Αγίου Πνεύματος: Απόδραση στη Λέσβο -Τι αξίζει να κάνετε στο νησί, τα γραφικά χωριά και οι τοπ στάσεις για φαγητό και γλυκό - iefimerida.gr

Αγίου Πνεύματος: Απόδραση στη Λέσβο -Τι αξίζει να κάνετε στο νησί, τα γραφικά χωριά και οι τοπ στάσεις για φαγητό και γλυκό

Η αρχοντική πόλη της Μυτιλήνης
Η αρχοντική πόλη της Μυτιλήνης / Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Η Λέσβος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, είναι ιδανική πρόταση για τις καλοκαιρινές διακοπές και για να αποδράσετε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Πανέμορφα χωριά, πολλά αξιοθέατα και μια πλούσια γαστρονομία που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

Η αρχοντιά του ξεχωριστού αυτού τόπου, τα γραφικά χωριά, ο υδροβιότοπος, τα κάστρα και οι εικόνες που συνθέτουν το κάδρο, με φόντο το μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού, ενέπνευσαν σπουδαίους καλλιτέχνες να υμνήσουν τη Λέσβο, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και ένα μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ που ξεκινά από τον τόπο που γεννήθηκε η Σαπφώ, η «10η μούσα», όπως έχει χαρακτηριστεί, η Λέσβος είναι η ιδανική απόδραση για ολιγοήμερες διακοπές. Πρόκειται για ένα μεγάλο νησί με κάποιες από τις αποστάσεις να είναι πολύωρες, ωστόσο μια επίσκεψη στο μέρος που ύμνησε ο Ελύτης είναι μια εμπειρία.

Αν δείτε το νησί από ψηλά, φαίνονται οι έντονες αντιθέσεις του: η μία πλευρά καταπράσινη και η άλλη άνυδρη. Άλλωστε, το νησί με την ενδιαφέρουσα γαστρονομία είναι διαφορετικό σε κάθε πλευρά, με κοινό παρονομαστή τα πολλά αρώματα -μην ξεχνάμε πως είναι και η πατρίδα του ούζου, ενός αποστάγματος με διεθνή αναγνωρισιμότητα που φτιάχνεται με μείξη εκλεκτών μπαχαρικών.

Μυτιλήνη
Η αρχοντική Μυτιλήνη

Η Λέσβος, που διαθέτει έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους, δεν είναι μονοδιάστατη και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών: από όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, από οικογένειες που επιθυμούν να απολαύσουν πιο ήρεμες διακοπές σε οικισμούς πάνω στη θάλασσα και, φυσικά, όσους αναζητούν ένα διαφορετικό τοπίο από το κυκλαδίτικο. Η πρωτεύουσα της Λέσβου, η Μυτιλήνη, στέκεται αρχοντική και επιβλητική γύρω από το λιμάνι και διαθέτει έντονη ζωή κάθε εποχή του χρόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέσβος: Τα αξιοθέατα του νησιού

Κάστρο Μυτιλήνης

Στην πόλη της Μυτιλήνης, μεταξύ ενός καταπράσινου πευκώνα και της θάλασσας, βρίσκονται μέχρι σήμερα τα απομεινάρια του κάστρου, το οποίο πιθανολογείται πως έχει κτιστεί κατά τη Βυζαντινή περίοδο, στα χρόνια του Ιουστινιανού. Μάλιστα, το κάστρο, που στέκει επιβλητικό στη βόρεια πλευρά της πόλης, διατηρείται σε καλή κατάσταση και αξίζει να το επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας -προτιμήστε τις απογευματινές ώρες, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Από την ιστορία του κάστρου μαθαίνουμε ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν και τo παλάτι, ο «Πύργος της Βασίλισσας», ενώ τόσο στις πύλες όσο και σε άλλα σημεία του κάστρου υπάρχουν οικόσημα των Παλαιολόγων και των Γατελούζων.

Απολιθωμένο Δάσος και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι

Το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι συγκαταλέγεται στα δύο μεγαλύτερα τέτοιους είδους στον κόσμο -το άλλο βρίσκεται στην Αριζόνα. Το απολιθωμένο δάσος φαίνεται πως σχηματίστηκε κατά την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που συνέβη στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι και το ανάγλυφο του εξωτερικού φλοιού, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985.

Το 1987 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές στο Πάρκο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ενώ από το 1997 πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 στο Σίγρι και έχει ως σκοπό τη μελέτη, ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Από το 2000, το Μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Πρόκειται για μονώροφο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που χαρακτηριστικό της εξωτερικής του όψης είναι η λιθοδομή από γκρίζα λάβα, υλικό που κυριαρχεί στην περιοχή.

