσια ιστορία, η Ραψάνη.
Το ιστορικό χωριό, βάση των οθωμανικών στοιχείων, φέρεται να έχει ξεκινήσει από τον 15ο αιώνα, όπου στο πέρασμά τους κατάφερε να αναπτυχθεί οικονομικά, με απόγειο τον 18ο αιώνα.
Στο χωριό υπάρχουν 6 νερόμυλοι, όπου χρονολογούνται από το 12ο ως τον 13ο αιώνα, αποδεικνύοντας πως υπήρξε μια ακμάζουσα βυζαντινή πόλη με περισσότερα από 900 χρόνια ιστορία, καταφέρνοντας να γίνει η πιο εμπορική πόλη του Ολύμπου.
Το σκηνικό στο χωριό είναι πανέμορφο με την κεντρική πλατεία να είναι σκαρφαλωμένη στο υψόμετρο και σε κάθε γειτονιά να τρέχουν νερά από τις πηγές του Ολύμπου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως ο Μ. Καραγάτσης αγάπησε το μέρος στο οποίο παραθέριζε, και το ψευδώνυμο «Καραγάτσης» προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στο χωριό. Από τη Ραψάνη είχε περάσει και ο Κοσμάς ο Αιτωλός, όπου έχει χτιστεί εκκλησάκι προς τιμήν του.
Στα αξιοθέατα του χωριού είναι το μουσείο οίνου και αμπέλου Ραψάνη, η μονή των Αγίων Θεοδώρων, και η δημοτική βιβλιοθήκη, όπου υπάρχει το μοναδικό σωζόμενο βιβλίο με την ιστορία του τόπου.
Λιτόχωρο (Πιερία)
Το Λιτόχωρο, η γραφική κωμόπολη της Πιερίας, δεσπόζεις στις πλαγιές του Ολύμπου και είναι γνωστό ως η πύλη για την κατοικία των 12 θεών του Ολύμπου. Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για να εξερευνήσετε την περιοχή, ωστόσο αυτή την περίοδο είναι η καλύτερη, καθώς το μέρος συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα.
Είτε θέλετε να ξεκινήσετε πεζοπορία στο βουνό, είτε να ρίξετε μια βουτιά στη θάλασσα, στην περιοχή της Πλάκας -ακόμα και στη Λεπτοκαρυά, που είναι σε κοντινή απόσταση-, το Λιτόχωρο είναι το μέρος για να τα συνδυάσετε, αφήνοντάς σας εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Αξίζει να πεζοπορήσετε στην ορεινή διαδρομή Λιτόχωρο - Πριόνια, όπου θα αποζημιωθείτε με τη φύση, να επισκεφθείτε τους καταρράκτες Ορλιάς και το Ναυτικό Μουσείο - παλαιότερα οι κάτοικοι της κωμόπολης ήταν κυρίως ναυτικοί.
Τσαγκαράδα (Πήλιο)
Στο βουνό των Κενταύρων βρίσκεται η Τσαγκαράδα, από τα ωραιότερα μέρη του Πηλίου, που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα και είναι προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου.
Ο επισκέπτης θα χαθεί μέσα στα σοκάκια του χωριού, πρόκειται για το δημοφιλέστερο του Ανατολικού Πηλίου, όπου κρατάνε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, θα δει από κοντά την όμορφη πλατεία με τον πλάτανο, ο οποίος είναι πάνω από έναν αιώνα και αποτελεί έναν από τους γηραιότερους της Ευρώπης, ενώ αξίζει από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής να φτάσετε με τα πόδια στην κεντρική πλατεία, σε μια διαδρομή με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το παλιό γεφύρι - σήμα κατατεθέν του τόπου.
Στην Τσαγκαράδα αξίζει να περπατήσετε σε μονοπάτια, να κάνετε σπορ, όπως ποδήλατο, βουνό, και φυσικά να κολυμπήσετε σε φανταστικά νερά, ενώ ενδιαφέρον έχει η γαστρονομία του τόπου, με τις πίτες, το σπετζοφάι και τα γλυκά του κουταλιού να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Φωτογραφίες: Shutterstock