5 κλασικές εκδρομές για το Πάσχα -Γραφικά μέρη, στάσεις για φαγητό και πασχαλινά έθιμα - iefimerida.gr

5 κλασικές εκδρομές για το Πάσχα -Γραφικά μέρη, στάσεις για φαγητό και πασχαλινά έθιμα

Ναύπακτος
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Πανέμορφα μέρη της Ελλάδας που αναβιώνουν πασχαλινά έθιμα κερδίζοντας τον επισκέπτη. Ιδανικές εκδρομές για Πάσχα.

Τρεις βδομάδες μας χωρίζουν από το Πάσχα και είναι η περίοδος που ψάχνουμε προορισμούς για να αποδράσουμε συνδυάζοντας την ομορφιάς της περιφέρειας με τα παραδοσιακά έθιμα και την τοπική γαστρονομία.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μέχρι σήμερα, αναβιώνουν πασχαλινά έθιμα που τα περισσότερα ξεκινάνε από τον περασμένο αιώνα και από γενιά σε γενιά κρατιούνται ζωντανά δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στον κάθε τόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που θεωρούνται «κλασικοί» για πασχαλινές αποδράσεις γιατί οι κάτοικοι αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τα βιώσουν από κοντά χαρίζοντας τους όμορφες και δυνατές αναμνήσεις.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιουνίου και γενικότερα της Μεσογείου, ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως περπατά σε μια πόλη μουσείο. Η Παλιά Πόλη, που έχει κρατήσει στο ακέραιο τον βενετσιάνικο χαρακτήρα της, είναι η πρώτη βόλτα που θα κάνετε με το που φτάσετε στο νησί. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει τον 8ο αιώνα παίζοντας σημαντικό ρόλο στην Ναυμαχία των Συβότων. Επιπλέον, η Παλιά Πόλη παρέμεινε στην Κατοχή των Βενετών μέχρι το 1797 και όλες αυτές οι σημαντικές περίοδοι αποτυπώθηκαν στην αρχιτεκτονική του τόπου. Από την πλατεία Λιστών θα ξεκινήσει η περιπλάνηση σας σε μικρά και στενά καντούνια. Να έχετε χρόνο να απολαύσετε τη βόλτα και φυσικά να καθίσετε σε κάποιο από τα μαγαζιά για να απολαύσετε τον καφέ σας κι ένα γλυκό.

Κέρκυρα Παλαιά Πόλη
Η Παλαιά Πόλη είναι ολόκληρη ένα υπαίθριο μουσείο/ Φώτο:Shuttertock

Λίγο πιο πέρα στέκεται επιβλητικό το Παλαιό Φρούριο που σήμερα λειτουργεί ως ανοικτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα, ο οποίος στεγάζει μεταξύ άλλων το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας και την Δημόσια Βιβλιοθήκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Αχίλλειον, από τα ωραιότερα βασιλικά ανάκτορα της Ευρώπης που χτίστηκε ύστερα από επιθυμία της Βασίλισσας Σίσσυ την Αυστοουγγαρίας, το Μον Ρεπό, το ανάκτορο που γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος του Εδιμβούργου, και το Ποντικονήσι είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα του νησιού που αξίζουν την επίσκεψη σας.

Στάση για φαγητό θα κάνετε στο μαγειρείο του Νίνου μέσα στην Παλαιά Πόλη για να γευτείτε τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού, ενώ για γλυκό θα καθίσετε στο γαλακτοπωλείου του Περικλή Αλέξη. Πρόκειται για ένα μαγαζάκι με εξαιρετικά προϊόντα όπως γαλακτομπούρεκο και κρέμες, ενώ το best seller είναι το ζεστό ψωμάκι με αυθεντικό βούτυρο Κερκύρας και μέλι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Τζάκι Κέννεντι όταν ήταν παντρεμένη με τον Ωνάση ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη της έστελνε κάθε 15 μέρες βούτυρο με πτήση της Ολυμπιακής στο Λονδίνο.