Η κεντρική είσοδος του κτιρίου οδηγεί τον επισκέπτη του Μουσείου σε έναν ευρύχωρο προθάλαμο. Στη νότια πλευρά του κτιρίου βρίσκονται οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι, ενώ στη βόρεια πλευρά ο επισκέπτης συναντά την αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, τους χώρους διοίκησης, την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, τη βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια έρευνας και συντήρησης των απολιθωμάτων. Παράλληλα, διαθέτει οργανωμένα ερευνητικά εργαστήρια για την υλοποίηση ερευνητικών δράσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υδροβιότοπος Καλλονής

Στην Καλλονή βρίσκεται ένας από τους υδροβιότοπους της χώρας μας. Το θέαμα είναι μοναδικό, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη, όπου μπορούν να δουν τα πτηνά από το παρατηρητήριο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος αναφέρεται και ως «Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» -λόγω της παρουσίας του μεγάλου φιλοσόφου εκεί, καθώς αφιέρωσε χρόνο για να μελετήσει την περιοχή και τη θαλάσσια ζωή που την περιβάλλει, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις του στο έργο του «Περί τα ζώα ιστορίαι».

Ο Κόλπος της Καλλονής αποτελεί τόπο συγκέντρωσης πολλών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και πολλών σπάνιων υδρόβιων πουλιών που είτε φωλιάζουν εκεί είτε πηγαίνουν περιστασιακά.

Μονή Ταξιαρχών

Το επιβλητικό μοναστήρι του Ταξιάρχη, Πολιούχος της Λέσβου, δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπου έρχονται από κάθε μέρος για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αρχαγγέλου και να αφήσουν τάματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το προαύλιο της Μονής των Ταξιαρχών
Το προαύλιο της Μονής των Ταξιαρχών
Τάματα που αφήνουν για τον Ταξιάρχη
Τάματα που αφήνουν για τον Ταξιάρχη

Μάλιστα, στην εκκλησία βρίσκεται η εικόνα του Αρχαγγέλου και, σύμφωνα με τον θρύλο που επικρατεί, το πρόσωπο του Μιχαήλ κοκκινίζει ή σκουραίνει, ανάλογα με το αν είναι ή όχι ευχαριστημένος με τον πιστό που έχει απέναντί του.

Οι τοιχογραφίες του Θεόφιλου

Στην περιοχή Καρύνη, ο δρόμος που πηγαίνει προς Αγιάσο, μέσα σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο υπάρχουν μέχρι σήμερα τοιχογραφίες του Θεόφιλου, ενώ ο ίδιος, όταν τις έφτιαχνε, ζούσε μέσα στην κουφάλα ενός δέντρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τοιχογραφία του Θεόφιλου / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Τοιχογραφία του Θεόφιλου / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Ο ζωγράφος, ο οποίος γεννήθηκε στη Λέσβο, από μικρός έδειξε την κλίση του στη ζωγραφική και την αγιογραφία, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν τοιχογραφίες ζωγραφισμένες από τον ίδιο, τις οποίες δημιούργησε προκειμένου να του δίνουν ένα πιάτο φαγητό.

Στη Βαρειά, τόπο γέννησης του σπουδαίου καλλιτέχνη, υπάρχει ένα μικρό μουσείο, όπου ο επισκέπτης θα δει 86 πίνακες που έχει ζωγραφίσει ο Θεόφιλος.

Λέσβος: Τα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε στις διακοπές σας

Η Λέσβος έχει όμορφα, γραφικά, ορεινά και παραθαλάσσια χωριά που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης, κατά την παραμονή του στο νησί. Πολλά από τα χωριά του νησιού είναι ευρέως γνωστά, καθώς -λόγω της αρχιτεκτονικής τους αλλά και της τοπικής γαστρονομίας- έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε πως σε πολλούς οικισμούς υπάρχει και η Σκάλα, που σημαίνει ότι το μέρος διαθέτει κι ένα κομμάτι παραθαλάσσιο. Από πολλά ορεινά χωριά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι μετακόμιζαν σε οικισμό δίπλα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πάρει το όνομα «Σκάλα».

