Τα νησιά μπαίνουν στον κάδρο των πασχαλινών μας αποδράσεων. Τα ιδανικά νησιά για Πάσχα.
Το φετινό Πάσχα είναι σίγουρα διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα χρόνια που λόγω της πανδημίας οι αποδράσεις απαγορεύονταν. Με διαφορετική διάθεση είναι η περίοδος που αναζητάμε προορισμούς που είναι γραφικοί και αναβιώνουν πασχαλινά έθιμα.
Τα ελληνικά νησιά έχουν την τιμητική τους στις πασχαλινές αποδράσεις, ιδιαίτερα εκείνα που εξακολουθούν να κρατάνε τις παραδόσεις ζωντανές προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική βιωματική εμπειρία.
Πάσχα στην Πάτμο
Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, η Πάτμος, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει μέσα από την όμορφη αρχιτεκτονική της με τα κάτασπρα σπίτια, τις καθαρές παραλίες και φυσικά τα δύο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού: το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης.
Η Χώρα της Πάτμου είναι από τις ωραιότερες έχοντας ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και το ατμοσφαιρικό σκηνικό σαγηνεύει τον επισκέπτη. Επιβλητική αρχιτεκτονική, στενά σοκάκια με ανεμόμυλους, κάτασπρα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό της Χώρας και το μόνο σίγουρο είναι πως θα χορτάσετε βόλτες με το καλύτερο φόντο. Ο δεύτερος μεγάλος οικισμός του νησιού είναι η Σκάλα που βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι -εκεί μεταφέρεται η νυχτερινή ζωή το καλοκαίρι, ενώ οι οικισμοί Κάμπου και Γροικού αξίζουν την επίσκεψη σας.
Στάση για φαγητό θα κάνετε στην ταβέρνα «Βαγγέλης» με μια ιστορία πάνω από 50 χρόνια όπου θα βρείτε μεσογειακές γεύσεις με μοντέρνες τεχνικές. Στο μενού μεταξύ άλλων θα βρείτε ενδιαφέρουσες σαλάτες, ζυμαρικά με θαλασσινά, αλλά και κρεατικές επιλογές.
Πασχαλινά έθιμα στη Πάτμο
Την Μεγάλη Τετάρτη οι πιστοί προσέρχονται στις ενορίες, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι προς ίαση ψυχής και σώματος και τη Μεγάλη Πέμπτη είναι η ιδιαίτερη τελετή του Νιπτήρος που λαμβάνει χώρα το πρωί στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις και είναι ένα γεγονός που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.
Η περιφορά των επιτάφιων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μία μοναδική εμπειρία την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
Πάσχα στην Τήνο
Τα γραφικά χωριά, η γαστρονομία και οι δραστηριότητες που προσφέρει η Τήνος γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών που τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλύψει τις ομορφιές του κυκλαδίτικου νησιού.
Η Παναγία της Τήνου, όλο το χρόνο, προσελκύει χιλιάδες κόσμο ανά τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα από αξιοθέατα, παραλίες και φυσικά να γευτούν την γαστρονομία του ξεχωριστού τόπου.
Η Χώρα της Τήνου δεν έχει τόσο γραφικό χαρακτήρα, όπως συνηθίζεται στις Κυκλάδες, ωστόσο τα χωριά έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Τα Δύο Χωριά, το Βώλαξ και ο Κάμπος είναι από τα πιο ινσταγκραμικά χωριά που κάθε σημείο τους έχουν τόσο όμορφο φόντο για να απολαύσετε τις βόλτες σας.
Το νησί αποτελεί από μόνο του γαστρονομικό προορισμό. Αγκινάρες, λούζα (αλλαντικό από κόντρα φιλέτο χοίρου), κάππαρη, μαλαθούνι (τοπικό τυρί), σαλτσίτσι (σαλάμι αέρος με έντονο σκόρδο) και πολλά τυριά είναι μόνο μερικά από τα τοπικά προϊόντα του νησιού που αξίζει να δοκιμάσετε και φεύγοντας να προμηθευτείτε μαζί σας.
Η «Μαραθιά» είναι από τα top εστιατόρια του νησιού με μια ιστορία που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια. Η πρώτη ύλη παντρεύεται μοναδικά με μοναδικές τεχνικές και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και άκρως γευστικό. Στο μενού μεταξύ άλλων θα βρείτε το περίφημο κατσικάκι Τήνου, μέχρι ψαρόσουπα, γιουβέτσι με φρέσκο ψάρι και πολλά ορεκτικά αυστηρά με παραδοσιακά προϊόντα.