Τα πασχαλινά έθιμα στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης των επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν ένα παραδοσιακό Πάσχα. Στο νησί διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα που προστάζει η παράδοση όλη την Μεγάλη Βδομάδα.

Κέρκυρα Πάσχα
Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα/ Φώτο: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακό σκηνικό στήνεται μετά την πρώτη Ανάσταση στις 12:00 το μεσημέρι όπου οι κάτοικοι του νησιού στέκονται στα μπαλκόνια τους και πετούν πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τους μποτήδες. Από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας τα μπαλκόνια τους είναι στολισμένα και οι κανάτες δεμένες με κόκκινες κορδέλες.

Όσο για το φαγητό θα απολαύσετε μοναδικές πασχαλινές γεύσεις καθώς από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει η φογάτσα, το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, που μοιάζει πολύ με το τσουρέκι, και τα τσιλίχουρδα, η τοπική μαγειρίτσα που δεν είναι σούπα, αλλά φαγητό κατσαρόλας, γίνεται με εντόσθια αρνιού και έχει πηχτή σάλτσα.

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Στη περιοχή της Αρκαδίας, κάτω από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο, είναι απλωμένο αμφιθεατρικά το Λεωνίδιο. Ένας παραδοσιακός οικισμός γεμάτος διώροφο πέτρινα αρχοντικά συνδυάζοντας μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα.

Στο Λεωνίδιο θα απολαύσετε τις βόλτες σας μέσα στον γραφικό οικισμό με τα πολύχρωμα σπίτια και τα αρχοντικά που γυρίζουν το χρόνο πίσω στο παρελθόν του τόπου, ενώ διάσπαρτα θα βρείτε πολλούς πύργους. Κάποιοι έχουν διασωθεί και κάποιοι είναι γκρεμισμένοι μέσα στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι ο Πύργος Τσικαλιώτη. Ένα αρχοντικό με διπλές σιδερένιες μπάρες στην εξώπορτα που σε γυρίζει πίσω στο 1808, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τις τουφεκίστρες, το χαγιάτι, το δωμάτιο με κρύπτη αλλά και πολλά άλλα μυστικά σύμβολα της εποχής.

Λεωνίδιο
Ο παραδοσιακός οικισμός είναι κάτω από τον κόκκινο βράχο/ Φώτο:Shuttertock

Με βάση το Λεωνίδιο, που απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στα γραφικά χωριά του Πάρνωνα. Ένα από τα ωραιότερα χωριά, κι όχι τόσο τουριστικό, είναι η Καστάνιτσα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με γραφικό χαρακτήρα και χτισμένο που να συνδέει δύο υψώματα. Κι εδώ κάνοντας βόλτα στα σοκάκια του χωριού θα δείτε εντυπωσιακά πυργόσπιτα.

Στη τοπική γαστρονομία πρωταγωνιστεί η μελιτζάνα που φτιάχνεται με κάθε τρόπο και στο εστιατόριο «Μητρόπολη» θα γευτείτε αυθεντική τσακώνικη κουζίνα, χωρίς να λείπουν και τα ψητά της ώρας. Από νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου σερβίρεται παραδοσιακή μαγειρίτσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λεωνίδιο
Σπίτια πολύχρωμα και πυργόσπιτα βρίσκονται διάσπαρτα στον οικισμό/ Φώτο:Shuttertock

Πασχαλινά έθιμα στο Λεωνίδιο

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο πρωταγωνιστούν τα αερόστατα, ένα έθιμο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και κρατάει μέχρι σήμερα. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η νύχτα των αερόστατων, καθώς μετά το «Χριστός Ανέστη» πάνω από 500 αερόστατα ελευθερώνονται και το θέαμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σε κάθε σπίτι, πριν την Μεγάλη Βδομάδα, ξεκινούν να φτιάχνουν το δικό του αερόστατο. Την Κυριακή του Πάσχα το γλέντι μεταφέρεται μπροστά στο Δημαρχείο όπου υπάρχουν εκλεκτά εδέσματα και μουσική. Στο Λεωνίδιο το αρνί ή το κατσίκι φτιάχνεται στο φούρνο και δεν γίνεται στη σούβλα.