Φέτος, στο νησί που αγάπησαν οι καλλιτέχνες και εμπνεύστηκαν από την ομορφιά του θα πραγματοποιηθεί μια νέα πολιτιστική δράση, το «Saphho Lesvos Festival», από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου, στη γενέτειρα της «10ης μούσας», όπως αποκαλείται, που, εκτός από το να αναδείξει την εμβληματική προσωπικότητα και το έργο της Σαπφώς, φιλοδοξεί να φωτίσει τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στο «Sappho Lesvos Festival» θα συμμετέχουν ομιλητές και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι καθηγήτριες Sandra Boehringer, Laurie Laufer, Ευγενία Γιακουμοπούλου, Τασούλα Καραγεωργίου και Βενετία Κάντσα, αλλά και οι καλλιτέχνες Λάκης Λαζόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Ζήσης Ρούμπος, καθώς και η διεθνούς φήμης εικαστικός Julia Krahn.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλυβος: Ο παραδοσιακός οικισμός που απλώνεται κάτω από το Κάστρο

Αφήνοντας πίσω το χωριό Πέτρα, η διαδρομή οδηγεί στο γειτονικό Μόλυβο ή Μήθυμνα, έναν παραδοσιακό οικισμό με πάνω από 1.000 κατοίκους, που απλώνεται κάτω από το επιβλητικό κάστρο και έχει θέα τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.

Περπατώντας μέσα στα σοκάκια του τόπου, στο σημείο που είναι ο κόμβος με τα τουριστικά μαγαζιά, τα καφέ και τα μικρά ζαχαροπλαστεία, θα ενθουσιαστείτε με το χρώμα των λουλουδιών που απλώνονται, σχηματίζοντας κάτι σαν αψίδα.

Λέσβος οδοιπορικό
Ο Μόλυβος

Ο Μόλυβος έχει καταφέρει να διατηρήσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τα κομψά αρχοντικά -κάποια από τα οποία έχουν εντυπωσιακές σιδερένιες πόρτες, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές-, τα πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν στην κεντρική πλατεία και, φυσικά, τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέσβος αποδραση
Μέσα στο χωριό
Στην πλατεία
Στην πλατεία

Οι κάτοικοι του νησιού θα σας προτείνουν να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ωστόσο ο Μόλυβος είναι τόσο όμορφος κάθε ώρα της ημέρας -ωραία επιλογή και για να έχετε τη βάση των διακοπών σας.

Αγιάσος: Το ορεινό χωριό-κόσμημα της Λέσβου

Η Αγιάσος είναι μια πανέμορφη ορεινή κωμόπολη της Λέσβου, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Το μέρος είναι γνωστό για τα διάσημα κεραμικά του -να αναφέρουμε, όπως μάθαμε από τους κατοίκους, ότι ακολουθούν διαφορετική τεχνική από τον Μανταμάδο-, αλλά και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αγίασος Λέσβος
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Αγιάσου

Η Αγιάσος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως τα σπίτια είναι το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο -φαίνεται σαν να είναι ενωμένα μεταξύ τους, ενώ δεν έχουν κήπο, αλλά μπαλκόνια στα οποία, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυριαρχούν τα λουλούδια.

Μπαίνοντας στον παραδοσιακό οικισμό αφήστε το όχημά σας και εξερευνήστε, περπατώντας, αυτό το τόσο ξεχωριστό μέρος -από τη μια είναι τα σοκάκια με τα «ενωμένα» σπίτια και από την άλλη η πανέμορφη πλατεία του χωριού.

Οι κάτοικοι, που εξακολουθούν να διατηρούν την τοπική διάλεκτο, έχουν βάλει σε διάφορα σημεία το bar code Visit Agiasos, όπου σκανάροντας με το κινητό σας θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το μέρος και τα αξιοθέατα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα στο χωριό
Μέσα στο χωριό

Κάνοντας βόλτα στο χωριό, θα μυρίσετε την τοπική βασιλόπιτα που ψήνεται κάθε εποχή του χρόνου -πάνω από 35 χειροποίητα φύλλα με γέμιση μυζήθρα και κανέλα-, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε το καϊνάρι, ένα εξαιρετικό αφέψημα τσαγιού με ποικιλία βοτάνων.

Ερεσός: Ο γραφικός οικισμός που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Λέσβου είναι η Ερεσός και η Σκάλα Ερεσού -ουσιαστικά, Σκάλα λέγονται τα χωριά που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα.