Πασχαλινά έθιμα στην Τήνο
Την Μεγάλη Τρίτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τυρόπιτες με ανάλατο τυρί, ζάχαρη και πορτοκάλι, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται παραδοσιακά τα αυγά σε κόκκινο χρώμα. Την Μεγάλη Παρασκευή βγαίνει ο Επιτάφιος και στη Χώρα συναντιούνται όλοι μαζί στην μαρμάρινη εξέδρα, όπου και ψάλλονται τα Εγκώμια. Ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στο νερό όπου πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων και στη συνέχεια ο επιτάφιος οδηγείται στο κοιμητήριο. Στην πρώτη Ανάσταση σκορπίζονται λεμονόφυλλα μέσα στην εκκλησία όπου οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν για να έχουν τύχη.
Πάσχα στην Πάρο
Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει όλα όσα θέλει ένας επισκέπτης για να ξελογιαστεί: νησιώτικη αρχιτεκτονική, καταγάλανες παραλίες, γραφικά χωριά και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.
Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ πολλούς επισκέπτες έχει κερδίσει η Νάουσα, ένα γραφικό ψαροχώρι που συγκεντρώνει από τα καλύτερα μαγαζιά του νησιού. Περπατώντας στα σοκάκια της Νάουσας θα ενθουσιαστείτε με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τα άσπρα επιβλητικά σπίτια.
Αυτή την εποχή αξίζουν οι βόλτες στα χωριά του νησιού που είναι πανέμορφα και κρατούν ζωντανή την παράδοση και τα έθιμα. Άλλα κοντά σε θάλασσα, άλλα πιο ορεινά το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω.
Από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, μεταξύ άλλων, είναι η Μάρπησσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές ενός λόφου, ενώ στη μικρή πλατεία του χωριού έχει τέσσερις ανεμόμυλους- σήμα κατατεθέν του νησιού. Κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια θα δείτε τα πανέμορφα σπίτια που διατηρούν την αρχιτεκτονική του τόπου και στην κεντρική πλατεία υπάρχουν παραδοσιακά ταβερνάκια.
Πασχαλινά έθιμα στη Πάρο
Το κυκλαδίτικο νησί φημίζεται για τα πασχαλινά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο προσελκύοντας τους επισκέπτες που επιθυμούν να τα βιώσουν από κοντά. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται στον Αγ. Γεώργιο, στον Λαγκαδά, ένα τελετουργικό μέσα στη φύση, ενώ το μεσημέρι σερβίρεται ρεθυθάδα στο χωριό του Προδρόμου. Η ημέρα ολοκληρώνεται το βράδυ με τις αναπαραστάσεις των Παθών στα χωριά Μάρπησσα, Πρόδρομος, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.
Στην Παροικιά το βράδυ του Επιταφίου κυριαρχεί κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι 3 επιτάφιοι συναντιούνται όπου οι πιστοί ακολουθούν σιωπηλοί.
Το Μεγάλο Σάββατο, αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», τα πυροτεχνήματα κάνουν την νύχτα μέρα, ενώ στα ξωκλήσια και τα μοναστήρια βιώνουν πιο ήσυχα την Ανάσταση με τους χαρμόσυνους ήχους από τις καμπάνες.
Ανήμερα Πάσχα, στη Νάουσα, στήνεται γλέντι στο λιμάνι με κοινή μουσική από όλα τα μαγαζιά και κρατάει μέχρι αργά το βράδυ.
Πάσχα στην Ύδρα
Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού έχει πλούσια ιστορία και όμορφη αρχιτεκτονική που ο επισκέπτης έχει την εντύπωση πως ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.
Μάλιστα, η Ύδρα είναι από τα αγαπημένα νησιά των καλλιτεχνών, καθώς ολόκληρη η αρχιτεκτονική της εμπνέει από συγγραφείς μέχρι εικαστικούς. Από την άλλη, είναι ένα νησί ιδανικό για οικογένειες μιας και απαγορεύονται τα οχήματα.
Κάνοντας μια βόλτα μέσα στα στενά σοκάκια τα αρχοντικά, τριώροφα ή τετραώροφα, εντυπωσιάζουν με τη λιτότητα τους και κουβαλούν πλούσια ιστορία. Μάλιστα, τα περισσότερα έχουν χτιστεί τον 18ο-19ο αιώνα όπου ο τόπος, είχε μια οικονομική ευμάρεια λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων με την ναυτιλία και το εμπόριο.