Πάσχα στη Μονεμβασιά

Η Μονεμβάσια, μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Πελοποννήσου, απέχει 4 ώρες από την Αθήνα και βρίσκεται στο νομό της Λακωνίας. Δεν είναι λίγοι εκείνου που χαρακτηρίζουν την Μονεμβάσια ως «Το Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Μάλιστα, έχει γίνει ευρέως γνωστή για το μεσαιωνικό φρούριο που αποτελεί μια μικρή νησίδα που συνδέει με γέφυρα την πόλη με το κάστρο προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Μονεμβασιά
Από τις ωραιότερες Καστροπολιτείες/ Φώτο: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκινώντας τη γνωριμία σας με τον τόπο θα περιηγηθείτε μέσα στα σοκάκια της πανέμορφης Καστροπολιτείας, που ειδικά αυτή την περίοδο συγκαταλέγεται μέσα στους ωραιότερους πασχαλινούς προορισμούς.

Μόλις μπείτε στην Καστριοπολιτεία, μόλις 150 μέτρα, βρίσκεται το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου και στον εξωτερικό χώρο υπάρχει η προτομή του. Χρειάζεται να έχετε χρόνο για να περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια της Καστροπολιτείας και φυσικά να φτάσετε μέχρι την Άνω Πόλη όπου σήμερα είναι ακατοίκητη. Εκεί θα δείτε τις κατοικίες των παλιών αρχόντων, τα δρομάκια είναι λιθόστρωτα και υπάρχουν βυζαντινές εκκλησίες. Στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας. Φυσικά μπορείτε να κάνετε μια στάση για καφέ και γλυκό απολαμβάνοντας τη θέα προς τη θάλασσα ή μέσα στα σοκάκια.

Για φαγητό προτιμήστε τα «Μελιτζανάκια» στο χωριό Αμπελάκια όπου στον κατάλογο θα βρείτε μαγειρευτά φαγητά, πιάτα ημέρας που αλλάζουν ανάλογα την εποχή και ψητά της ώρας. Αν έχει καλό καιρό καθίστε στον όμορφο κήπο του μαγαζιού. Όσο για βραδινό ποτό θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές μέσαστο μεσαιωνικό κάστρο.

Πασχαλινά έθιμα στη Μονεμβασιά

Μονεμβασια Κάστρο Πάσχα
Στο σημείο που αναβιώνουν όλα τα πασχαλινά έθιμα/ Φώτο: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού μέσα στο Κάστρο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιτάφιου γίνεται στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, όπου ο κόσμος ακολουθεί με λευκά κεριά. Το βράδυ της Ανάστασης το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» όλοι δίνουν το «φιλί της αγάπης». Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου αναβιώνει ένα παλιό έθιμο: το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο είναι γεμισμένο με ξύλα και άχυρα και στο εσωτερικό του έχει εκρηκτικά καίγεται φαντασμαγορικά. Η φωτιά ανάβει και αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών.

Πάσχα στα Μετέωρα

Στην καρδιά της Ελλάδας βρίσκονται τα Μετέωρα ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη που έχει καταφέρει με την άγρια ομορφιά του και τους ψηλούς απότομους και σκοτεινούς βράχους να προσελκύει επισκέπτες από κάθε μέρος του πλανήτη.

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη όπου σε κάποια σημεία του βρίσκονται μοναστήρια. Από τις 30 ιστορικές μονές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν μόνο οι 6, οι οποίες είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο. Από τις μονές που είναι επισκέψιμες και έχουν μεγάλη ιστορία είναι η Ιερά Μονή του Βαρλαάμ και η Ιερά Μονή Ρουσσάνου.