Η απόσταση από τη Μυτιλήνη στην Ερεσό είναι μεγάλη, κάτι παραπάνω από μία ώρα οδήγησης, με το τοπίο να εναλλάσσεται. Ένα μέρος της διαδρομής είναι καταπράσινο, στη συνέχεια πιο γυμνό, καταλήγοντας πάλι σε πράσινο τοπίο, που από τα τέλη Ιουλίου έχει τα ωραιότερα σύκα του νησιού -φημισμένα σε όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ερεσός είναι πιθανότατα ο τόπος που γεννήθηκε η Σαπφώ, η σπουδαία ποιήτρια που ο Πλάτωνας έχει χαρακτηρίσει ως τη «10η μούσα». Συγκεντρώνει τουρισμό από οικογένειες μέχρι πιο εναλλακτικούς ταξιδευτές, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το μέρος, την ωραία παραλία και φυσικά το καλό φαγητό.

Ακόμα ένας οικισμός που έχει κρατήσει την αρχιτεκτονική του, ενώ στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο λόφος Βίγλα, όπου υπήρχε η Ακρόπολη του χωριού, και το μικρό λιμανάκι που έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα γλυπτά -εμπνευσμένα από τη Σαπφώ-, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εικόνα.

Σίγρι: Το ήσυχο απομονωμένο χωριό με το εντυπωσιακό Απολιθωμένο Δάσος

Η απόσταση από τη Μυτιλήνη για το παραθαλάσσιο Σίγρι είναι περίπου 2 ώρες και μετά από μια διαδρομή με πολλές στροφές θα βρεθείτε στο δυτικότερο άκρο του νησιού. Πρόκειται για ένα μικρό, ήσυχο χωριό, χωρίς πράσινο. Η φύση είναι «γυμνή» στο συγκεκριμένο σημείο, όμως το μέρος γοητεύει τους επισκέπτες.

Πριν ακόμα φτάσετε στο Σίγρι θα σας κάνουν παρέα τα εκθέματα που βρίσκονται διάσπαρτα από το Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο αξίζει και να επισκεφθείτε, όπως και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-πόλος έλξης ξένων επισκεπτών. Μάλιστα, το περσινό καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, το είχε επισκεφθεί ο Πιρς Μπρόσναν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλωμάρι: Η παραθαλάσσια κωμόπολη-«πατρίδα» του ούζου

Το Πλωμάρι είναι η παραθαλάσσια κωμόπολη του νησιού που έχει συνδέσει το όνομά της με το ούζο, μιας και είναι ο τόπος όπου δημιουργήθηκε το περιβόητο απόσταγμα, που κατάφερε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στα ιδιαίτερα συστατικά του.

Από τα ωραιότερα σημεία στο Πλωμάρι / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Από τα ωραιότερα σημεία στο Πλωμάρι / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Το Πλωμάρι, από τα πιο τουριστικά μέρη της Λέσβου, παλαιότερα υπήρξε σημαντικό λιμάνι, γνωρίζοντας μεγάλη άνθηση στο εμπόριο και τη βιομηχανία μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το Πλωμάρι
Το Πλωμάρι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν φτάσετε στο Πλωμάρι μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο ούζου Πλωμαρίου, όπου μέχρι σήμερα η νεότερη γενιά ακολουθεί την ίδια μυστική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, ενώ το ποτό εξακολουθεί να φτιάχνεται μέσα σε χειροποίητα καζάνια.

Περπατώντας στα σοκάκια του τόπου θα δείτε γειτονιές όπου περνάει και ποτάμι, χωρίς πλέον να υπάρχει νερό, αν και έχεις την αίσθηση πως είναι κάπως παρατημένες. Μάλιστα, υπάρχει και ένα μεγάλο εργοστάσιο σαπουνιού, το οποίο πλέον παραμένει κλειστό.

Βατερά: Ο οικισμός που προτιμούν οι οικογένειες

Το παραθαλάσσιο χωριό Βατερά είναι ιδανικός προορισμός για πιο ήσυχες και οικογενειακές διακοπές. Πρόκειται για έναν οικισμό που αποκτά ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και επιλέγεται από οικογένειες που θέλουν να περάσουν χρόνο δίπλα στη θάλασσα.

Στα Βατερά, η παραλία είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και είναι από τις πιο γνωστές της Λέσβου. Σε αυτό τον μικρό οικισμό θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια που υμνούν την παραδοσιακή κουζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μανταμάδος: Το ορεινό χωριό του «Ταξιάρχη» και της κεραμικής τέχνης

Το ορεινό χωριό Μανταμάδος φημίζεται για δύο λόγους: εκεί βρίσκεται η μονή του Ταξιάρχη και διατηρείται μια διαφορετική τεχνική κεραμικών που έχουν κάνει ξακουστό το μέρος.

