Κάθε γωνιά της Ελλάδας κρύβει πανέμορφους προορισμούς, ιδανικούς για να αποδράσεις τώρα το χειμώνα.
Γραφικά χωριά σε ορεινούς προορισμούς περιτριγυρισμένα από έλατα, δραστηριότητες στο βουνό και φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια δίπλα στο τζάκι συνθέτουν το όλο σκηνικό της τέλειας απόδρασης εκτός πόλης.
Η Ελλάδα έχει πανέμορφα μέρη το χειμώνα σε κάθε γωνιά, άλλα πιο δημοφιλή και άλλα για ψαγμένους ταξιδευτές, προκειμένου να κανονίσεις μια εκδρομή ανάλογα τα γούστα σου.
Εμείς συγκεντρώσαμε 5 μέρη, ιδανικά για το χειμώνα, για να συνδυάσεις γραφικά χωριά, δραστηριότητες (κυρίως στο βουνό) και νόστιμο φαγητό σε ταβερνάκια.
Πήλιο
Όσες φορές και να επισκεφτείς το Πήλιο κάτι καινούργιο ανακαλύπτεις ανανεώνοντας το ραντεβού σου στο μέρος όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των Θεών και πατρίδα των Κενταύρων.
Σκι στα Χάνια, βόλτες στα πέτρινα καντούνια της Πορταριάς, φαγητό στη Μακρυνίτσα, γνωστή ως «μπαλκόνι του Πηλίου» λόγω της μοναδικής της θέας προς στον Παγασητικό και τον Βόλο, δραστηριότητες στην Τσαγκαράδα και πεζοπορία μέσα από διαδρομές με ήχο τα τρεχούμενα νερά. Από τις ωραιότερες διαδρομές για περπάτημα είναι να κατέβεις στη συνοικία των Ταξιαρχών και να ακολουθήσεις το μονοπάτι που οδηγεί στη κεντρική πλατεία του χωριού που είναι η Αγία Παρασκευή. Μάλιστα, ο ναός ολοκληρώθηκε το 1909 είναι ο μόνος που δεν βλέπει στην ανατολή λόγω του μεγαλύτερου πλατάνου που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια.
Κι επειδή Πήλιο χωρίς να δοκιμάσεις σπετζοφάϊ και κόκορα με χυλοπίτες δεν γίνεται η πιο σίγουρη επιλογή είναι να τα γευτείς στο οινομαγειρείο «Κάρδαμο» στη Μακρυνίτσα.
Ζαγοροχώρια
Από τους πιο κλασσικούς ορεινούς προορισμούς και όχι άδικα. Τα 46 χωριά που συνθέτουν τα Ζαγοροχώρια είναι πανέμορφα και γραφικά κρατώντας στο ακέραιο την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική τους, ενώ μπορείς να απολαύσεις βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια που κάποια συνδέουν το ένα χωριό με το άλλο.
Το πρόγραμμα για τα Ζαγοροχώρια είναι πλούσιο και αξίζει να φορέσεις τα αθλητικά σου για να απολαύσεις βόλτες πάνω σε πέτρινα γεφύρια, ιππασία ή rafting στον Βοϊδομάτη. Για τους πιο έμπειρους αθλητές αξίζει η διαδρομή στο Φαράγγι του Βίκου, η οποία διαρκεί περίπου 6 ώρες.
Στην καρδιά της Ηπείρου θα απολαύσεις νόστιμες πίτες σε μεγάλη ποικιλία: λαχανόπιτες, μανιταρόπιτες και φυσικά τυρόπιτα με φέτα παραγωγής τους. Τα πιάτα με κρέας και κυνήγι πρωταγωνιστούν στα ταβερνάκια και από τις πιο νόστιμες στάσεις είναι το μαγαζί «Στα Ριζά».
Λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα είναι περιτριγυρισμένη από 18 γραφικά χωριά όπου το φυσικό τοπίο γίνεται ένα με την τεχνητή λίμνη αλλάζοντας χρώματα και εικόνες κάθε εποχή. Η έκταση της λίμνης είναι σχεδόν 55 χιλιόμετρα και αφού έφτασες ως εκεί δε γίνεται να μην τη διασχίσεις περιμετρικά για να ανακαλύψεις αυτό το πανέμορφο μέρος. Μάλιστα, σε κάθε γωνιά του κρύβει ομορφιές: γραφικά χωριά, νόστιμο φαγητό και πολλές αθλητικές δραστηριότητες όπως κωπηλασία, ιππασία, τοξοβολία, αλλά και πεζοπορία μέσα στο βουνό.
Από τα χωριά που αξίζει να δεις και να κάνεις στάση για φαγητό δοκιμάζοντας τοπικό κρασί είναι ο Μεσενικόλας. Το γραφικό χωριό με πλούσια ιστορία έχει και την ωραιότερη θέα καθώς φτάνει από τον Όλυμπο μέχρι το Πήλιο. Στο Μεσενικόλο θα απολαύσεις σίγουρα τοπικά κρασιά και τσίπουρο στα καφενεδάκια κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, ενώ είναι το ιδανικό μέρος για πεζοπορία, ποδήλατο αφού το χωριό είναι περιτρυγιρισμένο από δάση δρυός και καστανιάς.
Τζουμέρκα
Ένα μέρος πανέμορφο με απότομη ορεινή φύση και 47 χωριά που συνθέτουν τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη. Έγιναν ιδιαίτερα γνωστά γιατί υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ελληνικής Κλεφτουριάς, καθώς και ονομαστό αρματολίκι.
Το τελευταίο διάστημα τα Τζουμέρκα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν επισκέπτες, οι οποίοι προτιμούν εκείνα τα μέρη που κρατάνε τη φυσιογνωμία τους και δεν έχουν αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό. Γεφύρια για βόλτες, μοναστήρια χτισμένα πάνω σε βράχια, τεχνητές λίμνες, σπήλαια είναι μόνο από όλα αυτά που θα ανακαλύψεις και θα σε γεμίσουν όμορφες εικόνες.
Από τα πιο γνωστά χωριά τα Πράμαντα όπου εκεί βρίσκεται το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει αρκετές ψησταριές για να δοκιμάσεις κρέας.
Ορεινή Αρκαδία
Η καρδιά του χειμώνα στην Πελοπόννησο χτυπάει στην Ορεινή Αρκαδία με πολλά γραφικά χωριά, κάποια πιο τουριστικά και κάποια πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό το ίδιο όμορφα. Και μπορεί η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, η Βυτίνα να είναι από τα πιο γνωστά της Γορτυνίας, ωστόσο αξίζει μια στάση στο Βαλτεσινίκο, γνωστό ως ορμητήριο του Κολοκλοτρώνη, στο Χρυσοβίτσι, από τα ωραιότερα μη τουριστικά χωριά με αλπικό τοπίο χτισμένο σε 1.073 υψόμετρο.
Από την άλλη, πανέμορφα χωριά έχει και στον Πάρνωνα με πιο γνωστό τον Κοσμά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό χτισμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων που βρίσκεται μέσα σε υψόμετρο 1.150 μέτρων μέσα σε δάση από έλατα και σύμφωνα με την παράδοση, εικάζεται πως εκεί ήταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Τα σπίτια στο χωριό είναι όλα πετρόχτιστα –οι Κοσμίτες φημίζονται για τις ιδιαίτερες πέτρινες κατασκευές τους και μπαίνοντας στο χωριό συναντάς την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια.
Γύρω- γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφενεία όπου αξίζει να απολαύσεις έναν ελληνικό καφέ και να το συνδυάσεις με γαλακτομπούρεκο, το παραδοσιακό γλυκό του χωριού με την πλούσια κρέμα.