Η πρώτη πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι και βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου βράχου με τη θέα να είναι συγκλονιστική και ακαταμάχητη. Η συγκεκριμένη μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα και το όνομα της το πήρε από τον ασκητή Βαρλαάμ. Η δεύτερη είναι γυναικεία και τον 16ο αιώνα δύο κτήτορες έχτισαν ξανά τη μονή που είχε ερειπωμένη. Το 1545 ανακατασκεύασαν το καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται με από δύο γέφυρες που κατασκευάστηκαν το 1930 και αντικατέστησαν την ξύλινη που υπήρχε μέχρι τότε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καστράκι Μετέωρα Πάσχα
Το χωριό Καστράκι/ Φώτο:Shuttertock

Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων απλώνεται ένα μικρό χωριό, το Καστράκι. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, χτισμένο αμφιθεατρικά, όπου σε κάθε σημείο προσφέρει θέα προς τα Μετέωρα.

Στη περιοχή της Θεσσαλίας το Πάσχα ο οβελίας γυρίζει γύρω από την σούβλα, ενώ φτιάχνουν κι άλλα κρεατικά εδέσματα όπως κοκορέτσι και γαρδουμπάκια. Στάση για φαγητό θα κάνετε στο «Ευφρόσυνο» για νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, χειροποίητες πίτες και ψητά της ώρας.

Πασχαλινά έθιμα στα Μετέωρα

Την Μεγάλη Πέμπτη στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα∙ μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ανάταση ψυχική και πνευματική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετέωρα
Μετέωρα/ Φώτο:Shuttertock

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο. Οι αγιογραφίες μοιάζουν να ζωντανεύουν κάτω από το χλωμό φως των κεριών. Άρωμα από λιβάνι και πασχαλιά γεμίζει την ατμόσφαιρα. Το βράδυ της Ανάστασης η λειτουργία αρχίζει στις 21.00. Τα μεσάνυκτα, όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι πόρτες ανοίγουν για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά η λειτουργία συνεχίζεται για μιάμιση ώρα ακόμη για τους πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν όλο το τελετουργικό.

Πάσχα στη Ναύπακτο

Ναύπακτος
Η Ναύπακτος/ Φώτο:Shuttertock

Η παραθαλάσσια πόλης της Αιτωλοακαρνανίας, η Ναύπακτος, είναι χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μορνου αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Κάνοντας ο επισκέπτης μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό αντιλαμβάνεται την άρτια οχύρωση του τόπου που ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει στο Κάστρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα must see αξιοθέατα της Ναυπάκτου μεταξύ άλλων είναι το Παλιό Κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκόδασος, το ενετικό λιμάνι με τον πέτρινο φάρο και το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Η βόλτα μέσα στην πόλη της Ναυπάκτου θα σας αποζημιώσει, καθώς κυριαρχούν τα όμορφα αρχοντικά που θα βρείτε περπατώντας στα καλντερίμια του οικισμού.

Ναύπακτος
Το Κάστρο πάνω από την Ναύπακτο/ Φώτο:Shuttertock

Πασχαλινά έθιμα στη Ναύπακτο

Η Μεγάλη Παρασκευή, στη Ναύπακτο, είναι εντυπωσιακή καθώς στο Ενετικό λιμάνι εκατοντάδες κεριά και αναμμένες δάδες υποδέχονται τους Επιτάφιους, ενώ ένας φλεγόμενος σταυρός φωτίζει την είσοδο του λιμανιού. Η ιστορία του εθίμου ξεκινάει τη δεκαετία του 50, όταν οι ψαράδες θέλησαν να χαιρετίσουν με το δικό τους τρόπο τη συνάντηση των δύο επιτάφιων των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής στο μικρό τους λιμάνι. Παλαιότερα στο Αιτωλικό τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι δύο ενορίες της πόλης καταπιάνονταν σε έναν «πόλεμο» βεγγαλικών που οι ντόπιοι ονόμαζαν «Χαλκούνια». Σήμερα αυτό το έθιμο έχει κάπως ατονήσει. Αξίζει να πάτε στην εκκλησία της Παναγιάς για να θαυμάσετε τον ανεκτίμητης αξίας ασημοκέντητο επιτάφιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