Φτάνοντας στο Μανταμάδο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Εργαστήρι Παραδοσιακής Κεραμικής Τέχνης του Στέλιου Σταμάτη, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια αγγειοπλαστών και ο χώρος λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα. Ο κύριος Σταμάτης εξακολουθεί να φτιάχνει κεραμικά με τον παραδοσιακό τρόπο και η γυναίκα του τα ζωγραφίζει όλα στο χέρι. Μάλιστα, η τέχνη του έχει περάσει στην κόρη, η οποία συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

Στο εργαστήριο / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Στο εργαστήριο / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Στάση για φαγητό, γλυκό και από πού να προμηθευτείτε εκλεκτά τοπικά προϊόντα

Η Λέσβος στη γαστρονομία συναγωνίζεται την Κρήτη, καθώς, εκτός του ότι είναι ένα νησί αυτάρκες, με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, έχει μια πλούσια κληρονομιά από συνταγές των Μικρασιατών που βρέθηκαν στο νησί μετά την Καταστροφή του 1922.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαρδέλες Καλλονής, χειροποίητα ντολμαδάκια, παστά ψάρια, σουγάνια -κρεμμύδια γεμισμένα με κιμά-, κεφτεδάκια με ούζο, γεμιστά καλαμάρια, χτένια με ρύζι που φτιάχνονται σε πολλά σπίτια, μελιτζάνες ιμάμ, αντζούγιες, αρνάκι γεμιστό με συκωτάκια, γκιουζλεμέδες είναι μόνο μερικά από τα νόστιμα φαγητά που θα απολαύσετε σε ταβερνάκια και καφενεία.

Ψάρια και θαλασσινά είναι τοπ στην τοπική γαστρονομία
Ψάρια και θαλασσινά είναι τοπ στην τοπική γαστρονομία

Στάση για φαγητό να κάνετε στο μαγαζί της Στέλλας Δαγέλη, στην Αγιάσο, ένα γραφικό ταβερνάκι-καφενείο στην αρχή του χωριού, όπου η ιδιοκτήτρια και η αδελφή της φτιάχνουν εκλεκτά φαγητά. Από νόστιμα χειροποίητα κεφτεδάκια μέχρι κολοκυνθοανθούς γεμιστούς, αλλά και τοπικά τυριά, σαλάτες... Θα ενθουσιαστείτε με τις γεύσεις που βγαίνουν από την κουζίνα του μαγαζιού, θυμίζοντας φαγητό της μαμάς.

Στην Αγιάσο, να καθίσετε στο παραδοσιακό καφενείο «Καφές στη χόβολη», στην πλατεία, που λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα, για να πιείτε ελληνικό παραδοσιακό καφέ, που έρχεται με λουκούμι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Εδέμ του μπέη» είναι ένα εστιατόριο μέσα σε μια μεγάλη, καταπράσινη έκταση, η οποία διαθέτει κι έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο και βρίσκεται στην περιοχή Απδούλια, στην Αγία Παρασκευή. Το μενού του μαγαζιού περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες σαλάτες, πεντανόστιμα μαγειρευτά φαγητά, εκτελεσμένα με την παραδοσιακή συνταγή, και εξαιρετικά κρεατικά.

Στη Σκάλα Καλλονής κάνετε στάση στον «Διόνυσο» για τα φανταστικά παστά ψάρια που έρχονται ολόφρεσκα, τηγανητές μελιτζάνες και κολοκυθάκια, αλλά και χειροποίητα ντολμαδάκια.

Στα Βατερά θα κάνετε στάση για φαγητό στο εστιατόριο «Sappho», για να γευτείτε αυθεντικές συνταγές: μελιτζάνες ιμάμ, φάβα χειροποίητη, πατατοκροκέτες, μελιτζάνα τηγανητή -προσθέτουν αυγό και φέτα, σαρδέλες Καλλονής και ντόπια τηγανιτά ψαράκια, ανάλογα με την ψαριά της ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Μυτιλήνη, στον παραλιακό δρόμο, επιλέξτε το εστιατόριο «Ρεφενές» για ωραιότατες τηγανητές κουτσομούρες, καλαμαράκια, χταπόδι και δροσερές σαλάτες.

Στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, πηγαίνετε για να αγοράσετε τοπικά προϊόντα που φτιάχνουν οι γυναίκες. Αξίζει να πάρετε αμυγδαλωτά, χοντρό αλάτι Καλλονής, μέλι και χειροποίητες κόκκινες σάλτσες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