Πασχαλινά έθιμα στην Ύδρα
Από τα πιο πολλά πασχαλινά έθιμα του νησιού είναι η περιφορά του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όπου γίνεται μέσα στη θάλασσα. Οι βαστάζοι μπαίνουν μέχρι τα γόνατα ακουμπώντας τα πόδια του Επιταφίου μέσα στο νερό. Το συγκεκριμένο έθιμο πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στα Καμίνια το 1923.
Την Κυριακή του Πάσχα σε κάθε σπίτι ψήνεται ο οβελίας και στη συνέχεια γίνεται το «κάψιμο του Ιούδα» στο λιμάνι της Ύδρας.
Πάσχα στην Άνδρο
Η Άνδρος βρίσκεται μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και διαφέρει αρκετά από άλλα κυκλαδίτικα νησιά. Έχει ψηλά βουνά, μικρά ποτάμια, τρεχούμενα νερά- σήμα κατατεθέν του τόπου. Βορειανατολικά του νησιού βρίσκεται η Χώρα όπου ο επισκέπτης βλέποντας τη μικρή χερσόνηση έχει την αίσθηση πως η θάλασσα κόβεται στη μέση.
Από τα γνωστότερα και πιο τουριστικά μέρη είναι το Μπάτσι, το οποίο είναι παραθαλάσσιο με πολλά καταλύματα και μαγαζιά εστίασης, ιδανικός προορισμός τόσο για οικογένειες όσο και για λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.
Η Άνδρος ενδείκνυται για εναλλακτικές δραστηριότητες μιας και έχει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, αλλά και για τους ταξιδευτές που δίνουν βάση στα μουσεία.
Το νησί παρουσιάζει και γαστρονομικά ενδιαφέρον με τη φρουτάλια να είναι το σήμα κατατεθέν του. Πρόκειται για ένα πιάτο που έχει αυγά, πατάτες, λουκάνικο και λίπος χοιρινού. Στο πασχαλινό γεύμα περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι έχει ο «λαμπριάτης»- το γεμιστό αρνί με τυριά, αυγά, ρύζι μπόλικα μυρωδιά που σιγοψήνεται για πάνω από 8 ώρες στο ξυλόφουρνο. Αν σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού, στην Άνδρο, θα τα απολαύσετε και με το παραπάνω -μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το καρυδάκι.
Πασχαλινά έθιμα στην Άνδρο
Όλη τη Μεγάλη Βδομάδα υπάρχει μια κατάνυξη στο νησί με αποκορ΄τφωμα την Μεγάλη Παρασκευή, όπου στη Χώρα, οι επιτάφιοι από τρεις ενορίες ενώνινται στη πλατεία Καϊρη σε ένα μοναδικό θέαμα. Συνηθίζεται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου να γίνεται η Γιορτή του Λεμονιού- μιας και ο τόπος έχει σε αφθονία. Το Αναστάσιμο βράδυ μόλις οι καμπάνες ηχήσουν χαρμόσυνα τα βεγγαλικά έχουν τον πρώτο λόγο.
Πάσχα στη Σύρο
Η Σύρος είναι από τα πιο επιβλητικά κι αρχοντικά νησιά των Κυκλάδων με πλούσια ιστορία. Μια βόλτα στην Ερμούπολη θα σας αποζημιώσει καθώς πρόκειται για μια πανέμορφη με νεοκλασσικά κτίρια και επιβλητικά αρχοντικά. Αφιερώστε χρόνο περπατώντας στα σοκάκια της.
Μια επίσκεψη στην Άνω Σύρου, τον παλαιότερο οικισμό, να την βάλετε στο πρόγραμμα σας. Το μέρος διατηρεί το μεσαιωνικό του χαρακτήρα και είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του. Στην Ποσειδωνία το ενδιαφέρον σας θα κεντρίσουν τα πλούσια αρχοντικά που έχουν φτιαχτεί προηγούμενους αιώνες.
Πασχαλινά έθιμα στην Σύρο
Στο νησί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζονται μαζί. Μάλιστα, την Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινάνε από διαφορετική ενορία και συναντιούνται στη πλατεία Μιαούλη.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι εντυπωσιακή η Ανάσταση που γίνεται στην κορυφή της Ερμούπολης. Όσο για το φαγητό η μαγειρίτσα έχει τον πρώτο λόγο, ενώ από κρέας αρνάκι ή κατσικάκι με λεμονάτες πατάτες.
Το απόγευμα της Κυριακής ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης, σε εκκλησία της Ερμούπολης, και διαβάζεται σε 12 γλώσσες.